Športnica leta: Izpadla, zadnja, dvojno zlata

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
13.12.2022 19:00

Smučarska skakalka Urša Bogataj je na obeh olimpijskih tekmah osvojila naslov prvakinje; če bi bila moški, bi imela še dve priložnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le diskriminacija ženskih skokov je Urši Bogataj preprečila, da bi se število (zlatih) olimpijskih medalj ustavilo pri številki tri ali štiri.
Kimimasa Mayama

Kar malce krivično je ostala brez olimpijskega nastopa v Sočiju, potem ko je v sezoni 2013/2014 s četrtim mestom v Planici dosegla najboljši rezultat kakšne od slovenskih smučarskih skakalk. O vstopnici se je namreč odločalo tik pred to tekmo, ko je še za najboljši rezultat sezone za Bogatajevo štelo 19. mesto, za Rogljevo pa 18. Štiri leta kasneje je Urša Bogataj olimpijski nastop vendarle dočakala, a je v Pjongčangu neslavno končala na zadnjem, 30. mestu. Še štiri leta kasneje v Pekingu pa - popolna prevlada.

Urša Bogataj je na najpomembnejši tekmi kariere prišla do - prve posamične zmage v življenju. Ni bilo ravno presenečenje; Bogatajeva je že lani - enako kot letos - osvojila poletno veliko nagrado, a v zimski sezoni tega ni znala preliti v zmage. Ni skrivnost, zakaj. Ravno v prazničnem tednu, med božičem 2019 in novim letom, je na tekmi državnega prvenstva v Planici po najdaljšem skoku dneva padla in si - enako kot skoraj točno leto poprej reprezentančna kolegica Ema Klinec - hudo poškodovala koleno. Počile so prednje križne vezi. Odločitev o nadaljevanju športne poti je visela na nitki.

Bogatajeva se ni vdala, po operaciji in dolgotrajni rehabilitaciji se je vrnila med najboljše. Znala je skočiti tudi najdlje, a strahu ob pristankih se ni znebila. Telemarka zato ni bilo, sonožni doskok pa je pri sodnikih zniževal ocene, kar je preprečevalo pot do vrha. Vse do naskoka na Olimp. Tam je bila najboljša v posamični konkurenci in ključna adutinja v mešani ekipni tekmi, kjer je s (posamično bronasto) Niko Križnar ter srebrnima fantoma iz moške ekipne tekme Petrom Prevcem in Timijem Zajcem prišla do še drugega olimpijskega zlata. In ves njen zaslužek v desetletni karieri, dobrih 100.000 evrov, se je v hipu podvojil. Ni dvoma, da bi Bogatajeva osvojila še kakšno (zlato) medaljo, če bi imele skakalke na olimpijskih igrah enake možnosti kot moški - torej še eno posamično tekmo na večji skakalnici in (žensko) ekipno tekmo.

Po Pekingu se je Bogatajevi odprlo tudi v svetovnem pokalu, v treh tednih je zabeležila svoje prve tri zmage. V tem času je še trikrat stala na stopničkah in osvojila ene kvalifikacije. Verjetno je dobitnici kristalnega globusa, Avstrijki Mariti Kramer kar odleglo, ko je bila zaradi ruske invazije na Ukrajino odpovedana ruska turneja, sezona pa zaključena predčasno. Bogatajevi je zmanjkalo časa in 165 točk. A kjer je spomladi končala, je poleti že nadaljevala - z vnovično osvojitvijo poletne velike nagrade. Minuli vikend je s tretjim mestom poskrbela tudi za prve stopničke orlic v novi sezoni. Vrhunci sezone pa šele prihajajo ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta