Marcel Štefančič jr. po uvodni projekciji letošnjega Letnega kina Minoriti: "Ta film je Jezus, ki je vstal"

Branka Bezjak Branka Bezjak
12.07.2024 03:00

S kultnim filmom Mož iz protja: Končna verzija so začeli letošnji niz filmskih projekcij pod zvezdami v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Jutri, v soboto, pustolovski akcijski film Furiosa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Brdnik in Marcel Štefančič jr. med pogovorom po projekciji filma Mož iz protja
Marko Pigac

"Zavidam vsem, ki boste ta film videli prvič," je pred sobotno projekcijo filma Mož iz protja: Končna verzija, s katerim so začeli letošnji sklop Letnega kina Minoriti, povedal filmski kritik in publicist Marcel Štefančič jr. "Kaj bi dal, da ga danes vidim prvič. Ta film je Jezus Kristus grozljivke. Ta film je bil najprej križan. Od njega ni ostalo nič, potem je z leti čudežno ponovno vstal. In ko je vstal in se razmahnil, je postal kult, postal je naš Gospod. Mož iz protja je sinonim za kultni film. Potem bomo pojasnili, kaj ste pravzaprav videli," je še dejal Štefančič in tudi s tem najbrž pritegnil veliko ljudi, da so ostali po ogledu filma in prisluhnili njegovemu pogovoru z Žigo Brdnikom, selektorjem programa iz Društva za razvoj filmske kulture Maribor. Ti skupaj s Kulturno četrtjo Minoriti, Lutkovnim gledališčem Maribor pripravljajo Letni kino Minoriti. Pri tokratni, prvi projekciji sta sodelovala še Umetnostna galerija Maribor s sklopom trienala EKO 9 in Društvo slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI.

V letnem avditoriju so pod hrastom ob petkih koncerti. 
Boštjan Lah

Nizkoproračunski film govori zgodbo o policijskem naredniku, pobožnem kristjanu, ki preiskuje izginotje mladega dekleta na nekem oddaljenem škotskem otoku. Policist se tam potopi v labirint še večjih ugank in skušnjav skrivnostne neopoganske skupnosti. Ta film iz leta 1973 s Christopherjem Leejem v glavni vlogi je šele ob praznovanju 40. obletnice končno doživel končno verzijo, ki jo odobril tudi režiser Robin Hardy, deset let kasneje jo sedaj gledamo še restavrirano v izpiljeni 4K-različici. In kako film torej postane kulten? "Tipično za kultne filme je, da je to žanrski koktejl. Mož iz protja je grozljivka, psihološki triler, je muzikal, detektivski film, je satira. Vse od tega je, ampak vse pomešano, sublimirano," je pojasnil Štefančič. "Ko sem ga prvič gledal, sem si mislil, kaj pa je to? Dokler nisem videl konca, potem se mi je začela zadeva za nazaj sestavljati. In tudi z današnje perspektive je aktualen, ko nekateri verjamejo v teorijo zarote, da se bo zgodila velika zamenjava, da bodo migranti, ki prihajajo v Evropo, zamenjali belce kristjane. Tukaj imate tudi to. Policist se ustraši, da bodo ti pogani, ta hipijevska skupnost, zamenjali kristjane," je še dejal gostobesedni veliki poznavalec filmov Štefančič.

To soboto, ob 21. uri pa že nova projekcija. Preverite tukaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta