Slovenski košarkarji nepremagani - a ne edini

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
20.08.2022 09:30

V pripravljalnem obdobju za Eurobasket 2022 sta ob Sloveniji brez poraza še Francija in Litva, tekmici Slovenije v skupini B

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav pripravljalne tekme niso povsem merodajne, lahko ima Aleksander Sekulić veliko razlogov za zadovoljstvo.
Robert Balen

Slovenska košarkarska reprezentanca je pri Fibi tudi v drugi izvedbi jakostne lestvice postavljena za prvo favoritinjo letošnjega Eurobasketa. Kot ena redkih je namreč v pripravljalnem obdobju zabeležila same zmage, tudi proti renomiranim tekmecem: 97:92 proti Srbiji, 86:82 proti Ukrajini, 104:103 proti Turčiji, 70:52 proti Črni gori in 83:76 proti Nizozemski. Pri tem velja poudariti, da je slovenski selektor Aleksander Sekulić vsaj Luko Dončića ali Gorana Dragića, če ne kar obeh, veliko puščal na klopi. Dončić denimo ni odigral podaljška proti Turčiji, Dragić je proti Srbiji nastopil le pet minut in pol.

Ekipa se je iz Ljubljane že preselila v Celje, kjer bo danes ob 20.15 proti Hrvaški lovila šesto zaporedno zmago. Tam ne bo nastopil Jurij Macura, ki se mu je Sekulić že zahvalil za sodelovanje, po tekmi pa bo moral selektor odrezati še dva igralca. Sodeč po zadnjih predstavah sta najbolj na prepihu Luka Rupnik in Jakob Čebašek. Slovenci bodo po dvoboju ostali v Celju, kjer se bodo v četrtek v kvalifikacijah za SP udarili z Estonijo, preden odpotujejo v Nemčijo.

A Slovenci niso edini, ki so avgusta še neporaženi. S tem se lahko pohvalita še dve reprezentanci iz slovenske skupine B, Francija in Litva. Prva je zabeležila štiri zmage, druga celo šest. Morda po dve zmagi nad Estonijo (90:88 in 84:70) in Finsko (87:52 in 76:61) nista srh vzbujajoči, a dvakrat je pred Litvo padla tudi Španija - prvič je bilo 82:77, drugič 78:76. Francozi so doslej premagovali manj renomirane tekmece: Belgijo z 90:71, Italijo s 100:68 in 78:77 ter Nizozemsko z 89:65.

Največ stavnic na Eurobasketu stavi na Srbe, ki pa so ob že omenjenem porazu proti Sloveniji, kar je bila njihova prva tekma, odprta za javnost, za zaprtimi vrati z 82:73 premagali Črnogorce. Prav ta konec tedna se sicer udeležujejo turnirja v Nemčiji, zato bodo pravi obraz šele pokazali.

Še eno moštvo, ki predvidoma sodi v evropski vrh, je Grčija. Ta je suvereno in pričakovano ugnala Gruzijo z 80:67 in Poljsko s 101:78. A zataknilo se je pri Špancih; v prvem dvoboju je sicer šlo do zmage s 86:70, v drugem so tekmeci vrnili s 87:80. A velja poudariti, da so bili Grki ob porazu brez Giannisa Antetokounmpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta