Tadej Pogačar: Malo sem bil neumen, a nisem veliko izgubil

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.06.2023 20:13

Dvakratni zmagovalec Toura je na višinskih pripravah v Španiji za naskok na tretjo rumeno majico. Od tam se je javil in povedal, kaj počne, kako je z zapestjem, kaj meni o Rogličevem slavju in norosti na Giru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi poškodbe Komendčan veliko vozi kronometer. V tej disciplini se bo 22. junija vrnil na tekmovanja na državnem prvenstvu na Pokljuko.
EPA

Že 41 dni je od padca Tadeja Pogačarja na elitni preizkušnji Liege-Bastogne-Liege, po kateri je v vsakem primeru nameraval zaključiti spomladanski del sezone, toda drugače. In še 28 dni je do vrhunca sezone, dirke po Franciji. Zlom zapestja ni več tak faktor, da se 24-letni Komendčan ne bi mogel skorajda normalno pripravljati na naskok na tretjo rumeno majico na Elizejskih poljanah, že trenira na cesti in se je pridružil ekipi UAE Emirates na višinskih pripravah v Sierra Nevadi. Malce je bil le primoran spremeniti program, a ga bomo še pred odhodom v Bilbao, kjer se bo 1. julija vse začelo v Španiji, še videli na slovenskih cestah.

Zdravnikov ni docela upošteval

Po poškodbi zapestja se Pogačar vrača v tekmovalno formo.
Uae Team Emirates

"Letošnji Tour mi je zelo všeč in želim, da sem na startu v najboljši možni formi. Nisem veliko izgubil. Forma ni tako slaba, kot sem mislil, da bo. Zapestje je vse boljše," je iz Španije na spletnem druženju z novinarji povedal Tadej Pogačar. Podrobno je razčlenil, kaj je počel vse od nesrečnega dogodka. "V prvem tednu sem imel itak v načrtu počitek, nič kaj nisem počel. V drugem sem že šel malo na trenažer, se sprehajal, da sem migal. Nato je v Monako prišel naš fizioterapevt, s katerim sva trenirala skoraj od jutra do večera. Ubijal me je, ampak mi je dal tudi veliko dozo samozavesti. Hodil sem na fizioterapije, v hiperbarično komoro, na krioterapijo, delal vaje za roko ... Četrti teden je bilo enako in že sem šel ven na kolo, ampak pazljivo, po uro vsak drugi dan. Veliko sem hodil v hribe, tekel."

A vseh nasvetov ni docela upošteval. "Šest tednov ne bi smel iti na cesto, malo sem bil neumen. Pritiskal sem na ekipo, da so me pustili. Vozim z opornico. Imam jih več. Eno za kolo, drugo za življenje, ko bo rehabilitacija pri koncu, bom uporabil še tretjo. Vsak dan je manj bolečin, vsak dan je roka bolj gibljiva. Mislim, da si je nisem dodatno poškodoval, naslednji teden me čaka ponoven pregled, bomo videli, ali se je kost zacelila," je dejal Pogačar, ki meni, da se mu ni zgodila katastrofa. "Saj je samo roka, nič ni bilo z nogami ali glavo. Bila je bolj nesrečna situacija."

Zdaj je na kolesu že blizu "normalnosti" in se je preselil v Španijo na visoko nadmorsko višino, kjer bo ostal še ves naslednji teden. "Veliko treniram na cesti, nekaj še na trenažerju, na 'kronometrci', kjer ni udarcev v zapestje. Potem so masaža, fizioterapija, vaje za zapestje in že je večerja. Tako je skoraj vsak dan, veliko je dela od jutra do večera." Sredi junija načrtuje ogled trase štirih etap Toura, sledi sklop višinskih priprav v Sestrieru, nato pride domov. A ne na dirko po Sloveniji ("v zadnjih štirih tednih sem žal bil premalo na cesti"), pač pa na državno prvenstvo v kronometru (22. junija) in na cesti (25. junija). "Kronometer bo letos spet na Pokljuko, kar bo dober trening za Tour, cesta pa bo dala še en dan dirkanja. Pred pomembno preizkušnjo rad dirkam, a Grand Tour ima 21 etap, včasih je dobro biti malo svež. Sicer pa trening lahko adaptiraš, da simuliraš dirko, na primer za motorjem, zato nisem zaskrbljen."

EPA

Noro na Višarjah, epsko

Upa, da bo že v Baskiji na visokem nivoju. "Prvi dve etapi bosta lepi in zelo težki, šlo bo na polno, kar mi je všeč. Že takoj bomo videli, kdo je kje, in ne bo več tako stresno. Predlani je bilo podobno," je dejal dvakratni zmagovalec Toura. Na njem bi rad že letos videl tudi Remca Evenepoela in Primoža Rogliča. "Mislim, da bi se Remco na Giru lahko boril za zmago, a imel je covid, bil je bolan. Jaz bi na njegovem mestu šel na Tour, ampak vsak je drugačen. Tudi Rogliča bi si želel, čeprav ima Jumbo-Visma Jonasa Vingegaarda. Morda pa ga nočejo siliti in ga šparajo za Vuelto," se je zasmejal Pogačar.

Podrobno je spremljal, kaj se je tri tedne dogajalo v Italiji. Vesel je bil treh etapnih zmag Emiratov in tretjega mesta v skupnem seštevku Joaa Almeide, za katerega meni, da je zrel za naskok na vrh. A čez Rogliča tokrat ni šlo. "Vedel sem, da lahko zmaga v kronometru, ta etapa je bila res nora. Bil je izjemno močan. Mislim, da je pred tem malo igral vsak dan." Na podoben način, kot je Zasavec premagal Gerainta Thomasa, je Pogačar na Touru 2020 Rogliča. "Ne vem, ali je mislil na ta kronometer, ampak ta zmaga je bila zanj res lepa. Slovenski navijači so mu pomagali, noro, koliko jih je prišlo samo zanj. Bilo je kar grozljivo, če si bil iz kakšne druge države. Ta etapa je bila epska za Slovence. Želim si kdaj voziti takšno, jo doživeti blizu Slovenije," je iz Španije sklenil Tadej Pogačar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta