SP v biatlonu: Dekleta v solzah in pokončni, razumevajoči fantje

Tekma posamičnih mešanih štafet ob velikem spodrsljaju prvih favoritov Norvežanov Francozoma, Jakov Fak in Polona Klemenčič "dvojno kaznovana" končala na 18. mestu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Gramc

Slovenska reprezentanca je z devetim mestom Jakova Faka na sredini posamični tekmi svetovnega biatlonskega prvenstva na Češkem končno zabeležila odmeven rezultat in vzbudila apetite pred zaključnim koncem tedna po še čem več. Se je s tem umirila roka tudi ženskemu delu ekipe, predvsem Poloni Klemenčič, ki je z našim kapetanom nastopila v najmlajši disciplini, posamični tekmi mešanih štafet? Hja, odvisno od tega, na katero predajo njenega nastopa gledamo. V prvi je tekla kar dva kazenska kroga, v drugi pa je zadela vseh deset strelov. Tudi ob zelo dobrem kolegu Faku, ki je držal stik z najboljšimi, je bilo to premalo za kaj več kot zgolj 18. mesto.

"Že ko sem se ulegla, se je puška tresla. Poskusila sem jo malo premakniti po rami, ampak streli so leteli vsepovsod. Mogoče sem šla prehitro v prvem krogu, ker sem želela slediti Nemki, ali pa sem se ustavila prepozno pred streliščem. Zdelo se mi je, kot da delam enako kot na treningu, ampak to je bil polom na začetku tekme," je obžalovala naša najboljša biatlonka zadnjega obdobja, ki pa ji že vso sezono ne gre po načrtih. Žal ji je, da ni nič boljše niti v Novem Mestu, ki je zaradi preteklih uspehov njeno najljubše prizorišče. Se pa ni dolgo ubadala s težavami, ampak je hitro zbrala misli. "V zadnjih dveh krogih sem šla svoj tempo. Poskušala sem se umiriti. Pa tudi jezno sem si rekla, da bom ustrelila, kot znam."

Logika šampiona: boljše bron kot nič

Glasno, energično občinstvo je pri tem ni zmotilo, kar 17 tisoč navijačev (skupno že 152 tisoč) se je zbralo na sedmi tekmovalni dan na Moravskem. Arena Vysočini se je kar tresla, ko so iz gozdov pritekli najboljši biatlonci, sploh v dramatični končnici, ko sta se za zlato z ramo ob rami tolkli reprezentanci Francije in Norveške. Takrat se je roka nepričakovano zatresla prvi biatlonki zime Ingrid Landmark Tandrevold, ki se na Češkem nikakor ne znajde, pa čeprav je njenih navijačev skoraj toliko kot čeških, da se na čase zdi, kot da smo v Skandinaviji, če odmislimo še turobno vreme z belimi jeziki zgolj na progi. 

No, Norvežanka je tik pred finišem morala odteči dodatni krog, kar je kaznovala še Italijanka Liza Vittozzi in Skandinavce pahnila na tretjo stopničko. Johannes Thingnes Boe bo tako moral še malo počakati, da se po zlatih kolajnah na SP (20) izenači z legendarnim rojakom Olejem Einarjem Bjorndalnom, a ta čas prvi zvezdnik tega športa ni imel časa preganjati teh misli, saj je moral še lep čas po tekmi na tiskovni konferenci tolažiti objokano kolegico. "Boljše imeti medaljo kot ostati brez nje. Ingrid je opravila fantastično delo. Tudi jaz sem imel težave. V zadnjem streljanju se lahko zgodi marsikaj," je dejal pokončni Viking.

Drami v finišu tekme je sledilo veliko francosko slavje.
Epa

Francija je povlekla pravo potezo, ko na start ni postavila Julie Simon, ki je na Češkem vzela že tri zlata odličja. Sta se pa velikega uspeha veselila Quentin Fillon Maillet in Lou Jeanmonnot, ki je bronu v sprintu dodala prvo zlato: "V zadnjem streljanju sem želela biti hitra, napadalna. Enkrat sem zgrešila, nato pa opazila, da je kolegica kar trikrat, zato sem se hitro zbrala in zaključila delo," je 25-letna Francozinja povedala ob uspehu kariere.

"Ko te zapeče, je tudi za nekaj dobro"

V bran je reprezentančno kolegico vzel tudi prvi adut slovenske vrste. "Žal je imela Polona ponesrečen prvi del nastopa in na tako hitri tekmi se napake kaznujejo dvojno. Ampak skozi takšne tekme se tudi dobijo izkušnje. Jaz jih verjetno imam zadosti, Polona jih še pridobiva. Ko te tvoj nastop zapeče, je tudi dobro za nekaj. Prisili te, da se resetiraš za naslednjič, kar pa je Poloni uspelo že med nastopom. To je odlično, potrudila se je in naredila tako, kot mora," je povedal Jakov Fak, ki je bil s svojim nastopom, hitrim tekom in tremi popravami na strelišču zadovoljen: "Ne bi rekel, da je bil odličen strelski dan, še posebno, ker sem bil malo neučakan pri popravah. Vsaj na prvem streljanju stoje. Puško sem imel že skoraj na ramenu, preden je prišel metek do tarče. Želel sem narediti malo pritiska na vodilne, da jim ne bi šlo tako zlahka."

Biathlon - Biathlon World Championships - Nove Mesto Na Morave, Czech Republic - February 15, 2024 Slovenia's Jakov Fak warms up before the single mixed relay REUTERS/David W Cerny
David W Cerny

Znašel se je v gneči v smučini, znal je presoditi, kam se je treba na ozki progi postaviti, nam je razlagal v ciljni areni. Dobro je bil razpoložen, čeprav je bil rezultat za pet mest slabši kot pred tremi leti na domačem svetovnem prvenstvu na Pokljuki. Ni ga motilo niti, da so v napornem ritmu tekem nekatere reprezentance spočile svoje najboljše, startale brez dobitnikov medalj. "Tudi mi smo brez njih, haha. Če rečejo, da grem na start, grem na start. S tem nimam težav. Tekmovalec sem, ker rad tekmujem. Drastično se v enem dnevu ne bo nič spremenilo. To je kratek, zelo intenziven format tekem in mi morebiti pride bolj prav kot počitek," je povedal 36-letnik. Po prostem dnevu ga najprej čaka preizkušnja z moško štafeto, v nedeljo pa bo naš edini predstavnik, ki se je uvrstil na tekmo s skupinskim startom: "Petek bo aktiven, treba se je čim bolj ''našpanati' za sobotno tekmo, v nedeljo pa bo uporabljeno, kar bo še ostalo v rezervoarju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta