Slovenija iz Črne gore odnesla celo kožo

Bojan Bauman Bojan Bauman
09.03.2023 20:40

Slovenski rokometaši so na tretji kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo še tretjič zmagali. Tokrat so v gosteh ugnali zelo dobre Črnogorce, ki so večji del tekme vodili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Medlo so slovenski rokometaši začeli prvo od dveh odločilnih tekem v kvalifikacijski skupini 7. Črnogorci so bili tokrat povsem drugačna ekipa kot pred dvema mesecema, ko so bili na svetovnem prvenstvu na tekmi s Slovenci v močno podrejeni vlogi. Tokrat so bili oni moštvo v naletu. Že v sedmi minuti so tako prišli do prednosti štirih golov (6:2).

Slovenski selektor je ob odsotnosti Boruta Mačkovška v začetno postavo uvrstil Nika Henigmana. Po sedmih minutah je bil prisiljen v napadu na Henigmanovo pozicijo levega zunanjega poslati Aleksa Vlaha. Ob odsotnosti Deana Bombača prvi organizator igre Slovenije Rok Ovniček ni najbolje začel in še pred deseto minuto ga je zamenjal Domen Makuc. Nekoč prvi organizator igre Miha Zarabec, povratnik v ekipo, v Podgorici ni dobil priložnosti.

Spremembe v postavi so prinesle boljše nadaljevanje. Slovenci so z zaporednimi goli rezultat znižali na 5:6, a namesto izenačenja so bili naši spet hitro v zaostanku. Tokrat s kar petimi goli (5:10). Tridesetletni črnogorski vratar Nebojša Simič, sicer vratar nemškega Melsungena, je zaustavljal neizdelane strele Slovencev. Že v prvem polčasu je zbral osem obramb, do konca tekme jih je zbral dvanajst.

Po poškodbi kapetana Dolenca se je Blaž Janc v Podgorici s krilnega uspešno preselil na položaj zunanjega napadalca.
EPA

Naši so veliko stavili na hitro igro, a Črnogorci so bili na začetku dvoboja dovolj konkretna ekipa, da jim je uspelo prebijati sicer solidno slovensko obrambno linijo. Tako priložnosti za protinapade ni bilo. V 25. minuti je Dolenec še drugič silovito zatresel prečnik, a zadetka spet ni vpisal. Po strelu se je prijel za stegensko mišico in v bolečinah zapustil igrišče. Na položaj desnega zunanjega se je s krila preselil Blaž Janc. Hitro je unovčil svojo hitrost, prodrl na črto in zadel. Slovenci so poravnali na 13. in končno ujeli priključek. Črnogorci so vmes ostali brez Miloša Vujovića, ki sta ga danska sodnika izključila po odrivanju nasprotnika.

Na odmor sta ekipi odšli poravnani, Slovenci pa so se končno osvobodili pritiska Črnogorcev in bučne publike. Nadaljevanje je minilo v izenačeni igri. Naši so še naprej precej grešili, a tudi Črnogorci so bili vse manj natančni in suvereni. V 38. minuti si je tretjo izključitev priigral Nik Henigman, ki je tako končal tekmo. Čeprav z igralcem manj, so Slovenci v naslednjih dveh minutah povedli z dvema goloma prednosti (19:17). Nov nalet Črnogorcev je sledil okoli 45. minute, toda ključnih je bilo zadnjih deset minut. Ekipi sta v zaključek krenili poravnani pri 25 golih. Pri Slovencih je bil vroč desnokrilni napadalec Domen Novak, ki pa si je pet minut pred koncem po udarcu v obraz prislužil izključitev. Na plin je pritisnil Vlah in Slovenci so dvakrat povedli z dvema goloma (29:27 in 30:28). Branko Vujović je s sedmih metrov še znižal na gol zaostanka, Kodrin in Janc pa sta zapečatila usodo domačinov - za zmago Slovenije z 32:29 in tretji par točk v skupini 7, kjer so prevzeli vodstvo. Povratna tekma teh nasprotnikov bo v nedeljo ob 18.30 v Kopru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta