Predsedstvo Fis: Zelena luč za Kranjsko Goro

Bojan Bauman Bojan Bauman
25.05.2022 20:15

Štiri tekme alpincev na najvišjem nivoju bodo tudi v prihodnji sezoni organizirane v Sloveniji, a vse v Kranjski Gori. Mariborčani lahko kandidirajo za organizatorje, a izbira zdaleč ni več samoumevna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enzo Smrekar, predsednik SZS: "Tekme smo ohranili v Sloveniji."
Andrej Petelinsek

Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze (FIS) je danes, prvi dan zasedanja v Milanu, potrdilo urnike za tekme alpskih smučarjev za naslednjo sezono. Tokrat zadnjič v stari sestavi so podprli predlog, ki predvideva 42 preizkušenj v moški in 40 v ženski kategoriji.

Čeprav FIS natančnega urnika še ni razgrnil, sta potrjeni tudi tekmi deklet in fantov v Sloveniji. Zaradi težav organizatorjev v Mariboru pri zagotavljanju snežnih pogojev na Snežnem stadionu v zadnjih letih in ob nedokončani rezervni progi na višje ležečem smučišču bosta tako tekmi za dekleta kot za fante tokrat organizirani v Kranjski Gori.

Kranjska Gora
Andrej Petelinsek

"Vložili smo veliko truda, da v Sloveniji lahko organiziramo dve tekmi SP v alpskem smučanju za ženske - potem ko je postalo jasno, da Maribor z Zlato lisico tokrat ni del predloga. Kranjska Gora bo prizorišče, ki bo gostilo dva veleslaloma, in tako ostajamo v družini tistih držav, ki redno prirejajo tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju. Zdaj je na vseh deležnikih, da z dejanji pokažemo, da smo pripravljeni izvesti vse potrebne rešitve, da bi lahko s sezono 2023/24 kandidirali za ponovno organizacijo Zlate lisice. Konkurenca svetovnih smučarskih središč, ki si želijo organizacijo tekem FIS SP, je izjemno močna in ni vnaprejšnjih zagotovil, da bodo kandidature uspešne," je po koncu sestanka povedal Enzo Smrekar, predsednik SZS in član predsedstva FIS.

Kranjska Gora 
Andrej Petelinsek

Mednarodna smučarska zveza je prireditvi tako dodelila slovenski smučarski zvezi, tam pa jih v naslednjih dneh čaka izbira organizatorjev. Medtem ko pri fantih ni dilem in je praktično zagotovljena kontinuiteta tekem za Pokal Vitranc, o organizaciji ta čas še ne morejo biti prepričani Mariborčani. Imajo sicer veljavno pogodbo s smučarsko zvezo za organiziranje tekem za Zlato lisico, a ta pogodba je vezana na pohorsko prizorišče. Tokrat je FIS že v izhodišču tekmi deklet postavil v Kranjsko Goro. Tako so lahko organizatorji dveh veleslalomov v ženski kategoriji tako Mariborčani kot Kranjskogorčani; ne nazadnje lahko tekmi izvedejo neposredno pod patronatom Smučarske zveze Slovenije. Ta dilema mora biti rešena do poletja, ko bi se začele priprave na organizacijo tekem, ki sta na sporedu v prvih dneh januarja prihodnje leto.

Kranjska Gora 
Andrej Petelinsek

Nocoj so razglasili še organizatorje naslednjih svetovnih prvenstev v sezoni 2026/27. V nordijskih disciplinah ga bodo pripravili v Falunu, v smučarskih poletih v Oberstdorfu, alpske smučarje bodo gostili v švicarski Crans Montani, smučarji prostega stila bodo tekmovali v Montafoneju.

Jutri se kongres FIS v Milanu nadaljuje z volitvami novega predsednika zveze, edini kandidat je sedanji predsednik Johan Eliasch. Volili bodo tudi novo predsedstvo, katerega slovenski kandidat je Enzo Smrekar, predsednik slovenske smučarske zveze, ki bi tako začel drugi mandat na tem pomembnem mestu v Mednarodni smučarski zvezi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta