Roglič ob zmagi in vnovič rdeči majici: Ni bilo zabavno, a darilo odtehta

Uroš Gramc Uroš Gramc
04.11.2020 06:00

Primož Roglič na dirki po Španiji potrdil, kar so vsi govorili: zmagal je v vožnji na čas in spet v rdeči majici nadaljuje vožnjo proti Madridu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Trinajsta etapa 75. dirke po Španiji bo za Primoža Rogliča zapisana kot srečna, saj je v edini posamični vožnji na čas na letošnji preizkušnji potrdil vlogo absolutnega favorita, zmagal in Richardu Carapazu ponovno slekel rdečo majico. Le malo je manjkalo, da bi ostal brez dnevnega uspeha, 24-letni Američan Will Barta, ki v profesionalnem kolesarstvu še nima omembe vrednega uspeha, je zaostal za pičlo sekundo. Bolj prepričljiv je bil proti konkurentom za končno zmago, a se je Carapazu trening kronometra obrestoval, Britanec Hugh Carthy pa je presenetil in letošnja Vuelta pet dni pred koncem še zdaleč ni zapečatena v korist slovenskega šampiona. Ravno nasprotno, do nedelje v Madridu se obeta troboj, ki pa bi ga Zasavec moral dobiti, menijo v njegovem moštvu Jumbo-Visma.

EPA

"Dolgo že nisem zmagal v kronometru in sem super srečen. Presenetljivo sem se počutil močnega. Mislil sem, da bom precej bolj trpel," je ob že četrti etapni zmagi na Vuelti letos, s čimer je trdno tudi v zeleni majici, in skupno peti povedal Primož Roglič. Kisovčan v svoji paradni disciplini, v kateri se je med zvezde izstrelil že ob debiju na Grand Tourih, ko je že v prvi etapi Gira 2016 za stotinke izgubil le proti zdajšnjemu moštvenemu kolegu Tomu Dumoulinu, letos ni blestel. Nanjo ima bolj grenke spomine, saj ni zmagal niti na državnem prvenstvu, nato pa mu je Tadej Pogačar na dirki po Franciji izmaknil še rumeno majico. Tokrat je stvari postavil na svoje mesto in obdržal popolno statistiko na Vuelti, saj je dobil obe uri resnice, na katerih je nastopil.

Vuelta druga zgodba kot Tour

A lahko mu tokrat ni bilo, bil je pod pritiskom. "Vsi so rekli, da bom pridobil veliko časa, nekateri pa so pričakovali, da bom izgubil čas proti Carapazu na vzponu. Ampak startali smo vsi z ničle. Vsi vemo, da voziti kronometer ni prav zabavno, na srečo sem imel danes dobre noge," je dejal Roglič. Za razliko od letošnjega Toura je proti cilju stopnjeval tempo. Na prvem vmesnem času na tretjini proge je bil šele peti (zaostanek 13 sekund za Barto), na drugem je napredoval na tretje mesto (17), na koncu pa je zgodba znana. Tekmece je zlomil na 1,8-kilometrski ciljni strmini, kjer so vsi menjali specialna kronometrska kolesa za "navadna" dirkalna. Barti je denimo od zadnjega vmesnega časa pobegnil za 18 sekund, Carthyju za 24, Carapazu pa za 30.

Ciljni vzpon je Zasavec odpeljal povsem drugače kot v Franciji, tokrat je on deklasiral tekmece. 
Epa

"Ni bil ravno takšen načrt, na ravnini so bili tekmeci zelo močni, zato se ni dalo pridobiti veliko časa. Je pa šlo na vzponu odlično, Primož je vozil vrhunsko. Tudi Carapaz je dobro odpeljal, vendar smo osvojili majico, kar je najbolj pomembno," je bil zadovoljen športni direktor Jumbo-Visme Frans Maassen. Pri Nizozemcih je bilo veliko dobre volje zaradi novega moža v rdeči majici. Ali pa starega, kakor hočete, po številu dni v njej (19) je Roglič na večni lestvici že na visokem 18. mestu. Letos s Carapazom zanjo igrata pingpong, 8:5 je v dnevih za Slovenca, drugič je že slekel Ekvadorca in upa, da tudi zadnjič.

Obeta se troboj, a Primož to zmore

A nevarnost ne prihaja le od kapetana Ineosa, tudi Carthy je zelo blizu. Ni veliko manjkalo, da bi v skupnem seštevku prehitel Južnoameričana in se zavihtel na drugo mesto. "Fantje se močni, morali bomo biti osredotočeni vse do zadnjega dne," se zaveda Kisovčan. Maassen pa tudi: "Lani smo vodstvo skorajda izgubili na dveh morda celo najlažjih etapah, zato moramo biti zelo previdni. Lahko pričakujemo številne napade drugih moštev, smo pa tudi mi zelo močni, sploh pri vzponih. Prepričan sem, da Primož lahko pospravi to dirko." Toda treba bo iti po vrsti, danes bo na sporedu razgibana, 204,7 kilometra dolga etapa Lugo-Ourense v Galiciji s tremi vzponi tretje kategorije.

EPA
EPA

Od kod pa odločnost, forma, od kod Rogliču motivacija po tako dolgi sezoni, morda celo najdaljši od vseh v karavani, saj sta po prekinitvi s Tadejem Pogačarjem in drugimi Slovenci začela dirkati sploh prva, naše državno prvenstvo je bilo že junija, svetovna serija pa se je začela šele avgusta? "Zato pa je številka ena, ker je tako dober," je odgovoril njegov šef: "Poraz na Touru ga je še bolj motiviral. Ampak dirka Liege-Bastogne-Liege je bila pravi mejnik, odskočna deska za Vuelto, takrat se je vse obrnilo v pravo smer."

Rezultati 13. etape, Muros - Mirador de Ezaro, 33,7 km: 1. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) 46:39, 2. Will Barta (ZDA/CCC) +0:01, 3. Nelson Oliveira (Portugalska/Movistar) 0:10, 4. Hugh Carthy (Velika Britanija/EF) 0:25 ... 7. Richard Carapaz (Kolumbija/Ineos Grenadiers) 0:49, 13. Dan Martin (Irska/Izrael Start Up Nation) 1:17, 16. Enric Mas (Španija/Movistar) 1:43; vrstni red: 1. Roglič 49.16:16, 2. Carapaz +0:39, 3. Carthy 0:47, 4. Martin 1:42, 5. Mas 3:23.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta