Vijoličasti pred praznimi tribunami proti Domžalam: Rožman rad igra malo gor, malo dol

Miha Dajčman Miha Dajčman
22.10.2022 08:00

Nocoj ob 20.15 se bodo v 14. krogu prve lige nogometaši Maribora v praznem Ljudskem vrtu pomerili z Domžalami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Uskoković je v tej sezoni za Maribor igral na dvanajstih tekmah, pred tem od sezone 2016/2017 le na 32.
Andrej Petelinšek

Maribor bo nocoj pred praznimi tribunami odslužil kazen nogometne zveze zaradi dogajanja na tekmi s Koprom, na igrišču pa bodo aktualni prvaki skušali preprečiti padec na šesto mesto prvenstvene lestvice, saj se bodo v dvoboju za peto mesto pomerili z neposrednimi tekmeci iz Domžal. "Tekma bo zaradi okoliščin drugačna. Naš primanjkljaj bo večji, mi bomo tisti, ki bomo bolj pogrešali prisotnost navijačev. Zato moramo poiskati notranje rezerve. Vloga trenerja, celotne klopi je v takšnih razmerah še večja. Moramo poskrbeti za dodaten zagon," se še ene vloge zaveda trener Maribora Damir Krznar, ki se po odsluženi kazni vrača na klop državnih prvakov. Še eno kazen morajo prestati vijoličasti; Krznar ne bo mogel računati na standardnega branilca Svena Šoštariča Karića, a po pokalni tekmi bo imel Hrvat vseeno širši kader kot pred tednom proti Olimpiji.

V igri za nastop bodo znova dolgo časa poškodovani Ažbe Jug, ki je proti zeleno-belim dobro izkoristil priložnost, ter branilca Max Watson in kapetan Martin Milec. "To je zelo pomembno spoznanje, saj gre za naše prvokategornike. Vsi trije bodo v kadru," poudarja Krznar. Josipa Iličića tam še ne bo, vprašljiva sta tudi Roko Baturina in Žan Vipotnik, ki sta imela težave z gležnjem po derbiju.

Pomembni bodo rezervisti

Simon Rožman je napovedal odprto tekmo z veliko goli, takšen obračun pričakuje tudi Krnznar. "Rožman, ki je bil pred kratkim trener Maribora, dobro pozna naš kader in zmožnosti našega moštva. Prav tako smo mi seznanjeni z načinom igre Domžal. Dobro smo se pripravili na tekmo, zavedamo se, da nas čaka zahtevna preizkušnja. Vselej poudarjam, da so zelo pomembni 12., 13. in 14. igralec, fantje, ki vstopajo s klopi," razmišlja Hrvat in s tem opominja na ranljivost Domžalčanov v zaključkih dvoboja, kjer so rumeni izgubljali točke v dosedanjem delu sezone. "V derbiju nam je primanjkovalo odločnosti, poguma v napadalnih akcijah. Tukaj moramo biti tokrat na višji ravni," se zaveda Krznar.

V zadnji vrsti je standardni igralec Krznarjeve zasedbe Črnogorec Luka Uskoković, ki bo pogrešal navijače na tribunah: "Nedvomno je razlika, če gledalcev ni. Vemo, kakšni so naši navijači, veliko nam pomagajo, sploh viole." Dolgoletni član Maribora, ki zdaj uživa polno podporo trenerja, pozna Rožmanovo delo: "Vemo, kakšne so zahteve njihovega trenerja. Pričakujemo njihov pritisk v prvih petnajstih minutah, Rožman rad igra malo gor, malo dol. Moramo pa biti popolnoma osredotočeni vseh 90 minut, saj tekmeci stremijo k ustvarjalni igri. Analizirali smo jih moštveno in posamično, a bo največ odvisno od naše predstave. Tudi brez pomoči občinstva. Moramo začeti zmagovati."

V vijoličastem do reprezentance

Zadnja vrsta Maribora bo znova nastopila v novi postavi, saj ni Šoštariča Karića, vrača pa se Watson. Domžalčani imajo v svojih vrstah nekaj talentiranih nogometašev v napadu, med temi je Ivan Durdov, ki je moral na dveh tekmah mirovati zaradi kazni. Hrvat je na desetih tekmah dosegel šest golov. "Spomnim se ga iz prve tekme v Domžalah (Domžale so v 5. krogu slavile s 3:2, op. p.), gre za močnega, hitrega nogometaša. Toda mi smo pripravljeni kot na vsaki drugi tekmi," pravi Uskoković, ki je razkril, da so se vijoličasti znova pripravljali na postavitev s tremi nogometaši v zadnji vrsti. Njihova naloga je, da znova ohranijo svoj gol nedotaknjen.

Proti Domžalam bo zelo pomembno, da so vijoličasti potrpežljivi in trdni v prvem delu tekme, v katerem je mlada ekipa rumene družine najboljša. "Sproščeni moramo biti, čeprav vemo, kakšna je situacija na lestvici. Naša naloga je zmagati. Nismo navajeni, da smo na tem mestu na lestvici, a moramo biti mirni in delati to, kar od nas želi trener," je osredotočen Črnogorec. Uskokovića je, presenetljivo za nekatere navijače Maribora, Krznar v intervjuju za Večer izpostavil kot enega osrednjih članov mariborske garderobe. "Dolgo sem tukaj, vem, kako dihata klub in mesto. Ne obremenjujem se s tem. Mi pa laska, da me trener vidi kot liderja ekipe. Na meni je, da to pokažem tudi na igrišču," pravi Uskoković, ki je z rednimi nastopi v vrstah slovenskih prvakov pritegnil tudi pozornost selektorja reprezentance Črne gore, a o nastopu za izbrano vrsto, ta se bo kmalu pomerila s Slovenijo, ne razmišlja preveč. Ga pa veseli kontakt, ki ga je vzpostavil s krovno nogometno organizacijo v domovini.

Pari, 14. krog, danes, ob 15. uri: Bravo - Celje, ob 20.15: Maribor - Domžale; jutri, ob 15. uri: Tabor - Mura, ob 17.30: Gorica - Olimpija; v ponedeljek, ob 17.30: Radomlje - Koper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta