SP v rokometu: Slovenci proti olimpijskim prvakom razbremenjeni, željni dokazovanja

Bojan Bauman Bojan Bauman
16.01.2023 05:31

Slovenski rokometaši razkrili adute, ki jih nameravajo uporabiti v boju z eno najboljših reprezentanc sveta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Zorman: "Francozi niso le favoriti na medsebojni tekmi, temveč tudi na svetovnem prvenstvu."
EPA

Francozi, današnji nasprotniki slovenskih rokometašev, sodijo v kategorijo najboljših ekip na svetu. To je nivo Danske, Španije, Nemčije. Torej ekip, s katerimi Slovenci običajno izgubljajo tekme. V dvanajstih medsebojnih dvobojih s Francozi so se veselili le enkrat, davnega leta 2004 na evropskem prvenstvu v Ljubljani. Poraze so nizali tudi v obdobju, ko so jih upravičeno uvrščali med deset najboljših ekip.

Pred tem svetovnim prvenstvom temu ni več bilo tako; a po uvodnih dveh zmagah spet postajajo reprezentanca, vredna spoštovanja. Slovenci so na tem prvenstvu pokazali zanesljivost na tekmi, kjer so bili favoriti (Savdska Arabija). Potem so v boju z izenačeno reprezentanco (Poljska) uspeli unovčiti adute. Je zdaj prišel čas, da presenetijo favorita?

Da bi v nadaljevanju prvenstva ostali v boju za izločilne boje, jim danes ni treba premagati šestkratnih svetovnih, trikratnih olimpijskih in trikratnih evropskih prvakov Francozov. Vstopnico za nadaljevanje prvenstva že imajo v žepu in tam bodo začeli vsaj z dvema točkama. Od naših tudi nihče ne zahteva, da ob 18. uri dobijo bitko z Diko Memom (na drugi tekmi s Savdsko Arabijo je počival, da bi bil za Slovenijo dovolj svež), Ludovicom Fabregasom, Yanisom Lennejem, Melvinom Richardsonom, Vincentom Gerardom, Nikolo Katabatičem. Zato lahko igrajo razbremenjeno. To je ob mladostni zagnanosti glavni adut Slovenije na tem dvoboju.

Zaradi poškodbe kolena je današnji nastop Boruta Mačkovška negotov.
EPA

In kako nasprotnike ocenjuje selektor Uroš Zorman? "Francozi niso le favoriti na medsebojni tekmi, temveč tudi na svetovnem prvenstvu. A tako je že v zadnjih dvajsetih letih. Po telesni moči so daleč pred vsemi. V vsakem trenutku vedo, kaj bodo naredili z žogo, v primeru 'šuma' pa vse rešujejo v igri ena na ena ter tudi s streli z dvanajstih metrov." Dodatno skrb mu povzroča poškodba kolena stebra igre v obrambi in edinega klasičnega strelca z razdalje Boruta Mačkovška. Njegov današnji nastop je vprašljiv. Se pa bo po pozdravljeni okužbi s koronavirusom ekipi priključil Grega Krečič, nova moč na mestu desnega zunanjega napadalca, ki je hkrati dodana vrednost v obrambni vrsti.

Francoze je pohvalil tudi Tilen Kodrin, po prestopu iz Celja v nemški Gummersbach še bolj zanesljiv realizator na levem krilu: "So smetana mednarodnega rokometa, mi pa jih lahko napademo povem neobremenjeni. Mi bomo ponovno naredili svoj načrt in se skušali čim bolje regenerirati za telesno izjemno zahteven obračun."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta