(FOTO) Poznate padel? Navdušenka nad to igro je postala državna prvakinja in odprla igrišče pri Mariboru

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
06.10.2024 04:10

V Športnem parku Krsnik v Počehovi so odprli nova igrišča za padel. Idejo zanje je dala hčerka družine, ki je že vrsto let povezana s športom, Pija Brglez, športnica, ki zmaguje v športih z loparjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pija Brglez, nekdanje prvakinja v tenisu, sedaj v padlu
Jasmina Cehnar

Ste že slišali za padel? Če ne, še boste, saj je to najbolj naraščajoč šport z loparji, ki se je v Evropo razširil iz Mehike in Argentine, pravi hit pa je že vrsto let v Španiji, Italiji, Portugalski, tudi Skandinaviji. Pravila za to izjemno družabno igro dvojic so mešanica tenisa in skvoša. Točke se štejejo kot pri prvem, žogica pa se lahko odbije tudi od stene kot pri drugem. Zdaj ta dinamični in zabavni šport prodira tudi v Maribor, kjer je skupno z okolico že pet igrišč, več kot v Ljubljani, kjer so tri.

Odprtje novega igrišča prejšnji ponedeljek je pritegnilo precej obiskovalcev.
Sašo Bizjak

Starša najprej nista verjela v zgodbo

Dve igrišči so nedavno odprli v Športnem parku Krsnik v Dolnji Počehovi v občini Pesnica, kjer imajo že vrsto let gostinsko-rekreativni center z družinsko tradicijo, v zadnjem času pa tudi turistične kapacitete. "Na dopustih v Španiji smo ta šport videli že pred 15 leti, vendar takrat še ni padla ideja, da bi ga imeli tudi mi. Da bi ga postavili, sem želela pred dvema letoma, saj je najhitreje prodirajoči šport, vendar starša takrat nista verjela v to zgodbo. Potem sem padel začela igrati sama in povsem padla noter ter staršema za igrišče prigovarjala vsak dan," je Pija Brglez razložila odločitev, da postavijo igrišča za to dokaj nepoznano igro.

Sašo Bizjak

Igrišča za padel so nekaj posebnega, manjša kot teniška in obdana s steklom. Igra se na posebni umetni travi, ki jo posipajo s peskom, da se žoga lahko odbija. Igrišči v Dolnji Počehovi so uredili na nekdanjem igrišču za tenis in nista pod streho, je pa možno igrati tudi pozimi, če igralna površina ni pomrznjena. Pija Brglez doda, da je za njihovi novi igrišči kar nekaj zanimanja. "Padel je veliko lažji od tenisa, primeren tudi za popolne začetnike. To je namreč predvsem zelo zabavna, dinamična in družabna igra," na preizkušnjo vabi sogovornica. Omogoča tudi izposojo opreme za ta novi, pri nas še ne zelo uveljavljeni šport, ki pa je vendarle že tako daleč, da obstajata Padel zveza Slovenije in državno prvenstvo. Slednje je potekalo minulo nedeljo, državna prvakinja je postala prav Pija Brglez. To je njena že tretja zmagovita disciplina, državno krono je v preteklosti osvojila tudi v tenisu in skvošu.  

Saso Bizjak
Maribor - Počehova - otvoritev novega igrišča - Šport park Krsnik
Saso Bizjak

Šport v krvi

Nič nenavadnega, saj je šport Krsnikovim v krvi. Pijina mama, Tatjana Krsnik, je bila v namiznem tenisu devetkratna prvakinja Jugoslavije. Od nje izvira zgodba Športnega parka Krsnik s 40-letno tradicijo, ki ga je Tatjanin oče hčerki postavil, da bi lahko delala v športu. Začeli so z dvema igriščema za tenis, ki je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izjemno priljubljen, nato dodali dvorano za namizni tenis in skvoš, gostinsko sobo za zaključene družbe, leta 2017 pa še glamping in postajališče za avtodome. Vse športne površine do danes ostajajo dobro zasedene, poleti je izjemno povpraševanje po luksuznih hišicah ob vznožju vinograda. "Iz kar 53 držav smo že imeli goste, največ Avstrijcev, Nizozemcev in Nemcev, veliko je tranzitnih gostov. Postavili smo bazen in tako podaljšali dobo bivanja. Nekateri gostje samo uživajo pri nas, drugi gredo kolesarit, vinska cesta je le pet minut od tod," je še povedala Pija Brglez, vodja Naturaresort tourisma, s katerim trži družinske namestitvene kapacitete. 

Naturasort, glamping nad športnim parkom 
Jasmina Cehnar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta