Risi najboljši tudi, ko več ne šteje, svetovno prvenstvo končali brez praske

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
08.05.2022 21:16

Slovenci so domače SP zaključili v slogu iger skozi celoten turnir, z dominantno zmago 4:1 nad Južno Korejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Še preden so se hokejisti na svetovnem prvenstvu (SP) divizije I, skupine A, lotili zadnjega delovnega dneva, je bilo vse odločeno; Slovenija si je napredovanje v elitno divizijo priigrala že v petek po zmagi nad Madžarsko (5:1), slednja v soboto po zmagi Litve nad Romunijo (5:4), prav Romuni pa bodo zaradi štirih porazov na štirih tekmah nazadovali v tretji razred svetovnega hokeja. Presenečenj, skratka, ni bilo.

Tudi zadnji dan ne, ko več ni štelo zares. Slovenci so v zadnji dvoboj šli vedoč, da bodo v vsakem primeru osvojili prvo mesto, Južni Korejci pa, da bodo tudi v primeru zmage četrti. Pa o zmagi že kaj hitro niso več niti sanjali. Tekme so se lotili neambiciozno in premalo agresivno, da so jih risi nadvladali v vseh prvinah igre. V samo uvodnih 20 minutah je bilo razmerje v strelih kar 18:2, tako udarno so začeli Slovenci. Gostje jih enostavno niso mogli ustavljati drugače kot s prekrški, zato so si prislužili kar pet dvominutnih kazni. Povedano drugače; z igralcem manj so odigrali polovico prve tretjine. No, skoraj polovico, ker so risi številčno premoč dvakrat unovčili. V šesti minuti je s projektilom od daleč in s prvim golom na prvenstvu soigralce v vodstvo povedel še lani upokojeni kapetan Mitja Robar, v 12. minuti je vodstvo povišal Robert Sabolič.

Korejci so zaostajali že od uvodnih minut.
Robert Balen

V drugi tretjini so Južni Korejci končno prišli k pameti, se izogibali prekrškom in vzpostavili ravnotežje na ledu. No, toliko znanja in spretnosti, da bi to potrdili z zadetkom, pa niso imeli. Prav nasprotno; še enkrat je udaril Sabolič, potem ko je večino dela opravil njegov nekdanji klubski soigralec Rok Tičar, nase pritegnil dva obrambna igralca, enemu plošček poslal med noge neposredno na palico Saboliča, ki je povišal na 3:0. To je bila že tretja Tičarjeva asistenca na tekmi.

Manjkala mu je le še pika na i, zadetek. In tudi ta je prišel, v 51. minuti. Takoj ko je slovenska reprezentanca oddelala zaporedni kazni Mihe Štebiha in Aleksandra Magovca ter vzpostavila ravnotežje v številu mož na igrišču, je Tičar udaril za 4:0. A s tem ni postavil končnega izida, saj Gašperju Krošlju ni uspelo ohraniti prazne mreže. V 56. minuti je odbitek v mrežo za častni zadetek gostov pospravil Jong Min Lee. In to je bilo tudi vse, kar so navijači na čelu s predsednikom Uefe Aleksandrom Čeferinom za konec uspešnega prvenstva v Tivoliju videli.

Slovenci so tako tekmovanje zaključili z odliko. Na štirih tekmah so prav tolikokrat zmagali, nikdar pa ni bilo tesno. Še več; risi so vselej zmagali z najmanj dvema goloma razlike (Litvo s 4:2), Korejce so odpravili s še višjo prednostjo, druge najmočnejše na SP Madžare s štirimi (5:1), Romune celo z osmimi (9:1) goli prednosti. S skupno gol razliko 22:5 so bili daleč najbolj prepričljiva ekipa SP-ja, sledili so jim Madžari z veliko slabšim količnikom 12:9.

Robert Balen

Prav zaradi tolikšne ekipne dominacije so tudi posamezni risi zavzeli vrhove individualnih statističnih lestvic. S sedmimi točkami sta bila najuspešnejša napadalca tekmovanja Žiga Jeglič (trije goli in štiri asistence) in Jan Urbas (sedem asistenc), klubska soigralca pri nemški ekipi Fischtown Penguins iz Bremenhavna. Tam igra tudi Mariborčan Miha Verlič, ki je skupaj s Saboličem na prvenstvu dosegel štiri gole in zavzel vrh lestvice v tem elementu. S sedmimi podajami je bil daleč pred vsemi Urbas.

Končni vrstni red: Slovenija 12 točk, Madžarska 9, Litva 6, Južna Koreja 3, Romunija 0.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta