Ohranjajo uprizarjanje Jezusovega rojstva, ko se Studenice spremenijo v Betlehem. Danes še dve predstavi

Natalija Sinkovič
26.12.2023 05:40

Turistično društvo Samostan Studenice, sodeluje čez sto članov, že od leta 1998 (odpadlo je le med epidemijo) na prostem uprizarja zgodbo o Jezusovem rojstvu. Danes, v torek, bosta predstavi še ob 14. in 17. uri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri gradu je hlevček, kjer sta Marija in Jožef ob Jezusu.
Simona Kostanjšek Brglez

S to prireditvijo tako že 25 let širši javnosti ob božičnih praznikih predstavljajo občino Poljčane in vas Studenice, ki s samostanom dominikank, cerkvijo in izviri Toplega potoka, sodijo v sam vrh kulturno-zgodovinskih spomenikov v državi. Tudi letos sta že predstavi v nedeljo in ponedeljek pritegnili obiskovalci od blizu in daleč. Danes, v torek, ob 14. uri bodo predstavo odigrali na ravninskem delu, da jo bodo lahko videli tudi gibalno ovirani in družine z majhnimi otroki, ki ne bi zmogli vzpenjanja po grajskem hribčku. Še ena predstava bo ob 17. uri, takrat pa kakor običajno.

Člani društva odigrajo različne vloge.
Simona Kostanjšek Brglez

Za uprizoritev 2000 let stare, svetopisemske zgodbe o Jezusovem rojstvu so se člani Turističnega društva Samostan Studenice tudi letos začeli pripravljati že novembra. Na novo so postavili vse pastirske koče in hlev ter očistili grajski hrib. Odmevna in množično obiskana predstava se dogaja na trgu v Studenicah, ki je predstavljen kot Betlehem v malem, v samostanskem kompleksu in na grajski vzpetini proti staremu gradu oziroma njegovim ruševinam, kar simbolizira betlehemske poljane, kjer so v preprostih hiškah prenočevali pastirji. Na vrhu gradu pa je urejen hlevček, kjer Marija z Jožefom povije svojega novorojenega sina. V veliki gledališki predstavi, pri kateri sodeluje več kot sto nastopajočih, od najmlajših do najstarejših, preoblečenih v like božične zgodbe - od pastirjev do treh modrih, in okoli 50 živali - od koz do gosi, letos je bila v hlevčku celo krava – obiskovalci sprva prisluhnejo zgodbi, ki jo uprizorijo člani društva.

Poseben čar daje predstavi sprehod po grajski vzpetini mimo pastirskih koč, kjer pastirčki skrbijo za živali, si pečejo jabolka in krompir, poklepetajo z obiskovalci in skrbijo za ogenj. Na vrhu poti do gradu pa so si lahko ob koncu zgodbe obiskovalci ogledali še hlevček z družinico. Vso dogajanje pa so si obiskovalci lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu, na platnu pri samostanu.Obiskovalci so si lahko v cerkvi Sv. Treh kraljev ogledali še tam postavljene jaslice, se ustavili ob toplih napitkih in se sprehodili med pastirskim kočami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta