Uvod v dirko po Franciji: V ovinke greš kot žena, če ne zaupaš gumam

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.07.2022 20:46

Uvodni kronometer Belgijcu Lampaertu, Slovenca v dežju zelo dobra: Pogačar s tretjim mestom v belo majico, Roglič osmi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogačarja je bilo na trenutke strah, a na času se to ni poznalo.
EPA

Ne bentimo nad vremenoslovci in njihovimi (napačnimi) vremenskimi napovedmi le v Sloveniji, tudi na Danskem ga usekajo mimo in kar cela karavana največje kolesarske dirke jim je sledila. A pravzaprav ni bilo škode; praktično vsi favoriti so uvodni kronometer vozili med prvimi, ko je deževalo, proti večeru pa so se razmere izboljšale. Nepričakovano je uspeh kariere slavil Belgijec Yves Lampaert, tik za njim njegov rojak Wout van Aert, nato pa že prvi favorit 109. dirke po Franciji Tadej Pogačar, ki je oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Njegova največja konkurenta iz Jumbo-Visme nista veliko zaostala, Jonas Vingegaard in Primož Roglič zgolj osem in devet sekund, Ineosova, Adam Yates in Geraint Thomas, pa 16 in 18 sekund.

"Glava mi bo eksplodirala od čustev. Upal sem na deseterico, zdaj sem pa premagal vse najboljše na svetu, van Aerta, van der Poela, Ganno. Neverjetno! Vedel sem, da sem dober, ampak zmagati prvo etapo na Touru, tega še sanjal nisem nikoli. Mogoče se bom zavedel komaj po dirki ali pa morda v ponedeljk, ko bom videl punco in otroka," je bil presrečen 31-letni kolesar QuickStepa, aktualni belgijski podprvak v uri resnice, ki ima nekaj prestižnih zmag na svojem računu (dvakrat okoli Flandrije, etapo na Vuelti, po Švici), a ta je brez dvoma največja. Yves Lampaert je sicer bil v zadnjem delu startne liste: "Imel sem boljše razmere, toda še vedno so bile ceste mokre, luknje polne vode. Toda v vsakem ovinku sem si rekel, 'zaupaj gumam in pridobivaj sekunde'."

Mohorič: Malo me je sram

Pri nekaterih drugih je bilo prav obratno, pri Geraintu Thomasu, denimo: "Ovinke sem polagal kot moja žena, ki že dvanajst let ni bila na kolesu. Neverjetno." Britancu je šlo vse narobe; na startu je pozabil sleči vetrovko, kar je spoznal šele na sredi proge. "Malo me je sram, moja predstava ni bila na nivoju. Že v prvem ovinku sem izgubil tri sekunde. Če imaš v ozadju ves mesec in pol priprav, ne moreš kar zamižati in odpeljati skozi ovinek. Cesta je bila spolzka. Ni kliknilo, čeprav sem bil pripravljen, našpičen," pa je za nacionalno televizijo dejal Matej Mohorič.

Je pa njegov moštveni kolega pri Bahrainu odpeljal zelo dobro, Jan Tratnik je osvojil 16. mesto. Sploh pa sta blestela glavna slovenska asa. Pa je bil branilec rumene majice na vmesnem času šele na 13. mestu. "Lep uvodni kronometer, všeč mi je bila podpora ob cesti, četudi je bilo slabo vreme. Dal sem vse od sebe, šlo mi je dobro, užival sem na kolesu. Malo me je bilo včasih v ovinkih strah, ampak nisem tvegal. Noge so se dobro vrtele, zadovoljen sem s časom in mestom v skupnem seštevku," je povedal Tadej Pogačar. Jumbo-Visma pa je pred mikrofon postavila Jonasa Vingegaarda. "Skoraj smo osvojili etapo, škoda za Wouta. S svojo predstavo sem zadovoljen, vesel sem, da nisem padel. Bilo je zelo spolzko, parkrat me je odneslo, pa sploh nisem tvegal. Užival sem, veliko ljudi je navijalo zame, zato je bilo še bolj posebno," je dejal Danec.

Veliki pas: Nepredvidljiva atrakcija

Preostali etapi v Skandinaviji bosta povsem drugačni od uvodne. Bržčas bodo stopili v ospredje tisti, ki so bili v prvem dnevu bolj zadržani. Za našega edinega sprinterja že velja tako. "Z Dylanom (Groenewegnom, op.p.) nisva niti šla na ogled proge za kronometer, vozil sem po navodilih po radijski postaji in zgolj tako hitro, da sem prišel znotraj časovne zapore. Le na ravnini sem pritisnil," je povedal Luka Mezgec, ki bo svojemu nizozemskemu kapetanu v avstralski zasedbi poskusil pomagati do etapne zmage.

Zelo atraktivni etapi sta pred pelotonom, obe ravninski ob stiku morja in kopnega. Sploh sobotna, Roskilde – Nyborg, ki povezuje vzhodno in zahodno Dansko s kar 18-kilometrskim mostom z imenom Veliki pas, ki zna krojiti razplet, saj bodo ob prihodu z njega kolesarji praktično že videli cilj. "Vse bo odvisno od vetra na mostu, to bo največji faktor. Če bo v prsa, kot zdaj kažejo napovedi, bo kaotično, ker bodo vsi želeli biti spredaj, v ozadju pa bo verjetno veliko padcev. Lahko pa se tudi spremeni in zapiha s strani. Verjamem, da bomo imeli dober plan. Veliko bo odvisno od tega, kako bomo prišli z mosta v prvi ovinek," je dejal Gorenjec, ki naj vremensko prognozo vendarle vzame z malce rezerve.

Rezultati, 1. etapa, Köbenhavn – Köbenhavn, 13,2 km, posamični kronometer: 1. Yves Lampaert (QuickStep-Alpha Vinyl) 15:17,76 (povp. hitrost 51,8 km/h), 2. Wout van Aert (oba Belgija/Jumbo-Visma) +0:05, 3. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 0:07, 4. Filippo Ganna (Italija/Ineos Grenadiers) 0:10, 5. Mathieu van der Poel (Nizozemska/Alpecin-Deceuninck) 0:13, 6. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 0:15, 7. Jonas Vingegaard (oba Danska) 0:15, 8. Primož Roglič (oba Jumbo-Visma) 0:16 … 16. Jan Tratnik 0:25, 31. Matej Mohorič (oba Bahrain Victorious) 0:43, 143. Luka Mezgec (vsi Slovenija/BikeExchange-Jayco) 1:34.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta