Slovenija diskriminira lastne športnike? "Vsi igrajo, mi pa delamo norca iz sebe"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
08.10.2020 06:01

Cedevita Olimpija je prva žrtev zbirokratiziranih pravil o odredbi karantene, ki slovenski šport v primerjavi z mednarodno konkurenco potiskajo v neenakopraven položaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trener Olimpije Jurica Golemac je moral priznati premoč birokratskim mlinom na veter.
Sašo Bizjak

Kot da bi slutil, kaj jim preti, je športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović že pred dvema tednoma opozarjal: "Pripravljeni smo na možnost, da se bo prej ali slej eden od košarkarjev okužil. Vsi si želimo, da bi, če bi bili pozitivni do trije člani moštva, drugi lahko tekmovali naprej. Če bo še naprej veljalo, da bodo morali vsi v karanteno vsakič, ko bo kdo pozitiven, pa bo zelo težko izpeljati sezono." In točno to se je zgodilo - zaradi okuženega košarkarja je morala Cedevita Olimpija, pa tudi njena nedeljska nasprotnica Krka, v desetdnevno karanteno.

Ironično - če bi Olimpija sodelovala le na tekmah državnega prvenstva, za katere se zavoljo previsokih stroškov ni treba testirati, bi okužba Alena Hodžića, ki simptomov sploh ni imel in je v nedeljo v prvem polčasu, dokler je smel, normalno igral, šla mimo neopažena. Tako pa so se zmaji udeležili samoplačniškega obveznega testiranja pred sredino tekmo evropskega pokala proti turškemu Bursasporju - ki pa je ni bilo. Nič ni pomagal dvodnevni boj zmajev z mlini na veter; ministrstvi za zdravje in za šport ter NIJZ se niso omehčali, Olimpiji (in tudi Krki) so naložili desetdnevno karanteno ne glede na to, da bi po pravilih evropskega pokala Olimpija lahko igrala z vsaj osmimi zdravimi košarkarji.

Šokirani nad lastno zmago

Ne le pri Olimpiji, čudili so se tudi šokirani Turki, ki so že od ponedeljka v Ljubljani. Ni jim bilo jasno, kaj se dogaja, saj tako v Turčiji kot v vseh drugih državah, od koder prihajajo tekmeci zmajev (Španija, Francija in Italija) velja zgoraj omenjeno pravilo, da moštva smejo nadaljevati tekmovanja, če imajo dovolj, vsaj osem zdravih košarkarjev. Bolj človeška pravila so že prišla prav denimo španskima Barceloni, kjer je bil okužen trener Šarunas Jasikevičius, in Gran Canarii pa tudi obema ruskima kluboma, CSKA-ju in Himkiju, ki kljub posamičnim okužbam nemoteno nadaljujeta sezono. Na enak način so v nogometu rešili situacijo pri Salzburgu, Liverpoolu in portugalski reprezentanci. Le v Sloveniji se to ne da. A tudi evropski pokal ima eno manj smiselno pravilo: prošnjo za prestavitev tekme je treba oddati vsaj 21 dni prej. Jasno, Olimpija za to ni imela časa, tako da je lahko le še počakala na uradno potrditev vodstva tekmovanja, ki bo zapisalo birokratskih 20:0 za Bursaspor. Brez boja.

"Banana republika" ali "dno dna"

To, kako so zmaji kot predstavniki slovenskega športa čez noč postali žrtev neusklajenih uradniških pravil, je razbesnelo slovensko športno javnost. Nekdanji NBA-jevec Boštjan Nachbar, ki je zdaj direktor sindikata evroligaških košarkarjev, je ogorčenje izrazil na twitterju: "V državah z veliko bolj kritično covid-19 sliko uveljavljajo protokole, ki dopuščajo (covid-19 negativnim) profesionalnim športnikom, da igrajo, trenirajo, potujejo … Mi pa žal delamo norca sami iz sebe ter seveda s tem kratkoročno in dolgoročno močno škodimo slovenskemu športu." Še več jeze je vrelo iz vratarja Olimpije Nejca Vidmarja, sicer zapriseženega ljubitelja košarke: "Važno je, da ko Luka Dončić ali Gogi razturata, bi se vsak slikal in mahal z zastavo iz Istanbula. Ko je pa treba reševati šport … Banana republika." Da gre za "žalostno, nerazumljivo in nerazumno potezo" države do športa, je prepričan tudi Matej Avanzo, nekdanji direktor članskih reprezentanc pri Košarkarski zvezi Slovenije: "Način, na katerega naša ljuba država razume in tretira šport, je pri primeru Olimpije dosegel nov unikum. Dno dna. Edini klub, ki še nekako drži stik z evropsko košarko, je postavila v položaj, v katerem se sponzorji in podporniki lahko legitimno vprašajo o tem, zakaj, čemu in za koga." Da ga skrbi, kaj bo s trendom, ko mora zaradi posameznega okuženega igralca cela ekipa v karanteno, je pred dvobojem s San Marinom izrazil tudi nogometni selektor Matjaž Kek.

Olimpijin direktor Davor Užbinec tako apelira na odgovorne, "da spremenijo obstoječe predpise, omejitve in smernice ter dovolijo, da vse slovenske športne ekipe ob morebitnem pozitivnem primeru znotraj ekipe športnika ali športnico pošljejo v karanteno, drugi pa ob predložitvi negativnega testa lahko nadaljujejo trenažni proces. Če bodo še naprej veljali obstoječi ukrepi, bodo vsi slovenski klubi nekonkurenčni v vrhunskih evropskih tekmovanjih, to pa ima lahko velik vpliv na slovenski šport v celoti." Z ministrstva za šport odgovarjajo, da se zavedajo težav, a da so "prav ekipni športi zelo tvegani z vidika prenosa nalezljivih bolezni". Kot dodajajo, še iščejo ustrezne rešitve, ki bi olajšale delovanje športnikov, če je v ekipi dokazana okužba: "Kljub temu da športna sfera pričakuje hiter odziv, pa bomo pri iskanju tega v prvi vrsti zasledovali cilj zajezitve širjenja okužbe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta