(SPREMLJAMO) Mehurček na Giru je počil, dirko zaradi koronavirusa zapustili moštvi Mezgeca in Rogliča

STA, Š.R.
13.10.2020 10:55

Avstralsko moštvo Mitchelton-Scott po štirih pozitivnih testih na novi koronavirus med osebjem zapušča dirko po Italiji, so sporočili organizatorji. Danes na startu 10. etape ne bo niti enega izmed favoritov, domov je odpotoval Nizozemec Steven Kruijswijk, kar je za sabo potegnilo odhod celotne Jumbo-Visme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Za razliko od prve tritedenske dirke v letošnjem koledarju, po Franciji, kjer ni bil okužen nihče od kolesarjev, je v Italiji drugače. Triintridesetletni član Jumbo-Visme, za katero sicer dirka Primož Roglič, je bil eden od dveh, ki sta bila pozitivna po zadnjem svežnju testov, ki so jih opravili v nedeljo in ponedeljek. Steven Kruijswijk si je po grdem padcu in poškodbi rame na kriteriju Dauphine tik pred dirko po Franciji na novo zastavil cilje in jih usmeril proti roza majici. Po devetih etapah je bil na 11. mestu, 1:24 minute za vodilnim kolesarjem, Portugalcem Joaom Almeido (Deceuninck - Quick Step). 

"Kruijswijk ne kaže simptomov covida-19, bil pa je zelo motiviran, da dobi letošnjo dirko. Novico o pozitivnem testu je prejel danes zjutraj, vsi ostali člani ekipe in osebja pa so bili po dveh testiranjih negativni, zaradi česar nadaljujemo z Girom," je na spletni strani zapisala Jumbo-Visma.

Drugi okužen kolesar je bil Avstralec Michael Matthews (Sunweb). Prejšnjo soboto je bil kot prvi na Giru pozitiven Britanec Simon Yates (Mitchelton-Scott), ki je moral že pred odstopom njegove ekipe predčasno končati Giro. Zdaj pa je šla po štirih okužbah po njegovi poti še celotna ekipa. Avstralsko moštvo bi sicer po protokolih organizatorja (RCS Sport) lahko nadaljevalo, če bi zadostili vsem pogojem, a so se sami odločili, da odstopijo s preizkušnje. "Na žalost smo v ponedeljek zvečer prejeli novico, da je več članov naše ekipe okuženih, potem ko smo teste opravili tri dni po vrsti. Ker imamo dolžnost do svojih tekmovalcev in osebja, celotne kolesarske karavane in organizatorjev, smo se odločili, da zapustimo Giro," je dejal šef ekipe Brent Copeland. Po besedah iz moštva nihče od pozitivnih oseb ne kaže znakov okužbe, karavani pa so na poti do Milana zaželeli vso srečo.

Epa

Skupaj je zdravstveno in laboratorijsko osebje na Giru opravilo 571 testov med tekmovalci in ekipami. Poleg dveh kolesarjev je bilo pozitivnih še šest članov osebja, po enega so zabeležili v ekipah Ag2r La Mondiale in Ineos Grenadiers.

Danes bo na sporedu 10. etapa - pretežno ravninska, vendar z razgibanim zaključkom - od Lanciana do Tortoreta (177 km).

12.54

Na startu etape se ni pojavilo kar celo moštvo Jumbo-Visme. Športni direktor Addy Engels je povedal, zakaj so se umaknili z Gira: "To je najbolj odgovorna poteza za zdravje kolesarjev in osebja. Odločitev smo sprejeli po pogovoru z vodstvom kluba. Prireditelji je sicer niso sprejeli najboljše, ampak menim, da je velika stvar, da se umakneš z dirke, sploh tako velike. Mislim, da je tudi v interesu dirke, ker vsi naši kolesarji so bili v tesnem stiku s Stevenom. Lahko, da bo še kakšen pozitiven primer, verjetno bo. Ta odločitev ni odgovorna poteza le za naše moštvo, ampak za ves Giro."

Engels je ob tem spomnil na primer Mitcheltona. Če je ogrožena izvedba dirke, ki bi se morala naslednjo nedeljo zaključiti v Milanu, pa ni želel špekulirati: "Ne vem, ne vidim v prihodnost." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta