Tekmeci Luke Dončića: Bojevniki spet spominjajo na dinastijo

mark
18.05.2022 08:00

Luka Dončić ali Stephen Curry? S kom se bodo v finalu zahodne konference v ligi NBA udarili košarkarji Dallasa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dončić in Curry se bosta jutri soočila prvič v končnici. 
Reuters

Več kot desetletje, vse od zadnje in (doslej) edine šampionske sezone, se košarkarji Dallas Mavericks v končnici lige NBA niso prebili dlje kot do prvega kroga, letos pa jih je Luka Dončić pripeljal vse do finala zahodne konference. Tam se ne nameravajo ustaviti, a Golden State Warriors jim v seriji na štiri zmage zagotovo ne bodo omogočili lahkega dela.

Ekipa, ki se je leta 2019 iz Oaklanda preselila na drugo stran mosta Golden Gate, v San Francisco, v tej sezoni spet spominja na dinastijo iz druge polovice prejšnjega desetletja. Bojevniki, ki jih je že takrat s klopi vodil Steve Kerr, so se na prestol najmočnejše lige na svetu zavihteli v letih 2015, 2017 in 2018, še dvakrat pa igrali v velikem finalu. Leta 2016, ko so s 73 zmagami in zgolj devetimi porazi postavili rekord rednega dela, jih je v finalu ustavil LeBron James s Clevelandom, tri leta kasneje pa Toronto s Kawhijem Leonardom. Po dveh sezonah suše, ki je sledila selitvi Kevina Duranta v Brooklyn in ponavljajočim se težavam s poškodbami Klaya Thompsona, imajo na severu Kalifornije spet moštvo, ki se spogleduje s prstanom.

Če je Dallas na poti do konferenčnega finala preskočil Utah in Phoenix, ki imata v Rudyju Gobertu in Deandreju Aytonu dominantna centra, ga zdaj čaka ekipa, ki goji povsem drugačen stil košarke. Igra Golden Stata temelji na nizki peterki, še najbližje košu pa igra 198 cm visoko krilo Draymond Green. Branilec Stephen Curry, dvakratni najkoristnejši igralec lige, ostaja prva violina moštva. V letošnji končnici v povprečju dosega 26,9 točke na tekmo, s 5,6 asistence je drugi podajalec ekipe za Greenom (6,6), še enim staroselcem iz šampionskih let, ki je tudi najboljši skakalec bojevnikov (7,2). Ostrostrelec Thompson, ki se je v tej sezoni vrnil na parket po več kot dveh letih agonije s poškodovanim kolenom in Ahilovo tetivo, spet odlično dopolnjuje Curryja v napadu (20,4 točke na tekmo v končnici), tretja napadalna izbira pa je postal branilec Jordan Poole (19,3). Pomemben člen Kerrovega mozaika je tudi krilo Andrew Wiggins, prvi izbor na naboru leta 2014, pred sezono se je v ekipo vrnil še veteran Andre Iguodala, najkoristnejši igralec finala leta 2015, ki pa ima v letošnji končnici bolj obrobno vlogo.

Napadalno najučinkovitejša ekipa končnice (114,2 točke na tekmo) ima več kot dovolj orožij, za nameček pa se je do tretjega kroga prebila še nekoliko hitreje kot Dallas - v prvem krogu je Denver z MVP-jem zadnjih dveh sezon Nikolo Jokićem izločila po petih tekmah, za skalp Memphisa v drugem pa je potrebovala šest tekem. A bojevniki se zavedajo, da tudi druga stran ni brez adutov. "Neverjeten je. Takoj se vidi, da že ima izkušnje s tekem na visoki ravni. Fant vedno igra v svojem ritmu. Zabavno ga je gledati," je Stephen Curry dejal že januarja 2019, ko se je na igrišču prvič soočil z Luko Dončićem. Do četrtka (prva tekma v San Franciscu se bo začela ob 3. uri zjutraj po slovenskem času), ko se bo z Ljubljančanom prvič udaril še v končnici, mnenja zagotovo ne bo spremenil. (mark)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta