(FOTO) Moskovčanka se je s soprogom ustalila na Ptuju, kjer ustvarja zgodovinske in gledališke kostume

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.07.2024 03:45

Ko obiskovalec stopi v manjši lokal v centru Ptuja, v preteklosti desetletja dom priznanega ptujskega fotografskega ateljeja Langerholc, se zdi, da se je znašel v časovnem stroju. V preteklost popelje Natalia Vasilyeva s kostumi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Že ko sem bila majhna, sem rada gledala zgodovinske filme, ki so se dogajali v obdobju renesanse, baroka, v 19. stoletju. Gledala sem televizijo in risala kostume, ki sem jih videla."
Sašo Bizjak

"Ta preprosta srednjeveška obleka je narejena iz ročno tkanega lana, sešita ročno, tudi gumbi so narejeni ročno v stilu takratne dobe," nas Natalia Vasilyeva popelje skozi šiviljsko delavnico, v kateri pa se ne sprehajamo le med oblačili, temveč tudi stoletji in zgodovinskimi obdobji. Renesansa, barok, rokoko. Ročno sešiti korzeti, svila iz Italije, bogata čipka, vezeni vzorci, volneni plašči. Posebnost šiviljskega dela Vasilyeve je namreč ustvarjanje zgodovinskih in gledaliških kostumov.

S soprogom Aleksandrom Karpovom sta se v iskanju novih priložnosti pred slabima dvema letoma iz Moskve preselila v Slovenijo. Najprej sta se ustalila na Ptujski Gori, lani poleti pa se preselila v najemniško stanovanje v ptujskem mestnem jedru. V Prešernovi ulici sta konec leta odprla lokal, v katerem oblačila ponujata pod blagovno znamko Karrik-design.

Ptuj - Natalia Vasilyeva - portret - šivanje - Portret -
Sašo Bizjak

Oblačila šivala že pri dvanajstih

Po izobrazbi inženirka strojništva se je namreč v devetdesetih letih odločila, da se bolj resno posveti ljubezni do šivanja: "Zase in za mamo sem šivala oblačila od dvanajstega leta. Leta 1998 pa sem pridobila diplomo za oblikovalko tekstila." Od leta 2005 poudarek daje prav posebni smeri šivanja, oblikovanju zgodovinskih kostumov: "Že ko sem bila majhna, sem rada gledala zgodovinske filme, ki so se dogajali v obdobju renesanse, baroka, v 19. stoletju. Gledala sem televizijo in risala kostume, ki sem jih videla. Zgodovinska oblačila so me vedno veselila in končno sem se odločila, da se temu povsem posvetim."

Ptuj - Natalia Vasilyeva - portret - šivanje - Portret -
Sašo Bizjak

Pri šivanju si pomaga s posebnimi knjigami s kroji zgodovinskih kostumov. "Tako da kostumi niso le nek plod moje domišljije. Ogledam si slike, na primer iz 18. stoletja. Kakšne so bile barve, kakšni materiali. Primerno blago in primerne kroje poiščem v knjigah. Nato zašijem obleke po slikah," pojasnjuje. Materialov, pravi, danes ni preprosto dobiti - lan, svilo, bombaž, volno, čipko, ki je iz bombaža ali lana, ne pa iz umetnih materialov. Za okras pa prav tako naravne perle. Izdeluje tudi zgodovinske dodatke: klobuke, kapice, mošnjičke. Za posamezno opravo porabi od tri pa tudi do 12 metrov blaga, za izdelavo zgodovinskih oblačil v povprečju potrebuje 14 dni.

Natalija Vasilyeva razstava zgodovinskih kostumov v Hotelu Mitra
Hojka Berlič

Dražje oprave večinoma posoja in razstavlja

Cene njenih oblačil, pravi, so zelo različne. Bolj avtentična je obleka, dražja je. Vedno gre za tehtanje med vložnim delom in avtentičnostjo. Zgornje meje za ceno oblek tako skorajda ni: "Blago, dodatki, temu prištejemo še šivanje. Pod oblekami so ženske obvezno nosile steznik, krinolino, spodnjo srajčko, morda še dodatno srajčko, tudi ruto. Če bi bilo vse resnično avtentično, torej blago ročno izdelano, pobarvano, zašito, ročno vezeno, tudi gumbi ročno izdelani, po zgodovinskih originalih, ki so jih našli na primer med arheološkimi izkopavanji, bi izdelava takšne oprave trajala kakšen mesec dni. Vse to je drago." Dražje oprave zato večinoma posoja za različna fotografiranja, jih razstavlja, z njimi pričara vzdušje na zgodovinskih dogodkih ali prostorih, tudi na muzejskih dogodkih: "Po zgodovinskih oblačilih največ povprašujejo različne plesne in pevske skupine, tudi za gledališča, filme. V Rusiji sem sodelovala z različnimi ustanovami, ki sem jim posodila kostume za različne nastope ali pa so z lutkami s kostumi pričarali vzdušje na kakšnih dogodkih." Pri delu ji pomaga soprog, ki računalniško oblikuje vzorce za vezenje.

Natalija Vasilyeva razstava zgodovinskih kostumov v Hotelu Mitra
Hojka Berlič

V lokalu ima na ogled okoli 60 oprav, še veliko več, pravi, jih je zaslediti po svetu. Med njimi so tudi preprostejša srednjeveška oblačila, strojno sešita, s katerimi ni preveč dela in so cenovno precej bolj dostopna. Za nakup teh se ljudje večkrat odločajo. Turisti, pravi, pa običajno kupujejo manjše dodatke in spominke, kot so vezeni mošnjički ali naglavno okrasje.

Razlika med življenjem v Moskvi in na Ptuju je seveda ogromna. A kot pravi Vasilyeva, sta se privadila bolj mirnemu in počasnejšemu načinu življenja. Ob trudu, da bi njuno podjetje zaživelo v novi državi, jima nikakor ni dolgčas. Med drugim sta se s soprogom pridružila domači plesni skupini Pellegrina, ki deluje pod okriljem Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj. To je tako poleg nove članice pridobilo tudi ustvarjalko zgodovinskih oprav, sama pa preko številnih nastopov skupine in udeležbe na dogodkih doma in v tujini sklepa poznanstva in srečuje morebitne prihodnje stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta