Tim Gajser spet svetovni prvak v motokrosu: Šampion brez Ahilove pete

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
04.11.2020 20:41

Tehnika mu je nagajala, tekmeci so se lomili, Tim Gajser pa je letos odpravil še svoje zadnje dirkaške slabosti - za tretji naslov prvaka med elito svetovnega motokrosa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Honda Hrc

Še četrtič je Tim Gajser svetovni prvak v motokrosu. Po naslovu prvaka v nižjem razredu MX2 (2015) še tretjič v elitnem razredu MXGP (2016, 2019 in 2020). S slednjim uspehom se je vpisal na peto mesto večne lestvice najboljših motokrosistov v zgodovini. In to kako! Z zmago na dirki za VN Pietramurate, jasno. Prigaral si jo je. V prvi vožnji je večji del dirke odpeljal brez delujoče sklopke in pristal na drugem mestu; v drugi vožnji pa je slavil, potem ko je bila preizkušnja ponovljena, ker se je v prvem poskusu kmalu po startu v njegov motor zapletla noga tekmeca Jeremyja van Horeebeka.

Naslov prvaka je Gajser potrdil z zmago.
Honda Hrc

"Že četrti naslov, neverjetno! Super srečen sem! Dirkanje je bilo fantastično. V prvi vožnji sem se mučil, ker mi že od drugega kroga ni delovala sklopka. Na tovrstni progi je bilo brez nje zelo zahtevno voziti, a vseeno sem končal kot drugi. V drugi vožnji pa ... Rad bi sporočil Jeremyju, da mu želim čimprejšnjo vrnitev. Rahlo sva trčila, nato pa se je zataknil za moj motor. Upam, da je v redu. Ni bilo namenoma. Z izjemo te nesreče sem vesel za zmago!" je takoj po tekmi dirkaški dan opisal Gajser.

Težav ogromno, konkurence še več

A če je 24-letnik sezono predčasno sanjsko okronal, na začetku ni teklo vse gladko. Že v prvi vožnji uvodne dirke sezone v Veliki Britaniji je kar dvakrat padel, v kvalifikacijah pred drugo dirko na Nizozemskem pa mu jo je zagodel motor, tako da je startno mesto izbiral šele kot 33. Kljub temu je dokazoval, da je hiter, le en problem je imel – nič manj hitrega Jeffreyja Herlingsa.

Nato je svet zajela pandemija koronavirusa in svetovno prvenstvo je kar za pet mesecev zastalo. "Nič hudega, sva pa več delala v fitnesu. Trenutno je Tim fizično pripravljen kot še nikoli," nam je zagotavljal osebni trener Boštjan Renko. Njegov varovanec je po mišicah želel spet pridobiti občutke na motorju, zato se je v pripravah na nadaljevanje svetovnega prvenstva udeležil dirk za državno prvenstvo. Pa je honda v Stranski vasi pri Semiču spet zatajila, iz izpušne cevi se je le pokadilo. Stvari je na svoje mesto novopečeni Framčan postavil na tretji dirki DP-ja v zdaj malodane domači Orehovi vasi – po pol ure dirkanja je vsaj za en krog prehitel vse tekmece, razen drugouvrščenega Jana Pancarja in tretjega Petra Irta.

Honda Hrc

Ko se je avgusta svetovno prvenstvo naposled nadaljevalo, je Gajser lahko ugotovil – nevaren ni le Herlings, zmagati so sposobni tudi številni drugi. Glenn Coldenhoff in Antonio Cairoli sta se veselila v Latviji, Jorge Prado v italijanski Faenzi, Jeremy Seewer in Romain Febvre v Mantovi … In tako smo konec septembra imeli že šest različnih zmagovalcev dirk, Gajserja pa še vedno ni bilo med njimi. A – kar je najpomembneje – znašel se je na vodilnem mestu v skupnem seštevku!

Zablestel na "sovražnem" ozemlju

Ja, Gajser si je pred zaključnim bojem za naslov prvaka priboril najboljše izhodišče, čeprav je imel na prvih dirkah ob nadaljevanju sezone veliko težav. Na drugi dirki v Latviji so ga ustavili padci, na tretji vnovične tehnične težave motorja. A ko so njegove predstave postajale konstantne, je kot po pravilu vedno osvojil eno vožnjo na dirki. Tako je ves čas ostajal pri vrhu skupnega seštevka. Medtem so začeli tekmeci zaradi poškodb počasi odpadati kot zrele hruške …

V Faenzi se je po treh zaporednih zmagah poškodoval dotlej vodilni v SP Jeffrey Herlings in zaključil s sezono. Celo v umetni komi je v Mantovi pristal Arminas Jasikonis, v Španiji je Gajser ostal brez moštvenega tekmeca Mitchella Evansa. V Belgiji se je sezona končala še za Glenna Coldenhoffa, prav tam pa je pozitiven test na koronavirus ustavil še vedno bolj nevarnega novinca Jorgeja Prada, ki je na svojih zadnjih treh dirkah dvakrat slavil.

Gajser je tako ostal v boju za naslov prvaka le z legendarnim Cairolijem, ki je trofejo osvojil že sedemkrat. A presodila je podlaga, ki je nekoč veljala za Gajserjevo šibka točko – mivka. Čeprav v Belgiji trenira morda najmanj med vsemi elitnimi dirkači, so se očitno vsi zimski treningi na Rabu izplačali – branilec naslova je prav v Belgiji z dvema zmagama na treh dirkah dokazal, da mehka podlaga zanj več ni Ahilova peta. S tem je dokončno prevesil sezono v svojo korist. Nastop v Pietramurati je bil le še zaključna potrditev, da je dirkač, ki je letos osvojil štiri dirke oziroma 14 voženj, tudi najboljši na svetu. Spet.

VN Pietramurate, skupni rezultat: 1. Tim Gajser (Slovenija/Honda) 47 točk, 2. Jeremy Seewer (Švica/Yamaha) 45, 3. Romain Febvre (Francija/Kawasaki) 38 ... Skupni seštevek v SP: Gajser 673 točk, 2. Antonio Cairoli (Italija/KTM) 584, 3. Seewer 580 ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta