Nogomet v koronadobi: Taki časi, da je še Ačimovićev znanec nazaj

Borut Planinšič ml.
07.10.2020 19:48

Nogomet naj bi z nizom pravil zvozil drugo koronasezono. Prepričajte o tem Italijane, ki še kar ne vedo, kaj bo s tekmo Juventus - Napoli, ker je pravil naenkrat preveč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dovolj rokavic, odslej le še trenerski suknjič, si je leta 2016 rekel Aleksander Šovkovski. Kako se je motil.
EPA

Ukrajincem je za prijateljsko tekmo s Francijo zmanjkovalo vratarjev. Dva sta staknila koronavirus, ostal je le eden. Zato je selektor Andrej Ševčenko vpoklical moža, ki je bil ravno pri roki, ker je njegov pomočnik - še eno legendo kijevskega Dinama, 45-letnega Aleksandra Šovkovskega. Nekdanji in spet sedanji vratar je Slovencem najbolj ljub zaradi gola, ki mu ga je leta '99 čez polovico bežigrajskega igrišča stisnil Mile Ačimović. Šovkovski, štiri leta po upokojitvi še malo bolj zarjavel, pa nocoj upa, da se Georgij Bušan, zadnja prava ukrajinska enica, ne poškoduje.

Tudi take zgodbe piše svetovni nogomet, ki skuša z nizom protikoronskih pravil zvoziti sezono 2020/21. Mudi se, prihodnje leto bo poletje preloženega Eura in prvenstva Južne Amerike. Zato nogomet mora naprej, z vsemi igralci ali brez njih, a z najmanj trinajstimi. Osnovno pravilo, da klub ali reprezentanca morata igrati, če nabereta 13 zdravih, med njimi vsaj enega vratarja, velja tudi v najmočnejših ligah. V Španiji so mu pristavili še tega, da lahko klub preloži le eno tekmo v sezoni, vsako nadaljnje izmikanje je poraz z 0:3. Dovolj jim je bilo neresnih zvezdnikov, zaradi katerih so v prejšnji sezoni odprli dvanajst procesov kršitve protikoronskih pravil. Največ med veseljaki iz Seville, ki so na družabna omrežja metali fotografije z raženj partyja, ko je bila država pod ključem.

Nasploh so v Španiji najbolj kreativni pri ozaveščanju nogometnih asov. Da bi še bolj potrkali na njihovo vest, so se spomnili njihovih potomcev. Gospodinjstva nogometašev dobijo vsak teden domov koronapaket, v njem so otrokom prirejeni letaki, zapestnice, obeski za ključe z razkužilom ... Češ, prave navade se začnejo doma. Za milijonarje pa tudi v njihovih žepih. Podjetje Club del Deportista, Klub športnikov, je bilo specializirano za to, da je luksuzni slog bogatih športnikov vzdrževalo z rezervacijami v elitnih restavracijah, s posredovanjem pri nakupu bajnih avtomobilov, z dostavo dragih oblek. Sredi krize je naenkrat postalo distributer razkužil, mask in covid testov paničnim športnikom, zdaj pa je od nogometne zveze dobilo še nalogo, da jih dnevno ozavešča s sporočili o nevarnosti virusa in vse bolj rdeči statistiki. Pravila so eno. Da praksa lahko prinese vse kaj drugega, so izkusili nesrečni Italijani. Njihov dodatek k pravilom: klub sme enkrat v sezoni zaprositi za preložitev tekme, če se je v enem tednu okužilo deset nogometašev ali več. Na to se je prva sklicevala Genoa, ker je imela 14 okuženih, prejšnjo soboto ni gostila Torina. A kaj storiti, ko eno pravilo trči ob drugo? V takšno godljo je zabredla tekma Juventus - Napoli. Ker sta bila njihova nogometaša Piotr Zielinski in Elif Elmas v soboto pozitivna na koronavirusnem testu, so lokalne zdravstvene oblasti Neapeljčane ustavile, ko so že skoraj bili v letalu proti Torinu.

Juventus jih je v nedeljo čakal in verjel v zmago s 3:0. "Hoteli so preložiti tekmo, toda pravila so jasna. Moramo jih spoštovati, sicer bo kaos," se očitkov, da so "zebre" kot mrhovinarji čakale na svoj (bolni) plen, brani predsednik Juventusa Andrea Agnelli. Vodstvo lige je enakega mnenja, a je športno razsodišče zdaj naročilo dodatno preiskavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta