Zasledovalcem ni uspelo sleči Pogačarja, Cort najhitrejši med ubežniki

STA, M.R.
12.07.2022 17:59

Danec Magnus Cort je iz ubežne skupine dobil deseto etapo kolesarske dirke po Franciji. Zaradi številnih težav z okužbami z novim koronavirusom se je zdelo, da bodo v ekipi UAE Team Emirates predali rumeno majico, a je niso.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Prednost Nemca Lennarda Kämne je bila namreč v cilju premajhna, da bi slekel Tadeja Pogačarja, ki ostaja vodilni na dirki po Franciji. Pogačar je v poklicni karieri majico vodilnega na katerikoli preizkušnji, na kateri je bil v najboljšem položaju, predal le enkrat. To se je zgodilo na dirki po Valencii leta 2020, ko jo je za en dan prevzel Avstralec Jack Haig. Nekoliko presenetljivo pa jo je dvakratni zaporedni zmagovalec Toura obdržal tudi po današnji etapi.

"Občudujem ga. Vsako leto dokazuje, kako močan je. Res je eden specialistov za pobege in močan kolesar. Skoraj bi vzel rumeno majico, kar bi bilo lepo zanj, a izšlo se je, kot se je," je o Kämni zbranim novinarjem po etapi dejal Pogačar.

"V prvem delu klanca smo narekovali svoj ritem, potem pa smo malce upočasnili. Nato so v ospredje prišle tudi druge ekipe. Veliko je bilo tudi prerivanja, ko smo bili vsi po celotni širini ceste. Na koncu je ostalo nekaj sekund razlike za rumeno majico," je glede vodilnega položaja na dirki dodal 23-letnik.

V zadnjih nekaj 100 metrih je Pogačar danes do zadnjega čakal, ali bo kdo od tekmecev začel sprintati, nato pa je po poskusu Španca Enrica Masa sprintal tudi sam, bil daleč najmočnejši, a tokrat ni uspel pridobiti kakšne sekunde proti najbližjim zasledovalcem.

Pogačar pred ciljem desete etape letošnje dirke po Franciji.
EPA

Triindvajsetletnik s Klanca pri Komendi ima zdaj v skupnem seštevku 11 sekund naskoka pred Kämno (Bora-Hansgrohe). Tretji je Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki za Pogačarjem še naprej zaostaja 39 sekund. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je zdrsnil na 13. mesto, a je tudi danes v cilj pripeljal v skupini favoritov. Za rojakom skupno še naprej zaostaja 2:52 minute.

Pogačarjeva ekipa UAE Team Emirates ima na Touru precej težav zaradi okužb z novim koronavirusom. Najprej je moral predčasno dirko skleniti Norvežan Vegard Stake Laengen, danes pa je ta usoda doletela tudi novozelandskega pomočnika Georgea Bennetta. Prav tako pozitivnemu Rafalu Majki pa so dovolili nadaljevati Tour. Poljak po zagotovilih pristojnih zdravnikov zaradi visoke vrednosti CT namreč ne predstavlja nevarnosti za širjenje okužbe. Podobno so nastop dovolili Luksemburžanu Bobu Jungelsu, ki je dobil nedeljsko etapo.

Današnja etapa je pripadla Cortu (EF Education-EasyPost), ki je slavil 23. zmago v karieri, od tega drugo na dirki po Franciji in skupno osmo na tritedenskih dirkah. Na zadnjem dolgem vzponu do letališča nad Megevom je v fotofinišu ugnal drugega Avstralca Nicka Schultza (BikeExchange-Jayco). Tretji je bil Španec Luis Leon Sanchez (Bahrain-Victorious).

"To je neverjetno, ne morem dojeti, kaj se je sploh zgodilo. Bil sem na meji tako dolgo na zadnjem vzponu, ampak na srečo sem imel v moštvenem kolegu pomoč, da sem lahko dlje časa vozil na njegovem kolesu. Tako sem prihranil nekaj moči, četudi sem večkrat izgubil vodilno skupino. V zaključku smo bili nenadoma vsi spet skupaj, v sprintu pa sem bil najmočnejši," je po zmagi organizatorjem dirke dejal brkati Danec.

Med etapo so 15-minutno prekinitev povzročili tudi protestniki, ki se borijo proti človeškemu vplivu na podnebne spremembe. Pol ducata z verigami skupaj priklenjenih protestnikov so policisti in varnostniki odstranili, zaustavljena karavana pa je nato pot nadaljevala z obstoječimi zaostanki pred prekinitvijo.

To je bil sicer drugi protest na večjih tekmovanjih v Franciji v zadnjih mesecih, potem ko se je v začetku junija protestnica za vrat priklenila ob mrežo na moškem polfinalnem obračunu teniškega turnirja za grand slam v Parizu.

V sredo bo na Touru na sporedu ena težjih etap. Kolesarje čaka 151,7 km dolga trasa od Albertvilla prek prelaza Galibier nad 2600 m nadmorske višine pa vse do vrha zahtevnega prelaza Granon nad Serre Chevalierem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta