Žreb prve lige: Prvaki najprej na praznem stadionu z Radomljami

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.06.2022 20:21

Na Brdu pri Kranju so opravili žreb za novo sezono prve in druge lige. Prvi krog bo 16. julija, prvi večni derbi v 4. krogu. Na katerih tekmah v uvodu prvenstva ne bo gledalcev zaradi kazni disciplinskega sodnika?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vijoličasti bodo prvi dve tekmi igrali brez navijačev.
Igor Napast

Nogometna zveza Slovenije (NZS) je v Nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju štiri tedne pred začetkom 32. sezone prve lige povabila predstavnike klubov, sponzorje in medije. S pomočjo svežega nogometnega upokojenca Nejca Skubica so izvedli žreb parov prve lige. Aktualni prvaki iz Maribora bodo v prvem krogu nove sezone, ki se bo začela 16. julija, pred praznimi tribunami gostili Radomlje. Prav tako brez gledalcev bo derbi kroga med Olimpijo in Muro v Stožicah. V uvodni rundi bo povratnica med elito Gorica gostila Bravo, v primorskem obračunu se bosta Koper in Tabor Sežana pomerila na Bonifiki, z Domžalami bo Simon Rožman gostil svoj zadnji klub Celje. Prvi večni derbi bo v 4. krogu v Ljudskem vrtu (Maribor in Olimpija se bosta pomerila še v 13., 22. in 31. krogu). Vijoličasti bodo drugo tekmo brez gledalcev na svojem stadionu zaradi kazni odigrali v 2. krogu proti Gorici.

Navzoče je pred žrebom pozdravil predsednik NZS in minulo sezono ocenil kot še eno v vrsti zelo razburljivih, ko o naslovu in predstavnikih v Evropi odloča zadnji krog. "Imeli smo novega pokrovitelja, tudi druge, prvič smo vpeljali VAR na vseh tekmah, kakovost nogometa je bila na višji ravni. Moramo pa delati na tem, da na stadione privabimo več gledalcev. Pred nami je, upam, novo razburljivo prvenstvo, klubom v evropskih tekmovanjih pa želim čim več uspeha," je dejal Radenko Mijatović.

Žreb je bil delno delegiran, saj je stadion Z'dežele, kjer igrajo Celjani, v prvih dveh krogih zaseden, Mura pa je zaradi obnove zelenice na Fazaneriji NZS prosila za prvo tekmo v gosteh. V imenu Maribora je manjšo različico pokala za naslov državnih prvakov prevzel poslovni direktor kluba Bojan Ban. Na njegovo začudenje je bil pozvan, da prevzame tudi nagrado za najboljšega strelca preteklega prvenstva Ognjena Mudrinskega, ki kariere skoraj zagotovo ne bo nadaljeval v Ljudskem vrtu. Za Sportklub je dejal, da je prioriteta kluba v teh dneh priprava na kvalifikacije za ligo prvakov proti Šahtjorju iz Soligorska. "Želim si, da bi slovenski klubi čim dlje igrali v Evropi. Do prvega derbija je zelo daleč. Ne le evropski obračuni, ampak trije derbiji v prvenstvu so pred tem," je dejal Ban.

Predstavnik Olimpije je bil Timi Max Elšnik, ki se bo ekipi pridružil na pripravah na Bledu. "Verjamem, da v klubu delajo na tem, da pripeljejo še kakšno okrepitev. Časa za pripravo na novo sezono in da se ekipa spozna, pa nikdar ni dovolj," je dobra dva tedna pred prvo uradno tekmo v sezoni povedal Elšnik. Koper je zastopal Ivica Guberac, še pred mesecem kapetan kanarčkov, zdaj pa pomočnik športnega direktorja Oliverja Bogatinova: "Zadovoljni smo s tem, kar smo naredili v prejšnji sezoni, saj se zavedamo, kje smo bili še pred leti. Toda ne smemo zaspati, stvari moramo nadgraditi," je odločen Koprčan.

Tik pred začetkom dogodka na Brdu so pri Muri objavili, da pri njih še eno leto ostaja Mirlind Daku, ki je bil pol leta posojen iz Osijeka, v Sarajevo pa se je preselil Nardin Mulahusejnović. Predsednik murašev Robert Kuzmič je povedal, kako potekajo priprave: "Zahteven projekt obnove Fazanerije je v zaključni fazi, morda bo kakšen dan zamude, a v prvih dneh julija bo trava položena in pripravljena za igro. Prestopni rok pa je turbulenten."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta