SP v Augsburgu: Po šolsko do zlata, uigrano do srebra

Uroš Gramc Uroš Gramc
27.07.2022 20:45

Slovenski kanuisti in kajakašice so eksplodirali že v uvodnem dnevu svetovnega prvenstva. Osvojili so dve kolajni, do nedelje pa se lahko bera še krepko poveča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Terčeljeva, Berčič, Hočevarjeva, Božič, Novakova in Savšek (od leve) so poskrbeli za veselje in injekcijo motivacije pred posamičnimi tekmami.
Nina Jelen/kzs

Če se po jutru dan pozna, se bodo naši kajakaši in kanuisti s svetovnega prvenstva na divjih vodah v Augsburgu vrnili s polnimi kombiji kolajn. Že v uvodnem dnevu so v ekipnih vožnjah osvojili dve ter skupno slovensko bero povečali na 42. Kanuisti so s prvima dvema na svetovni lestvici, Benjaminom Savškom in Luko Božičem, ter Anžetom Berčičem upravičili vlogo favoritov in osvojili zlato. Eva Terčelj je kajakašice po letih 2010 in 2013 popeljala do tretjega odličja, tokrat z Ajdo Novak in Evo Alino Hočevar do srebrnega. Premagale so jih zgolj gostiteljice, Nemke. Blizu odru za zmagovalce so bile kanuistke, ki so z osmimi desetinkami zaostanka za bronom zasedle nehvaležno četrto mesto. Povsem pa se je ponesrečil nastop kajakašem, ki so se zaleteli in preluknjali čoln, a k sreči sami stopili iz vode in brez poškodb.

Augsburg, Nemčija, svetovno prvenstvo, kajak in kanu na divjih vodah, zlata medalja v ekipni vožnji, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič
Nina Jelenc/kzs

Recept: Napad, a ne brezglav

"Od začetka smo se dobro ujeli, že v prvih protitočnih vratih nam je dobro stekel čoln, nismo imeli večjih težav. Sledil sem jima, pustila sta mi ful prostora, zelo dobro sta se križala, kar je na tej progi najpomembnejše. Veliko držav je imelo pri tem težave tudi v drugih disciplinah. Malo sem pazil, da ni bilo dotikov, napak, in izšlo se je," je ob zlatu povedal - na papirju najšibkejši člen - Anže Berčič. Vesel je bil že sedme ekipne kanuistične medalje, a na drugo zlato so čakali 29 let. "V Braziliji smo bili drugi, pa smo tudi dobro peljali," se je 31-letnik spomnil na SP 2018 v isti zasedbi.

Augsburg, Nemčija, svetovno prvenstvo, kajak in kanu na divjih vodah, zlata medalja v ekipni vožnji, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič
Nina Jelenc/kzs

"Slovaki in Francozi so bili sposobni odpeljati tako kot mi ali še bolje, ampak naša dnevna forma je bila na zelo visokem nivoju. Zasluženo se veselimo," je dodal Luka Božič. Primorec je bil zadovoljen, da so potrdili, iz kakšnega testa so. "Predvsem pa smo napadali, ker smo vedeli, da so tukaj Nemci, ki so zelo dobri na tej progi. Tudi Francozi so dobro napadali." A tudi taktika je bila na reki Lech zelo pomembna. "Vedeli smo, da zgoraj ne moremo nič pridobiti, le izgubimo lahko. Predvsem srednji del smo odpeljali na zelo visokem nivoju, kar je odločilo o zlatu," je prepričan Božič.

Luka Božič
Icf

Slovenci so za 2,94 sekunde ugnali Slovake in za 5,14 Italijane. "Po šolsko smo odpeljali. Vesel sem, da smo se dobro ujeli, da nam je čoln tekel od starta do cilja in smo le poganjali," pa je dejal Benjamin Savšek, ki mu proga, ker je za njegov okus preozka, ni najbolj všeč. A to je naš najizkušenejši mož, že svetovni prvak med posamezniki in aktualni olimpijski prvak, ki je bil lokomotiva trojice, potisnil na stran. Ko so v cilju prevzeli vodstvo, so bile ne vrhu še štiri reprezentance. "Precej prednosti smo imeli. Razmišljal sem, da imamo veliko možnosti za medaljo, vožnja je bila res lepa. Slutil sem, da bo dovolj, a zdaj se lahko veselimo še bolj," je povedal Ljubljančan. Ne bodo pa se mogli dolgo, ker sta četrtek in petek rezervirana za kvalifikacije za posamične tekme, sobota in nedelja pa za polfinalne in finalne obračune. "Progo bodo spremenili. Lahko kaj presenetijo. Prva naloga je bila izvedena vrhunsko, zdaj pa fokus na nov nastop," je dejal Savšek.

Augsburg, Nemčija, svetovno prvenstvo, kajak in kanu na divjih vodah, zlata medalja v ekipni vožnji, kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič
Nina Jelenc/kzs

Brez kompliciranja, kot na treningu

Podobno je pri kajakašicah, ki so bile ob srebru morda še bolj vesele. Eva Alina Hočevar je osvojila sploh svojo prvo člansko medaljo na velikih tekmovanjih. Kot zadnja v gosjem redu je lahko celo uživala na progi. "Bilo je odlično gledati, kako se količki ne majejo, šlo je kot po maslu. Da moram kar pohiteti, da jih spet ulovim, to si kot tretji želiš. Osredotočila sem se tudi, da nisem naredila dotika, da sem pustila Ajdi dovolj prostora za izhod. Zdi se mi, da nam je odlično uspelo." Trojica je dihala kot eno, je čutila Ajda Novak na sredini. "Obe sta moje delo naredili zelo lahko. Res smo bile uigrane, nismo imele težav. Občutek je bil lahkoten, ni se bilo treba matrati in smo zelo zadovoljne."

Augsburg, Nemčija, svetovno prvenstvo, kajak in kanu na divjih vodah, srebrna medalja v ekipni vožnji, kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak
Nina Jelenc/kzs

Dekleta so že na treningu spoznala, da so zelo hitra. "Dobro smo se privadile na vodo. Najprej mora vsaka sama dobro funkcionirati, nam je pa tudi na treningu moštvene vožnje dobro in tekoče šlo. Zato nismo želele komplicirati, to smo želele ponoviti. Uspelo nam je in sem ponosna na vse tri. Nekaj rezerv je bilo, a tako je vedno, popolne vožnje ni," je povedala Eva Terčelj. Malce bolj, za 2,46 sekunde, so se popolnosti približale le Nemke, štiri sekunde pa so za Slovenkami zaostale Poljakinje na tretjem mestu. Našo trojico uspeh pred posamičnimi tekmami postavlja visoko. "Verjamem, da ta kolajna ni bila zadnja," je dejala 30-letnica, ki se je sama zlata veselila pred tremi leti v Franciji.

Augsburg, Nemčija, svetovno prvenstvo, kajak in kanu na divjih vodah, srebrna medalja v ekipni vožnji, kajakašice Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar in Ajda Novak
Nina Jelenc/kzs

Ljubljančanka bo na vodi spet jutri, ob 9.15 bo prva kvalifikacijska vožnja za kajakašice, dobro uro kasneje za kajakaše, popoldne oboje čaka še druga. Kanuisti se bodo za vstop v polfinale potegovali v petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta