Tadej Pogačar: "Z drugim mestom ne bom nikoli razočaran"

Uroš Gramc Uroš Gramc
24.07.2022 21:35

Naš kolesarski as na 109. dirki po Franciji ni ponovil zmage iz zadnjih dveh let, a razlogov za nezadovoljstvo nima, ob treh etapnih zmagah je domov odnesel tudi belo majico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Pogačar z ramo ob rami z Jonasom Vingegaardom. In njegovo hčerko Frido
Reuters

S tradicionalno parado sprinterjev se je na Elizejskih poljanah zaključila 109. dirka po Franciji. Še šeste etapne zmage za Belgijo in druge svoje se je veselil Jasper Philipsen. Francoska pentlja pa je bila dokončno odločena že dan prej v kronometru, v katerem je slavil še en Belgijec Wout van Aert, Jonas Vingegaard pa je rumeno majico potrdil z drugim mestom in osmimi sekundami prednosti pred Tadejem Pogačarjem.

"Uresničil sem otroške sanje. Nekaj časa bom potreboval, da se bom tega zavedel," je povedal 24-letni Philipsen: "To je kot češnja na torti. Razpletlo se je idealno zame. Dylan Groenewegen je bil prisiljen sprintati zgodaj, jaz pa sem za njim lahko začel, ko sem hotel. Boljše ne bi moglo biti. Zmaga v najlepši etapi za sprinterje je nekaj neverjetnega."

Dve leti z Rogličem v mislih

Še več veselja in solz sreče pa je bilo pri Jumbo-Vismi. Prvič smo jih videli pri Woutu van Aertu. "To so zelo čustveni trenutki, kot bi se uresničil sanjski scenarij. Želel sem si zmage v kronometru in da si Jonas zagotovi rumeno majico. Za nami so čudoviti trije tedni," je dejal 27-letni Belgijec. A le par centimetrov, morda celo milimetrov, jih je ločilo od tragedije. Vingegaard je na enem od spustov pri visoki hitrosti slabo ocenil zavoj in ga je odneslo povsem na rob ceste, ob skale ... To je bil eden od trenutkov, ki se jih je bal vse od izhoda iz Pirenejev, a k sreči se je ulovil, odpeljal najboljšo uro resnice v življenju in pripeljal srečno do cilja v Parizu.

"Težko ubesedim, kaj mi pomeni ta zmaga. To je največja dirka na svetu. Uspelo mi je, nihče mi je več ne more vzeti in nič več ne more iti narobe," je bil presrečen s hčerko v naročju Jonas Vingegaard: "Vedno sem imel občutek, da se lahko vsaj borim za zmago. Ampak po Hautacamu sem končno začel verjeti, da mi bo uspelo, če ne bo šlo kaj strašno narobe."

Danec je že lani, ko je na Elizejskih poljanah stal na stopnički nižje od Pogačarja, verjel, da je rumena majica nekoč lahko njegova. "In zdaj je olajšanje, da se je to res zgodilo. Vesel sem in ponosen. Želeli smo, da se ne bi ponovilo, kar se je predlani zgodilo Primožu Rogliču, ves čas smo to imeli v mislih. In spet smo pokazali, kako blizu smo si vsi v ekipi, kako se lahko veselimo uspeha drug drugega," je dejal novi šampion, ki se bo veselil še ves teden: "V torek bo slavje na Nizozemskem, v sredo v Köbenhavnu in v četrtek v mojem rojstnem kraju. V petek pa se uležem na kavč in na njem preživim en teden." Kaj pa potem, bo še želel osvojiti kakšno rumeno majico? "Seveda. Zdaj bo slavje, potem počitek, nato pa še več zmag."

Veliko emocij, malo žalosti

Takrat se bo seveda spet srečal s Tadejem Pogačarjem. "Lahko sem kar zadovoljen s kronometrom, za katerima kolesarjema sem zaostal. Dobro sem odpeljal," je dejal 23-letni Komendčan. Čeprav ni ponovil uspehov iz zadnjih dveh let, ni bil razočaran nad drugim mestom v skupnem seštevku. "Veliko je bilo veselja, nekaj tudi razočaranja in malo žalosti. Veliko emocij je bilo prisotnih skozi tri tedne. Srečen sem, da smo prišli v Pariz, čeprav smo le štirje. Lahko smo zelo ponosni," je za TV Slovenija povedal kapetan moštva Emiratov. Letošnji Tour je bil zanj drugačen od prejšnjih dveh. "Po prelazu Granon sem se znašel v neprijetnem položaju. Moral sem dirkati drugače, ampak všeč mi je ta stil, da sem moral napadati. Žal se ni izšlo, Jonas je bil premočan, vsi v Jumbu so bili zelo močni, vse se jim je izšlo, ampak sem zelo užival. Nisem razočaran, le na trenutke sem bil. Z drugim mestom ne bom nikoli, dal sem vse od sebe. Drugega mesta sem si kot majhen otrok lahko samo želel. Vzel ga bom kot motivacijo za naslednje leto in vse druge dirke," je dejal Pogačar.

Bo naslednja že Vuelta, ki se prične že 19. avgusta in na katero se pripravlja Primož Roglič? "V naslednjih dneh, ko se zadeve malo umirijo, se bomo usedli in pogovorili," je za cyclingnews.com dejal šef Emiratov Mauro Gianetti. In ob tem zanikal, da bi šel v Španijo le v lov po etapne zmage ali za pripravo za svetovno prvenstvo. "Če bo dirkal, bo šel po zmago, kot vedno gre, od januarja do decembra. Takšen je in ne more se dirke lotiti drugače. Naš del naloge pa je, da se z njim ukvarjamo tako, da bo uspešen še dolga leta," je povedal švicarski strokovnjak.

Rezultati, 20. etapa, Lacapelle-Marival-Rocamadour, 40,7 km, posamični kronometer: 1. Wout van Aert (Belgija) 47:59 (povp. hitrost 50,9 km/h), 2. Jonas Vingegaard (Danska/oba Jumbo-Visma) +0:19, 3. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 0:27, 4. Geraint Thomas (Velika Britanija) 0:32, 5. Filippo Ganna (Italija/oba Ineos Grenadiers) 0:42 ... 10. Jan Tratnik 1:48, 67. Matej Mohorič (oba Bahrain Victorious) 5:30, 126. Luka Mezgec (vsi Slovenija/BikeExchange-Jayco) 7:56; 21. etapa, Pariz, La Defense - Pariz, Elizejske poljane, 115,6 km: 1. Japser Philipsen (Belgija/Alpecin-Deceuninck) 2.58:32 (povp. hitrost 38,9 km/h), 2. Dylan Groenewegen (BikeExchange), 3. Alexander Kristoff (Norveška/Intermarche-Wanty), 20. Pogačar, 28. Mezgec, 56. Mohorič +0:23, 77. Vingegaard 0:51, 121. Tratnik 2:49; končni vrstni red: 1. Vingegaard 79.32:29, 2. Pogačar +2:43, 3. Thomas 7:22, 4. David Gaudu (Francija/Groupama-FDJ) 13:39, 5. Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe) 15:46, 72. Tratnik 3.37:31, 86. Mohorič 3.52:57, 101. Mezgec 4.16:13; po točkah: 1. van Aert 480 točk, 2. Philipsen 286, Pogačar 250; gorski cilji: 1. Vingegaard 72 točk, 2. Simon Geschke (Nemčija/Cofidis) 65, 3. Giulio Ciccone (Italija/Trek-Segrafredo) 61; bela majica: 1. Pogačar 79.36:03, 2. Thomas Pidcock (Velika Britanija/Ineos) +58:32, 3. Brandon McNulty (ZDA/Emirates) 1.28:36.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta