Vodstvo Olimpije se brani: Vse delamo prav, soočati pa se moramo z grožnjami

Jože Okorn, Dnevnik
13.10.2022 19:15

Izvršni direktor nogometašev Olimpije Igor Barišić je odločno zanikal, da bi klubu zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti grozil odvzem točk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barišić se je potožil, da ob neresničnih informacijah, ki zaokrožijo v javnosti, prejema žaljivke in grožnje.
Bojan Velikonja

Pred vhodom v medijsko središče v Stožicah sta bila tokrat dva varnostnika. Očitno je vodstvo Olimpije na takšen način skušalo preprečiti, da bi na tiskovno konferenco direktorja kluba Igorja Barišića vdrli navijači, kot se je to zgodilo v začetku julija. Varnostnika sta ostala brez dela, Barišić pa se je razgovoril o stanju v klubu. Rdeča nit njegovih odgovorov je bilo zanikanje (finančnih) nepravilnosti v delovanju kluba.

Grozili so mu s smrtjo

"Po turbulentnem začetku sezone nihče ni pričakoval takšnih rezultatov. Malo nas je zmotil visok poraz z Bravom, vendar gremo naprej. Trener ima vso našo podporo," je na začetku monologa povedal Igor Barišić. Nato je spregovoril o dogajanju v zadnjih dneh in izpostavil, da govorice o odvzemu točk niso resnične, ampak zelo škodijo klubu. "Situacija v klubu je zelo dobra. Nič ni negativnega, motijo pa me nekatere stvari v medijih. Ne razumem, zakaj takšno sovraštvo do Olimpije. Je največji klub v Sloveniji, negativa pa je neverjetna. Potem ko v javnost pridejo neresnične stvari, jaz prejmem žaljivke in grožnje s smrtjo. Ni res, da prodajamo klub. Če bi bil na prodaj, bi vam prvim povedal. Nismo prejeli nobene ponudbe, ne poznam nikogar iz Manchester Cityja niti gospoda Šolaka. Najhujše so govorice, da naj bi Olimpija izgubila točke zaradi kazni Uefe. Obrnili smo se na Nogometno zvezo Slovenije. Klub ni prejel nobenega opomina od Uefe, Fife ali NZS. Najbolj čudno je, da se je informacija o odvzemu točk pojavila nekaj dni pred derbijem. To ni v redu," se je hudoval Barišić.

Odločno je zatrdil, da je klub Uefi poslal vsa poročila, ki jih zahtevajo od klubov, ki igrajo v Evropi. "S poročili je bilo vse v redu, nismo prejeli nobenega opomina. Če ne bi bilo, ne bi takoj prišlo do odvzema točk. Ne vem, da bi na Balkanu, kjer imajo veliko večje težave, v zadnjih 20 letih kakšnemu klubu odvzeli točke. Z Uefo stalno komuniciramo, osebno sem bil z njimi v telefonskem stiku in imajo vsa naša poročila. Vse je pod nadzorom," je samozavestno razlagal Barišić.

Posebej je izpostavil, da je bil klub oktobra lani, ko so ga prevzeli, pred bankrotom, zato je bilo vprašljiva tudi licenca. "Najprej smo pokrili dolgove, ki jih je naredilo prejšnje vodstvo. Mi smo klub rešili in vložili svoj zasebni kapital. Klub smo uradno prevzeli januarja in po desetih mesecih je prvi v Sloveniji. Tudi akademija Olimpije je prva v Slovenji. Tudi trener Riera ni padel z neba. Vemo, kaj delamo, naredili smo nekatere napake, a ne gre preko noči. Okrog Olimpije se je leta gradila negativa in nimam čarobne paličice, da bo tukaj naenkrat Milan, Bayern ... Sovraštvo do kluba in uprave je očitno pomembnejše od uvrstitve na lestvici. Šli bomo korak za korakom in se držali načrta dela. Še naprej bomo delali pošteno in tisto, kar je najboljše za klub. Mesto Ljubljana si zasluži vrhunsko Olimpijo, saj je sramota, da letos noben slovenski klub ne igra v Evropi. Po številu mladih igralcev smo v vrhu slovenske lige," je za konec enajst minut dolgega monologa poudaril direktor kluba.

Milošević že na sodišču

V javnosti krožijo govorice, da klubu grozijo sankcije, ker naj ne bi bil izplačal obveznosti do nekdanjih trenerjev Sava Miloševića, Dina Skenderja in Roberta Prosinečkega. "Milošević je na sodišču. Menim, da se bomo dogovorili, saj sem z njim v stiku in nimam nobenih težav. Z njim se pogajamo, odločitve arbitraže še ni, in če bo takšna, da moramo plačati, bomo to naredili. Skender ni tožil kluba, z njim se bomo dogovorili, saj je svoje delo opravil korektno in o klubu ni izrekel nobene slabe besede. Robert Prosinčeki ima odpovedni rok in je dobil plačilo do datuma, do katerega je delal, o preostalem se bomo dogovorili. Če bo NZS odločila, da moramo plačati, bomo to naredili," je razlagal Barišić in odločno zatrdil, da igralcem, s katerimi so sporazumno prekinili pogodbe, v skladu z zapisanimi datumi izplačujejo dogovorjene vsote denarja. Proračun kluba za letos je 4,5 milijona evrov, medtem ko o dosedanji višini vložka nemških lastnikov v klub izvršni direktor ni vedel točne številke. Gibala naj bi se med sedmimi in osmimi milijoni evrov.

"Delamo na tem, da dobimo nove sponzorje, tudi generalnega. V ponedeljek imamo sestanek z velikim slovenskim podjetjem. Smo na dobri poti," je povedal Barišić, ki je na vprašanja, na katera je bil pripravljen, odgovarjal suvereno, ob drugih pa je spremenil ton glasu. Eno takšnih je bilo sodelovanje in vključenost župana mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića v delovanje kluba. "Z županom imamo zelo korekten odnos. Šlo je predvsem za umirjanje napetosti v odnosu z navijači. Od mesta nismo dobili nič več in nič manj denarja, kot nam pripada po razpisu. Je velik navijač kluba, ki želi, da je Olimpija številka ena," je pojasnil Barišić in dodal, da bo Olimpija še naprej tekme igrala v Stožicah in se ne bo selila v Šiško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta