Smučarski skoki: Oprema lahko nadoknadi slabo formo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
13.10.2022 07:00

Sodeč po zadnji poletni tekmi Timi Zajc v zaključni mesec priprav vstopa kot najboljši Slovenec. Tudi pozimi namerava zasesti vrh, na katerem je končal minulo sezono

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timi Zajc pred zimo ne skriva visokih ambicij: "Hočem biti na vrhu!"
Foto: Robert Balen

V zadnji mesec priprav na zimsko sezono kot najboljši slovenski smučarski skakalec vstopa Timi Zajc. Vsaj tako pravi rezultat zadnje tekme poletne velike nagrade v Klingenthalu, ki velja za nekakšno generalko, saj na njej nastopijo vsi najboljši. Zajc je tam zaostal le za Poljakom Dawidom Kubackim, Japoncem Rjojujem Kobajašijem in Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem.

Če bi šlo za kakšno veliko tekmovanje in bi tako za las ostal brez odličja, bi bil to seveda grenak občutek. Ob dejstvu, da je pred sezono v koraku z elito, pa je to za 22-letnika dobra spodbuda za finiš priprav: "Dobil sem potrditev, da dobro skačem in da sem lahko s svojimi najboljšimi skoki pri vrhu. Tisti Hinzenbach teden dni prej, kjer sem bil 23., je bil toplo-hladen. Skakal sem lepo, a ker gre za majhno skakalnico (velikost - HS 90), mogoče ni bila merodajna in nismo videli, kje smo. Klingenthal (HS 140) je že nekaj drugega. In dobro je biti pri vrhu, saj bo mesec zelo hitro naokrog in zimska sezona bo tu."

Timi Zajc 
Robert Balen

Deset metrov zaradi dresa

A dejstvo je, da če si poleti na vrhu, to avtomatsko še ne pomeni, da bo tako tudi pozimi. Spomnimo - Jernej Damjan je leta 2014 postal zmagovalec poletnega skupnega seštevka, zimo pa je končal na 14. mestu. "Pri skokih se ti lahko hitro odpre ali podre. Če je še slab mesec do zime, kaj veliko pridobiti več ne moreš. Izgubiti pa tudi ne, razen če bi nekaj res zelo narobe delal. Kakorkoli, poletje torej je pokazatelj. Če bi bil zdaj 55., bi težko rekel, da bom pozimi kar na vrhu."

Za začetek sezone bo 5. in 6. novembra tekma v Wisli hibridna z zaletom na ledeni smučini, a pristankom na plastiki namesto snegu. Zajc novost sprejema z mešanimi občutki: "Za varnost je bolje tako, kot če je slab sneg, po drugi strani pa ... Zima je zima. Jaz sem bolj stara šola, raje imam zimske tekme. Ampak dobro, tudi tako bo v redu, saj nimamo kaj ..."

Po več mesecih priprav na novo sezono, ki so se začele že aprila, bo zadnje finese dodala oprema. Da je na njej trenutno največji poudarek, potrjuje tudi Zajc: "Sploh v tem času se res vsi osredotočamo nanjo. Fizično smo že pripravljeni, skakati znamo, največji plus zdaj lahko res doda oprema. Zelo pomembno je, da najdeš pravi dres, prave smuči, nove čevlje ... Izkoristiti moraš vse, kar ti lahko doda metre. Zdi se mi, da so še posebej pri dresih razlike. Tu lahko dobiš tisti preskok, da si kar naenkrat deset metrov daljši in si v hipu zraven med najboljšimi. Včasih oprema lahko nadoknadi pomanjkanje dobre forme. Ves čas se razvija, tako da moraš slediti."

V deseterici pričakuješ stopničke

In ker za zdaj to nosilcu zlate in srebrne olimpijske medalje z letošnjih februarskih olimpijskih iger tudi uspeva, so želje pred novo sezono visoke - začeti novo sezono približno tako, kot je končal minulo. Marca je na SP v poletih osvojil ekipno zlato in posamični bron. Nato je v Oberstdorfu pristal enkrat na prvi in enkrat na tretji stopnički. Za piko na i je osvojil seštevek Planica 7, kjer šteje vseh sedem skokov na finalu sezone. "Želje so visoke. Hočem biti na vrhu, na vsaki tekmi želim vrhunsko skakati. Vsi skačemo, da bi bili najboljši. Enako je pri meni," kratko in jedrnato (na)pove.

Spomladi je na obeh tekmah v Planici pristal na stopničkah, tudi na tamkajšnjem SP-ju bo to želja.
Robert Balen

Med vsemi letošnjimi tekmami izstopa domače svetovno prvenstvo v Planici. "Je pa tempirati formo za določeno tekmovanje pri skokih zelo težko. Praktično nemogoče, ker se ti čez noč lahko vse obrne. Fajn je, če si na vsaki tekmi konstanten, blizu vrha. Če si na vsaki tekmi med deseterico, to pomeni, da čakaš na priložnost, da se ti vse poklopi. Potem si hitro na stopničkah. Enako bo tudi februarja," razloži skakalec, ki je sicer s sporom z nekdanjim trenerjem Gorazdom Bertoncljem močno, a negativno zaznamoval zadnje veliko tekmovanje v Planici, SP v poletih decembra 2020.

Timi Zajc 
Christian Bruna

Čeprav je bil takrat malodane pol sezone suspendiran, se je lani vrnil močnejši, kot je bil kadarkoli prej. Življenje športnikov se pač hitro vrti, zato škandali nimajo velikega vpliva. Pa tudi na stari slavi se ne da živeti, ugotavlja olimpijski prvak: "Uspehi, neuspehi, vse to mine. Vemo pa, da skačemo za lovorike in za to, da uresničimo življenjske sanje." Nekaj jih je Zajcu še ostalo - še vedno sodi med mlajše v karavani, čeprav se zdi, da je že celo večnost zraven ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta