(VIDEO) Vijoličasti spet na igrišču, Krznar pa se sprašuje, ali je hujšanje povzročila finančna kriza

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
09.01.2023 20:20

Nogometaši Maribora so začeli priprave na spomladanski del sezone, trener Damir Krznar verjame, da ima ekipa dovolj moči za ponovitev iger iz finiša jeseni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Krznar bo imel prvič priložnost, da nogometaše preizkusi tudi na daljših pripravah.
Andrej Petelinšek

Začelo se je z voščilom. "Srečno novo leto," je – v slovenščini – zaželel trener Damir Krznar. Za nogometaše Maribora se je 2023. začelo še na igrišču. V Ljudskem vrtu so opravili prvi trening pred spomladanskim delom sezone v prvi ligi. Na zimski premor so odnesli 15 točk zaostanka za vodilno Olimpijo, a boju za trofejo se še niso odrekli. "Upam, da bomo za nekaj veselja v tej pomladi tudi mi zaslužni," si je zaželel trener.

Nazadnje so bili skupaj decembra. "To je bilo dobro obdobje, da si igralci spet zaželijo nogometa, da si spet želijo trenirati in delati. Po prvih testih smo ugotovili, da so z individualnimi programi vsi opravili maksimalno. To me veseli. Zdaj pa je pred nami mesec priprav. Konec jeseni je bil zelo dober, zdaj pa sledi tisto, kar je najtežje – ponavljanje. Želimo nadaljevati, kjer smo končali. Ne bo lahko, a verjamem, da imamo za to tako znanje kot moč," se je proti pomladi ozrl 50-letni trener. Popotnica petih zaporednih zmag hrabri tudi kapetana. "V prvem delu sezone nismo bili dovolj dobri, v zaključku jeseni pa smo naredili dobro serijo. To je treba nadaljevati, ponavljati, kar je v nogometu najtežje, a verjamem, da nam lahko uspejo dobre stvari, če bomo ostali skupaj," pravi Martin Milec.

Boljši igralci stanejo

Kot zdaj kaže, se ekipa v zimskem prestopnem roku ne bo prevetrila. Krznar je na prvem treningu v letu 2023 pozdravil enake obraze kot na zadnjem v 2022. "Prva naloga je bila, da zadržimo nosilce ekipe. Prestopni rok se je šele začel, verjetno se bomo odzvali, če se na tržišču pojavi nekaj izjemno zanimivega. To, kar smo pokazali v zadnjem mesecu jeseni, potrjuje, da je v našem kadru dovolj moči za boj za vrh lestvice. Ne bomo se zagnali z grlom v jagode, ne bomo kupovali samo zato, da bi kupovali. Če že, bomo iskali igralce, ki so boljši od teh, ki jih zdaj imamo, a takšni stanejo," ugotavlja prvi mož trenerskega štaba.

Z ekipo pod polno obremenitvijo trenira tudi Josip Iličić, ki je priprave začel že deset dni pred soigralci.
Andrej Petelinšek

Poleti se je druščini izpod Kalvarije pridružil, ko je bila sezona že v polnem teku, zdaj pa bo imel prvič priložnost, da nogometaše preizkusi tudi na daljših pripravah. "Ker so zimski premori daljši, si je dobro že zdaj nabrati kondicijsko zalogo. Seveda je k temu treba dodajati tudi taktiko. Model, po katerem delamo, ne razdvaja enega od drugega, na treningih bodo igralci odgovarjali tako na kondicijske zahteve kot tehnične in taktične," o svojem načinu dela pravi nekdanji trener zagrebškega Dinama. "Precej bolj optimalno je, ko lahko od prvega dne načrtuješ cikel kondicijske rasti, tehniko, taktiko … En mesec bomo lahko v miru delali, imeli bomo še pet zelo resnih tekem. Lahko bomo preverili, kje smo, kje zamujamo, kaj še moramo narediti. Ne bo lahko priti do izvedbe, ki smo jo imeli v koncu jeseni, a to je naše vodilo."

Andrej Petelinsek

Komu verjeti, ko kilogrami nihajo?

Se pa Krznar ni odrekel tradiciji svojih predhodnikov. Nogometaše je pred prvim treningom postavil na tehtnico. "Devet igralcev je prišlo s kilogramom ali dvema manj. Ne vem, ali je to zaradi finančne krize," se je pošalil Krznar, "ali zato, ker so naporno delali. Pogled na tehtnico je bil dober. Dva igralca pa sta šla kilogram gor." "Tudi jaz sem prišel s kilo manj. Ne zaradi financ, bolj zaradi tega, ker smo bili decembra doma dosti bolni. Pa tudi zaradi treningov, ki sem jih že naredil," je o svoji pripravljenosti dejal Milec. "Oba desna beka sta bila bolna. On je zaradi bolezni izgubil kilogram, Žina (Andraž Žinič, op. a.) ga je dobil. Zdaj ne vem, komu naj verjamem," pa je v smehu nadaljeval trener.

Andrej Petelinsek

Osrednji del priprav bo ekipa tudi letos opravila v tradicionalni bazi v turškem Beleku. "Pred nekaj dnevi sem razmišljal, da moramo poskušati ponoviti lanske priprave. V Turčiji smo se res nenormalno povezali, odigrali smo tudi dve ali tri tekme, kjer smo se morali malo stepsti, bili smo že blizu tega, da bi zapele pesti. Ko cela ekipa skoči skupaj, ko nas je po 25 na igrišču, začutiš nekaj. Upam, da bom letos z enakimi občutki prišel iz Turčije," o kemiji v moštvu razmišlja kapetan.

Med razvojem in rezultati

Že pozimi se postavljajo temelji ne le za pomlad v slovenski ligi, ampak tudi za poletje v Evropi. Nova sezona pa prinaša še eno novost. Nogometna zveza Slovenije uvaja pravilo, po katerem bodo morali imeti vsi prvoligaši v enajsterici vsaj enega nogometaša s pravico nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let, v kadru pa vsaj osem doma vzgojenih igralcev. "Zahvaljujoč dobri politiki Maribora, tu ni težav. Tako s prvim kot drugim pravilom bi že zdaj lahko krenili v sezono. V kratkem obdobju ste že lahko videli, da rad dam priložnost mladim igralcem. Tudi če njihova izvedba niha, jim je treba dati nekaj kredita. Tako daš tudi klubu vedeti, da razmišljaš o prihodnosti, razvoju, je pa trenerju prve ekipe prioriteta rezultat," o novosti, ki bo začela veljati v naslednjem nogometnem letu, razmišlja Damir Krznar.

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta