Župan Arsenovič: Organizatorjem Zlate lisice rumeni karton

Bojan Bauman Bojan Bauman
27.05.2022 20:41

ASK Branik, Mestna občina Maribor, Marprom in Šport Maribor podpisali sporazum o skupni organizaciji Zlate lisice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ranko Šmigoc, Saša Arsenovič in Gregor Lednik obljubljajo svetlo prihodnost Zlate lisice. Tekmovanja, o katerem trdijo, da ga trenutno ni.
Igor Napast

Zlata lisica, tekmovanje smučark na tekmah za svetovni pokal na Pohorju z 58-letno tradicijo, je dobila novo organizacijsko podobo, dodatno pomoč organizatorjev. Doslej so za izvedbo skrbeli v ASK Branik, odslej bodo za tekmo odgovorni še na mestni občini, v Marpromu in - po prenosu upravljavskih pravic smučišča na Pohorju - v javnem podjetju Šport Maribor.

Slavnostnega podpisa pogodbe v Muzeju NO so se udeležili župan Maribora Saša Arsenovič, direktor Marproma Ranko Šmigoc in predsednik smučarskega kluba Branik Gregor Lednik. "Na zahtevni projekt Zlate lisice smo vsi ponosni in upam, da bomo sedaj, ko bodo bolje porazdeljene naloge, temu izzivu lažje kos. Pogovorov je bilo že preveč, sedaj bomo določila zlili v obliko, z željo, da to tekmovanje čimprej spet dobimo nazaj v Maribor. To je zelo velikega pomena za razvoj Pohorja, saj je njegova glavna blagovna znamka, ki je ne nameravamo izgubiti. Te tekme ne potrebuje le Maribor, pač pa celotno Pohorje in kraji ob njem," je povedal Saša Arsenovič.

Igor Napast

Mariborski župan je prepričan, da bodo v prihodnosti tekme na vrhunskem nivoju pod okriljem Mednarodne smučarske zveze spet v Mariboru. Toda za prihodnjo sezono je FIS veleslaloma dodelil Kranjski Gori; tam pa še niso imenovali organizatorja. "FIS je sklenil, da bo v prihajajoči sezoni tekmovanje deklet v Kranjski Gori. To je mini poraz za organizatorje Zlate lisice, tudi za mesto. Izgubili smo tekmo, upam, da le za eno sezono. V naslednjih korakih bomo FIS in slovenski smučarski zvezi dokazali, kar je bilo že večkrat obljubljeno - da imamo na Mariborskem Pohorju za izvedbo tekem tudi načrt B. Če nam Zlate lisice ne bi uspelo pripraviti s ciljem na Snežnem stadionu, bi bila rezervna proga nekoliko višje. S tem bomo Lisico vrnili tja, kamor sodi - v Maribor. Posluh za to imajo mariborski župan ter direktorja Marproma in Športa Maribor, kakor tudi smučarska zveza. Ugotovili smo, da se potrebujemo," pravi Gregor Lednik. Vendar pa je tradicija sedaj prekinjena. "Tekmi, ki bosta v Kranjski Gori, nista tekmi Zlate lisice. V aktualnih koledarjih FIS je mariborska tekma izpadla. To pomeni prekinitev 58-letne tradicije. Smučarski zvezi pa je kljub temu uspelo obdržati tekmi v Sloveniji. Mi kot nosilci licence za Zlato lisico si bomo prizadevali organizirati tekmi v Kranjski Gori, ker bo potem te tekme precej lažje vrniti v Maribor," doda Lednik.

O tem, kdo je kriv, da se tradicija Zlate lisice prekinja, ima župan Arsenovič pojasnilo: "Tudi tu smo bili priče slabega upravljanja v preteklosti ali celo neurejenosti. Zato smo tudi v situaciji, da v prihodnji sezoni Zlate lisice ni v koledarju. To razumem kot rumeni karton za nazaj. Življenje gre naprej, in če smo lahko na gospodarskem področju ponovno pridobivali lastne in tržne deleže, če lahko rastemo na vseh področjih, lahko tudi rečemo, da bomo prav s to povezanostjo premagali začasno prekinitev Zlate lisice in ne bo pustila trajnih posledic."

Tako nameravajo podpisniki že kmalu pokazati dokaz resnosti novega pristopa pri organizaciji Zlate lisice. Pogoj za to je ureditev proge, tako imenovane variante B. "Lani smo posekali drevesa, pravkar se dogovarjamo za ruvanje štorov in izravnavo terena. Tako bomo dobili osnovno formo, čaka nas še ureditev infrastrukture in sistema za zasneževanje. Potrudili se bomo pri Marpromu, pričakujemo pa tudi sodelovanje mestne občine in države. Gre za širok projekt," poudarja Ranko Šmigoc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta