Slovenski košarkarji v kvalifikacijah za SP proti svoji nočni mori

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
11.11.2022 07:01

Kdo so v košarkarskem svetu Izraelci? Ekipa, ki je še pred kratkim Slovencem na evropskih prvenstvih zadajala najbolj boleče rane

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V času Boštjana Nachbarja so bili dvoboji z Izraelci pogosti, a na evropskih prvenstvih vselej za las neuspešni.
Fpa

Že res, da so nas Poljaki šokirali kljub zasedbi z Luko Dončićem na čelu. Da nam je Francoz Nicolas Batum z blokado uničil sanje o olimpijski medalji. Da smo na kolajno z evropskega prvenstva tako dolgo čakali, ker so leta 2007 Grki v dveh minutah in 40 sekundah nadoknadili 12 točk zaostanka, leta 2009 pa nas premagali za pičlo točko, potem ko so bili v polfinalu že Srbi boljši šele po podaljšku. Še je teh krvnikov slovenske košarkarske reprezentance – od Skupnosti neodvisnih držav, proti kateri je Jure Zdovc zgrešil met za olimpijske igre, prek Nemčije z Dirkom Nowitzkim in Latvije, ki nas je z Lilla 2015 ekspresno poslala domov. A najhujša nočna mora? Izrael!

Ker ga zadnja leta ni v evropskem vrhu, smo nanj kljub evroligašu Maccabiju, ki vsako leto proda 10.000 sezonskih vstopnic še pred sezono, morda kar malce pozabili. Trikrat je Slovenija igrala proti Izraelu na evropskih prvenstvih, trikrat je izgubila. In to tako najbolj boleče – za nič več kot dve točki. Leta 1997 je bilo 68:69, leta 1999 66:67, leta 2003 pa 76:78. Vsakič je to pomenilo tudi izpad s tekmovanja, a nazadnje še na sramoten način – šele po tekmi je na dan privrela informacija, da sta si po kosilu pred dvobojem v lase skočila Marko Tušek in Boris Gorenc. "Šele takrat sem izvedel, da se že več let ne pogovarjata. Tega sploh nisem vedel. Zahteval sem, da gresta oba domov. Nekateri so bili proti temu, tako da je to vse propadlo. Zaradi ozračja v reprezentanci sem to sprejel in odigrali smo, kot smo," se je dogodkov spominjal takratni selektor Slobodan Subotić in – ironično – v prvo peterko postavil oba vročekrvneža. Nič čudnega, da se je razpletlo, kot se je … Izraelu je bila tako odprta pot do najboljšega rezultata v moderni dobi evropskih prvenstev, sedmega mesta.

A to so bili časi, ko so izraelsko vrsto sestavljali najboljši košarkarji takrat enega najboljših klubov v Evropi, Maccabija: Tal Burstein, Derrick Sharp, Gur Shelef, Yotam Halperin … Zadnja leta Maccabi ni več povsem v evropskem vrhu, nosilci igre so izključno Američani, domačini Roman Sorkin, Rafael Menco in Yiftach Ziv pa so rezervisti. A v primerjavi s slovenskih evroligašev so omenjeni dobili zeleno luč za današnjo tekmo. In ker vendarle ne gre za evropsko prvenstvo, temveč kvalifikacije, velja omeniti, da je kljub omenjenim bolečim trem porazom skupno razmerje v zmagah in porazih Slovenije in Izraela 4:4. Nazadnje sta se ekipi pomerili med pripravami na Eurobasket 2017, kasnejši evropski prvaki so slavili z 89:84.

Danes ob 13. uri Slovenijo (brez Roberta Jurkovića, ki je ostal izven kadra) v Hapoelovi dvorani v Tel Avivu pričakuje okrog 3000 domačih navijačev in reprezentanca s širši javnosti precej neznanimi imeni in brez NBA-jevca Denija Avdije. Gre za zasedbo, ki je letošnje evropsko prvenstvo v družbi Srbije, Finske, Poljske, Češke in Nizozemske končala kot peta v skupini in tako izpadla. Lov na vstopnico za svetovno prvenstvo pa je Izrael v aktualnih kvalifikacijah začel z zmagama nad Poljsko in Estonijo, sledilo pa je pet porazov: dva proti Nemčiji, po en pa proti Poljski, Finski in Švedski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta