Dijakinja iz Slovenske Bistrice zmagala na natečaju SNG Drama Ljubljana. Spisala najboljše dramsko delo

Natalija Sinkovič
14.05.2024 05:00

Na natečaju Najst za najboljše dijaško dramsko delo je med dvajsetimi prispelimi besedili strokovna žirija izbrala besedilo Sare Merčnik, dijakinje 2. č Srednje šole Slovenska Bistrica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srednja šola Slovenska Bistrica
Igor Napast

Dijaki so letos pisali na temo Kako sem preživel konec sveta. Sara si je konec sveta zamislila kot brezizhodno situacijo glavne junakinje. "Besedilo govori o punci, ki je prišla na novo na šolo in je razred ne sprejme, težave ima tudi doma, zato začne razmišljati o samomoru. To je mišljeno kot konec sveta, a se na koncu vse srečno konča," je dijakinja povedala o svojem delu.

Sara Merčnik
Natalija Sinkovič

"Liki so pri Sarinem besedilu večplastni, niso le dijaki in učenci, mama in oče, ampak je vključila tudi podzavest glavne junakinje in dva pripovedovalca, ki pojasnjujeta dogajanje in dodajata metafore," je povedala njena mentorica in učiteljica slovenščine Maja Kodrič Crnjakovič. Besedilo obsega 36 strani, vsebuje tudi kratke opise oseb, didaskalije in zamisel, kako naj bi bila videti scena. Nagrada za delo je bila bralna uprizoritev dramskega besedila, ki so ga opravili študentje AGRFT in dva igralca ljubljanske Drame. Po tem je Sara sodelovala še v pogovoru z ustvarjalci uprizoritve in ustvarjalci dramskih besedil. Ta izkušnja je bila zanjo zelo dragocena in ji bo za vedno ostala v spominu: "Izbor in nagrada sta mi dala velik zagon, zelo veliko idej še imam za pisanje, razpisan je tudi že novi natečaj Najst, na katerem bom ponovno sodelovala."

Sicer pa Sara zelo rada bere, riše in se udeležuje raznih šolskih tekmovanj. "Pred kratkim sem se udeležila državnega tekmovanja v računovodstvo, še prej sem bila na eko kvizu tudi na državni ravni, kjer sem osvojila zlato priznanje, na državnem tekmovanju iz zgodovine sem dosegla srebro, na Proteusovem tekmovanju pa sem dobila bronasto priznanje," še pove Sara. Vidi se v poklicu računovodje, v prostem času pa bo najbrž pisala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta