Wimbledon ima novega (starega) prvaka: Alcaraz v ponovitvi lanskega finala spet zmagal

Aleš Mišič Aleš Mišič
14.07.2024 20:06

Carlos Alcaraz je na sveti travi v Londonu ugnal Novaka Đokovića precej lažje kot lani, za zmago je potreboval samo tri nize

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novak Đoković je moral tudi letos čestitati Carlosu Alcarazu za zmago.
Epa

V ponovitvi lanskega finala je tako kot pred enim letom španski mladenič Carlos Alcaraz premagal srbskega veterana Novaka Đokovića. Ustavil ga je pri 24 naslovih na turnirjih za grand slam in sedmih v Wimbledonu, enem manj od dosedanjega rekorda Rogerja Federerja. Lažje in hitreje je tokrat opravil Alcaraz s slovitim nasprotnikom, ki mu ni oddal niti niza, medtem ko je lani slavil zmago po epskem dvoboju v petih nizih. Zmagovalka letošnjega turnirja v Wimbledonu je Čehinja Barbora Krejčikova. Prav tako v treh nizih je ugnala Italijanko Jasmine Paolini in tako prvič v karieri osvojila turnir na sveti angleški travi.

Neenak boj

Dvoboj je začel Đoković in na svoj začetni udarec izgubil uvodno igro. To sicer še ni bil razlog za paniko, toda kmalu je postalo jasno, da bo težko kos razigranemu, hitremu in natančnemu nasprotniku. Alcaraz je brez težav s 6:2 dobil prvi niz, po podobnem scenariju pa tudi drugega z istim rezultatom. Vse do tretjega niza, v katerem je Špancu popustila zbranost, Srb ni našel učinkovitega orožja v dotlej neenakem boju. Do devete igre tretjega niza sta bila finalista izenačena, ko je Alcarazu uspel break, a ni za dolgo prevzel vodstva s 5:4. Takoj zatem je 37-letnemu Đokoviću uspel rebreak, potem ko je imel 21-letnik tri zaključne žogice za zmago. Tudi v podaljšani igri se tokrat eden izmed najboljših tenisačev doslej ni znašel.

"Osvojiti Wimbledon je bila moja otroška želja in nikoli se ne bom naveličal zmagovati na tem stadionu. Zame je to največji turnir na svetu, najlepše igrišče in najpomembnejši pokal, ki ga lahko osvojiš v tenisu," je dejal Carlos Alcaraz in zaključil tako, kot se za Španca spodobi: "Jaz sem svoje delo danes opravil, zdaj bom z veseljem spremljal finale evropskega nogometnega prvenstva in navijal za nov španski uspeh."

Novak Đoković je priznal, da tokrat ni imel veliko možnosti za zmago. "Tokrat je bil Carlos absolutno premočan. Tenis, ki sem ga prikazal v prvih dveh nizih, ni bil na moji ravni. Hotel sem se vrniti v igro, prišel do podaljšane igre, a danes enostavno ni bil moj dan. Čeprav sem zdaj še razočaran, moram biti ponosen, da sem po vseh težavah v zadnjih tednih prišel tako daleč. "

Zmago posvetila nekdanji zmagovalki

Barbora Krejčikova je prvič triumfirala na enem izmed turnirjev velike četverice pred tremi leti v Parizu in postala prva češka teniška igralka, ki je osvojila dva različna turnirja za grand slam, smo lahko brali po zmagoslavju Brnčanke. Ob tem nikakor ne moremo mimo devetkratne wimbledonske zmagovalke in s tem absolutne rekorderke na sveti travi, pred 57 leti v Pragi na Češkoslovaškem rojene Martine Navratilove. Šampionka, ki se lahko pohvali z 18 naslovi, osvojenimi na vseh štirih turnirjih za grand slam, se je sicer leta 1975 preselila v ZDA in leta 1981 dobila ameriško državljanstvo, potem ko je že zmagala v Melbournu in dvakrat v Wimbledonu, leta 2008 pa je sprejela še češko državljanstvo. Navratilova je sobotni finale spremljala v družbi legendarne Billie Jean King, za zmagovalko pa je navijal tudi edini češki wimbledonski zmagovalec med profesionalci Jan Kodeš. Pred njim je v obdobju amaterskega tenisa leta 1952 v Wimbledonu dvignil pokal Jaroslav Drobny, ki si je kot član češke hokejske reprezentance obesil okoli vratu tudi zlato kolajno na svetovnem prvenstvu in srebrno na olimpijskih igrah.

Krejčikova je zmago posvetila nekdanji češki igralki in trenerki Jani Novotni. Wimbledonska zmagovalka leta 1988 je za posledicami raka umrla pred sedmimi leti. "Ona mi je povedala, da imam talent in da naj vztrajam v profesionalnem športu. Pred smrtjo mi je dejala, da lahko osvojim turnir za grand slam," je povedala Barbora Krejčikova. "To sem doživela v Parizu 2021. Zame je bil to neverjeten trenutek, nisem pa si mislila, da bom nekoč osvojila tisto lovoriko, ki jo je Jana leta 1998," je rekla zmagovalka v zahvalo svoji pokojni mentorici. "Nimam besed. Neresnično se zdi vse skupaj. Najlepši dan v življenju. Zelo težko je pojasniti, kaj čutim v tem trenutku. Čestitam Jasmine in ekipi za borbo za vsako točko, sama pa sem bila nekoliko srečnejša danes. Bil je težak dvoboj, ampak sem uživala," pa je povedala o dvoboju z Italijanko. 

Zmaga v Wimbledonu, najlepši dan v življenju Barbore Krejčikove
Epa

Italijanka blizu preobrata

Za Jasmine Paolini se je finalni obračun začel slabo tako kot v polfinalu proti Hrvatici Donni Vekić. Krejčikova je takoj odvzela servis tekmici, nato celoten niz prevladovala v igri in ga dobila brez težav s 6:2. V drugem nizu je Paolinijeva zaigrala veliko bolj odločno in vrnila milo za drago z zmago s 6:2. Zdelo se je že, da ji bo uspel popoln preobrat tako kot proti Osiječanki, vendar je bila nasprotnica v tretjem nizu dovolj zbrana, da je odločilni niz zaključila z zmago 6:4. "Igranje tu v finalu je izpolnitev sanj. Čestitke Barbori in ekipi za odličen tenis. Zadnja dva meseca sta bila zame nora, res se bi zahvalila ekipi in družini, tudi od občinstva sem dobila veliko podpore, zato sem uživala," je po porazu dejala Paolinijeva.

Krejčikovi je zmaga prinesla 3,2 milijona evrov in današnji skok na deseto mesto svetovne jakostne lestvice WTA. To je bila druga zaporedna češka zmaga v Londonu, lani jo je tam slavila Marketa Vondroušova, pred njo pa dvakrat tudi rojakinja Petra Kvitova. Na sveti travi se Čehinje odlično znajdejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta