Nagrajenec za življenjsko delo v ljubiteljski kulturi še vsak teden nastopa s pevskim zborom

Natalija Sinkovič
23.02.2024 04:00

Milana Selčana glasba, zlasti petje spremlja že od nekdaj, saj je bil njegov oče odličen pevec. Številčna družina se še zmeraj zbere vsako leto, da skupaj poje, pove letošnji dobitnik Romihove plakete z listino za življenjsko delo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Selčan, je vsestranski kulturni ustvarjalec, poje v več zborih z Romihovo plaketo
Igor Napast

Nagrada ga je izredno presenetila, pravi Milan Selčan iz Poljčan, letošnji prejemnik Romihove plakete z listino za življenjsko delo, ki jo podeljuje Zveza kulturnih društev občin Poljčane, Makole in Slovenska Bistrica. Selčan je dolgoletni ustvarjalec na področju ohranjanja kulture, nepogrešljiv pevec v različnih pevskih zasedbah in tudi odličen recitator, imitator ter ustvarjalec pesmi in recitalov. "Priznati moram, da nagrade nisem pričakoval. Mi pa pomeni veliko in želim jo deliti z vsemi prijatelji iz društev, v katerih delujem," je po prireditvi s podelitvijo priznanj ob kulturnem prazniku, ki je bila tokrat v kulturnem domu v Poljčanah, povedal vsestranski ustvarjalec na področju ljubiteljske kulture.

Milan Selčan vsak dan najde čas tudi za telovadbo in hojo, tekaške ambicije pa je opustil. 
Igor Napast

"Celo življenje že izjemno rad prepevam. V mojih mladostnih letih se je v naši vasi prepevalo kar naprej in vsepovsod, pri kmečkih opravilih in doma. Moj oče je bil odličen pevec in s svojim zelo lepim glasom nas je vse navdušil za petje. Pri hiši nas je bilo devet bratov in sester in zelo rad se spominjam poletnih večerov, ko je vsa družina sedela pred hišo in prepevala. Že v osnovni šoli sem se zato pridružil pevskemu zboru," pripoveduje letošnji nagrajenec Milan Selčan. Pove še, da se družina še zmeraj zbere vsaj enkrat na leto in tudi takrat radi skupaj zapojejo, bratje so sodelovali tudi na prireditvi Družina poje.

Delal je pri Slovenskih železnicah, nazadnje je služboval v Mariboru, kjer je bil vlakovni dispečer za celotno Štajersko, kar je bil, kot sam pravi, zelo zahteven poklic. A vendar je vedno našel čas za prepevanje v zborih - najprej so ga povabili k Mešanemu pevskemu zboru LIP Poljčane, nato se je leta 1985 pridružil pevcem v Cerkvenem pevskem zboru župnije Poljčane, deset let je bil celo predsednik zbora. Bil je gonilna sila, da so se pevci leta 2014 povezali v Pevsko društvo svete Cecilije župnije Poljčane, kjer vseskozi opravlja funkcijo člana upravnega odbora, en mandat je bil tudi podpredsednik društva. "Vsako nedeljo nastopamo, enkrat na teden imamo vaje, enkrat na leto pa priredimo koncert. Zelo radi pa sodelujemo tudi z vinogradniki in vinogradniškimi društvi in zapojemo na njihovih prireditvah," še razlaga.

Z ostalimi nagrajenci na podelitvi Romihovih priznanj v Poljčanah
Natalija Sinkovič

Z odhodom v pokoj pa si je želel prepevati še kje drugje - in tako se je pridružil moškemu pevskemu zboru DPD Svoboda Slovenska Bistrica. Kasneje, ko je ta zbor propadel, je skupaj s še nekaj zanesenjaki, kot sam pravi, s pevci s kilometrino, ustanovil zbor Rožmarin. "S tem zborom smo pod vodstvom izjemne pevovodkinje Darje Belič nastopali na številnih odrih po vsej Sloveniji in lani obeležili že deseto obletnico delovanja," z zanosom pove Milan Selčan.

Letošnji Romihov lavreat pa ni le nepogrešljiv pevec, baritonist in basist, ampak tudi zelo odličen recitator, imitator in pisec pesmi ter ustvarjalec recitalov - in s svojimi nastopi vedno zelo navduši poslušalce. "Zelo rad recitiram pesmi, predvsem Prešernove in Shakespearove, pesmi s pozitivno noto." Vsako leto decembra ima še posebno vlogo, saj otroke na prireditvah razveseljuje v vlogi Miklavža in Božička.

V prostem času zelo rad seže po dobrih knjigah, ureja okolico svojega doma
Igor Napast

Milan Selčan se je rodil 17. maja 1949 v Zlatečah v občini Vojnik, z ženo Jožico pa sta si dom postavila v Poljčanah. Imata dve hčerki, Barbaro in Urško. Svojo ljubezen do ljubiteljske kulture in petja je prenesel tudi na svoje otroke in na svojih pet vnukinj. "Vse so osnovnošolke, razporejene od 1. do 8. razreda, in vse so zelo glasbeno nadarjene. Živijo blizu Kranja in pred kratkim sva bila z ženo na njihovi prireditvi - štiri so zaigrale na flavto in prečno flavto, bilo je nepozabno doživetje in zelo sem ponosen na njih," vesel pove.

Za zdaj posebnih načrtov za prihodnost nima. "Je pa moja velika želja, da bi se naš cerkveni zbor še naprej držal, kakor se je do zdaj. Še naprej bom tudi aktivno deloval v društvu upokojencev," še pove Milan Selčan, ki v prostem času zelo rad seže po dobrih knjigah, od klasikov do sodobne literature, ureja okolico svojega doma, vsak dan pa najde čas za telovadbo in vsakodnevne, najmanj štiri kilometre dolge sprehode. Tekaške maratonske ambicije, večkrat je pretekel 21-kilometrski maraton v Radencih in 42-kilometrskega na Ljubljanskem maratonu, pa je opustil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta