(VAŠ GLAS) Končno vsaj pokalno lokalno

Borut Planinšič ml.
18.10.2022 06:00

Tudi NZS kdaj kaj naredi prav. To sezono imamo pokalno tekmovanje, ki se v prvih treh krogih igra znotraj medobčinskih zvez. Zato danes ob 18. uri uživajmo v lokalni bitki Maribora s četrtoligašem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena nepozabna iz Haloz: leta 2011 je bil NK Maribor gost na otvoritvi nogometnega igrišča v Leskovcu.
Ena nepozabna iz Haloz: leta 2011 je bil NK Maribor gost na otvoritvi nogometnega igrišča v Leskovcu.
Boris Vugrinec

Na evropskem prvenstvu 2012 sem se spakiral v predmestje Gdanska. In kmalu ugotovil, da je moj hotel le nekaj sto metrov od tabora nemške nogometne reprezentance. Nehote sem postal nemški stalni poročevalec Večera. Nič narobe, tam sem dojel, kako resno Nemci jemljejo svoje pokalno tekmovanje. Žreb za prvi krog so opravili kar v Gdansku in med tistimi, ki so žrebali, je bil Oliver Bierhoff, legenda, takrat sicer že upokojeni nogometaš, aktualni direktor elfa. Bi kdo rekel, da so s tem Gdansk hoteli prikazati za svoj zgodovinski Danzig, a to so že imperialistične finte, ni to namen tega zapisa.

Bil je spektakel na daljavo. Od doma so nemški nižjeligaši poslušali, s kom bodo igrali. Kdor je fasal Bayern na svojem terenu, je za celo leto ali več rešil klubski proračun. To je to, to je smisel pokalnega tekmovanja, mali proti velikim. In zdaj je končno nekaj tega tudi pri nas. Za to sezono in naprej je Nogometna zveza Slovenije končno sprejela spremembo sistema v pokalnem tekmovanju. Ajde, gremo vsi, od začetka, na eno tekmo, pa da vidimo, kdo je frajer! Ne kot prej, ko so najboljši klubi čakali kdo ve koga, zaščiteni pred kdo ve kom. Pred prenapornim ritmom tekem? Pred malčki, ki komaj zberejo enajsterico sredi poletnih dopustov?

Tudi NZS kdaj kaj naredi prav. To sezono imamo pokalno tekmovanje, ki se v prvih treh krogih igra znotraj medobčinskih zvez. Redki privilegiji so. V drugi rundi se je pridružilo šest prvoligašev, zdaj še tisti štirje, ki so zastopali Slovenijo v Evropi. Od naslednje runde, ko ostane še 32 klubov, pa - na polno! Pred tem dobimo lokalne spopade, kakršen je današnji, Maribor - Limbuš Pekre. In to je to ... To je bistvo pokalnega tekmovanja. Budi spomin na najbolj simpatične tekme, ki za vedno ostanejo v spominu.

Ona, Duplek - Maribor, denimo, iz poletja 2005, je že bila ena takih. Resda je bila zgolj prijateljska in s 14:0 za goste se je končala. Mreža domačih je bila polna, a s čevapčiči, kotleti in pivom je bila polna tudi dupleška blagajna. Ampak male zgodbe delajo male tekme nepozabne. Kot se je morda najprej zdela majhna zgodba Slavka Gorjanca. Kot rezervist Dupleka je šel v gol zadnjih deset minut, star 48 let, težek 120 kilogramov, in branil kot obseden. Bila je njegova poslovilna tekma, potem ko je zadnjih 14 let branil le v malem nogometu. In nam je po desetih minutah obračuna z vijoličnimi, ki so mu dali zadnje štiri gole, zasopihan dejal: "Vedno sem si želel braniti proti Mariboru. Pri 18 letih, ko sem igral za Pragersko, sem imel to priložnost, pa sem ravno takrat zbolel." To je to, take tekme so ... za vedno.

Ostale so nam le še takšne, pokalne tekme, če jih žreb prav združi, odkar v menda najbolj nogometnem mestu nimamo več ligaškega derbija. Druga liga se Mariboru najbolj približa s Kidričevim in Slovensko Bistrico. Tretja liga z Račami in Dobrovcami. Okej, pokalna anomalija je, da se danes ob 18. uri igra v Ljudskem vrtu, ne v Limbušu. Ker žreb ni več delegiran, pravijo pravila, nižjeligaš ni več avtomatično domačin. Ampak ne moremo imeti vsega hkrati ... Korak naprej pa je. Zato danes ob 18. uri naprej uživajmo v lokalni bitki Maribora s četrtoligašem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta