SP v hokeju: Risi po nogometno z žalostnim koncem

Borut Planinšič ml.
16.05.2023 19:45

Slovenija izgubila še z Norveško. V iskanju rešitev, kako obstati v hokejski eliti, v tekmah s Češko, Latvijo, Slovaško in Kazahstanom, je možnosti za rise vse manj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že znana podoba: tako se konča, ko Slovenija igra hokej z Norveško.
EPA

Tudi proti Norvežanom ni šlo. Čeprav je naš hokejski selektor Matjaž Kopitar današnjo tekmo označil za tisto, ki jo je za obstanek med svetovno elito treba dobiti, je Slovenija v nizu po Švici (0:7) in Kanadi (2:5) z 0:1 izgubila še z deželo nogometa, teka na smučeh in biatlona. Tragedija? Seveda ne. Konec sanj o obstanku? Nikakor. A v iskanju rešitev do konca svetovnega prvenstva, v tekmah s Češko, Latvijo, Slovaško in Kazahstanom, je možnosti za rise vse manj. Doslej so v devetih poskusih v eliti obstali dvakrat, leta 2002 in 2005. Vse bolj se zdi, da leto 2023 ne bo sodilo zraven.

V 15. minuti je edini gol za nogometni rezultat zabil Thomas Berg-Paulsen, ki igra za Oilerse, a ne za one iz Edmontona, iz lige NHL, temveč za tiste iz Stavangerja, četrtega največjega mesta Norveške. Države, ki je od leta 2006 vsakič zraven v svetovni hokejski skupini A. Slovenija je med najboljšimi prvič po šestih letih. In štiri prejšnje uradne tekme, naj je šlo za olimpijske igre, olimpijske kvalifikacije ali za svetovna prvenstva, je z Vikingi izgubila. Že to je nakazovalo, kako se bo končalo v Rigi ...

Jan Drozg pred nepremagljivim Henrikom Haukelandom. Mariborčan na tem SP ostaja pri dveh zadetkih Kanadi.
Reuters

Pa so naši vseeno imeli priložnost, da bi iz morda odločilne tekme turnirja izvlekli precej več. Okej, končno razmerje v strelih na gol je bilo 29:18 za Norvežane, toda Robert Sabolič je v 31. minuti zadel vratnico, šest minut pozneje se je že zdelo, da smo tekmece ujeli, a je bil gol Roka Tičarja zaradi prekrška razveljavljen, ob koncu tekme so risi pritisnili ... Da so mučili tekmece, potrjuje izbor norveškega vratarja Henrika Haukelanda za najboljšega igralca tekme. Na svoji 23. tekmi v svetovni skupini A prvič ni dobil gola. Pri risih je bil najboljši Žiga Jeglič: "Njihov golman je bil super, a gol je treba dati. Da bi nam ta tekma dala optimizma ... ne, precej nam je vzela. Razočaranje je veliko, treba se je pobrati."

Blaž Gregorc je bil ris z največ minutami na ledu: "Že ko smo se zjutraj zbudili, smo vedeli, da je to ta tekma, da jo moramo dobiti. Ampak pika na i nam je zmanjkala, plošček ni hotel v gol." In to je bilo povečini vse, kar so uspeli izdaviti naši hokejisti. Mariborčan Jan Drozg z goloma Kanadi ostaja edini slovenski strelec na tem svetovnem prvenstvu. Bo po dnevu odmora, v četrtek, ko gre Slovenija v navidez nemogoči misiji po točke proti Češki, drugače? "Treba je strniti misli, umiriti glave in iti naprej," pravi selektor Matjaž Kopitar, ki je lahko po spopadu s severnjaki le ponovil, kar je ugotovilo njegovo moštvo: "Hokej se igra za gole. Žal nam proti Norveški ni bil usojen. Ogromno strelov so Norvežani blokirali, se srčno borili. Tako kot naši fantje. Nimam komu kaj zameriti, bila je bojevita, prava tekma."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta