Volitve za predsednika OKS: Bobinac po vzoru Mandele in Jordana

Uroš Šemrov, Dnevnik
04.10.2022 20:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franjo Bobinac verjame, da je možno denar za letni program športa podvojiti na 52 milijonov.
Nik Erik Neubauer/Dnevnik

Redkokdaj je mogoče v slovenskem športu videti toliko vplivnih predsednikov nacionalnih panožnih panog, kot jih je bilo danes na predstavitvi Franja Bobinca za mesto predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS). Prvi mož slovenskega rokometa je razkril svojo najožjo ekipo, ki jo bodo v primeru izvolitve 16. decembra sestavljali predsednica Konjeniške zveze Slovenije Polona Rifelj, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret.

Za razliko od pomladi, ko je Bobinac organiziral okroglo mizo o prihodnosti slovenskega športa, je bil podpredsednik kitajske multinacionalke Hisense International tokrat precej konkretnejši. V svoji viziji je največji poudarek namenil šestim točkam - več denarja za šport, razvoj športnih organizacij, promocija gibanja in zdravega načina življenja, več športa v gospodarstvu in politiki, Slovenija kot mednarodna športna velesila ter boljši pogoji za vključevanje športnikov v športne organizacije. Dolgoletni predsednik uprave Gorenja je v svojih govorih uvodoma poudaril misel Nelsona Mandele, "da je šport tisti, ki ima moč, da spreminja svet". Svoja razmišljanja je zaključil z legendarno izjavo Michaela Jordana, da "posameznik zmaguje tekme, ampak samo ekipa zmaguje prvenstva". "Na svojo ekipo gledam s ponosom, ne zgolj na tri podpredsednike, ki so elitni predstavniki slovenskega športa. Naša največja prednost je, da znamo voditi tako gospodarske organizacije kot slovenski šport, med sabo sodelovati, iskati rešitve ter povezovati ljudi. Zato sem prepričan, da lahko moja ekipa zagotovi precej več javnih sredstev slovenskemu športu," meni Franjo Bobinac.

Nik Erik Neubauer/Dnevnik

Prepričan je, da je možno denar za letni program športa podvojiti s 26 milijonov evrov na 52 milijonov. Veseli ga podpora nekaterih političnih strank, ki so trenutno na oblasti in so po njegovih zagotovilih spoznale pomembnost športa kot ene najhitreje rastočih gospodarskih dejavnosti. Meni, da je mogoče več denarja zagotoviti z organizacijo velikih tekmovanj. Ena temeljnih obljub Bobinca je skrb za davčne olajšave ne zgolj klubov in športnikov, temveč tudi sponzorjev športa. Obljublja tudi podporno pisarno, ki bi morala biti namenjena predvsem manjšim panogam, ki ne najdejo svojega mesta v medijskem prostoru. Na tem področju naj bi bila predvsem aktivna Polona Rifelj.

Enzo Smrekar velja za moža, ki je slovensko smučanje združil po večletnih razprtijah, ga iz rdečih številk spravil na zeleno vejo, ga popeljal do rekordnih proračunov, pripeljal svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planico in se uveljavil v Mednarodni smučarski organizaciji, kjer je zakladnik zimskega športnega giganta. "Ko sem pred štirimi leti postal podpredsednik OKS, sem organiziral sestanke z vsemi zvezami, saj sem želel iz prve roke slišati, kje so problemi slovenskega športa. Na podlagi številnih razgovorov smo pripravili nekaj predlogov, za katere na kolegiju ni bilo posluha. To je bila zame velika frustracija," je priznal Enzo Smrekar. In nadaljeval: "Sedaj vidim veliko priložnost, da slovenski šport spet združimo. Franja Bobinca vidim kot primernega kandidata, saj se je že velikokrat dokazal tako znotraj slovenskega športa, v mednarodnih rokometnih organizacijah in navsezadnje tudi menedžerstvu."

Tudi Metod Ropret je izrazil nezadovoljstvo nad trenutnim stanjem v OKS: "Ekipa, ki je zbrana v podporo Franju Bobincu, se ne želi zadovoljiti s stanjem, kakršno je trenutno v slovenskem športu. Želimo si drastičnih sprememb. Osebno v OKS pogrešam predvsem več drznosti. V zadnjih osmih letih je zlasti zaradi pomanjkanja denarja nastal nepotreben antagonizem med športom za vse in drugimi vejami športa. Vse športne panoge imamo premalo denarja in ga potrebujemo več, kar smo s skupnimi močmi sposobni doseči."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta