Pohorsko društvo generala Maistra je predalo priznanje bistriški vojašnici

Natalija Sinkovič
09.04.2024 05:00

Vojašnici Vincenca Repnika so izročili priznanje Zveze društev generala Maistra. V prostorih vojašnice je tudi kip generala Rudolfa Maistra, kjer prirejajo tudi kakšne slovesnosti. V Graslovem stolpu pa Maistrovo društvo razstavlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K doprsnemu kipu Rudolfa Maistra so položili tudi venec.
Natalija Sinkovič

Pohorsko društvo General Maister 29. marca, na rojstni dan in ob dnevu generala Rudolfa Maistra, vsako leto ob njegov kip v spominski sobi bistriške vojašnice položi cvetje in se njegovega junaštva, odločnosti in predanosti narodu spomni s krajšo slovesnostjo. 670. poveljniško-logistični bataljon SV poleg kipa, ki ga je izdelala kiparka Irena Brunec Tebi, v spominski sobi hrani tudi društveni prapor. V zahvalo za odlično sodelovanje je Zveza društev generala Maistra Vojašnici Vincenca Repnika izročila zlato plaketo za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja. "Zelo smo veseli, da smo se lahko tako oddolžili, hvala, da že 14 let skrbite za naš prapor in kip generala Maistra," je poudaril predsednik omenjenega društva Božidar Zorjan.

Zlata plaketa Zveze društev generala Maistra Vojašnici Vincenca Repnika za dolgoletno sodelovanje pri razvijanju domoljubja
Natalija Sinkovič

Za izkazano zaupanje in čast se je zahvalila poveljnica vojašnice podpolkovnica Mojca Lah: "Obljubljam, da bo naše sodelovanje tudi v prihodnje potekalo tako dobro kot doslej. Zahvaljujem se tudi vsem društvom v zvezi za njihov prispevek k ohranjanju spomina na generala Maistra." V kulturnem programu sta kratek življenjepis Rudolfa Maistra in njegova dela z recitacijo pesmi predstavila učenca 4. c-razreda 2. osnovne šole Slovenska Bistrica Tine Lesjak in Kim Vrečko, njuna mentorica je učiteljica Ivana Fekonja.

Pohorsko društvo bo letos, ko je tudi leto Rudolfa Maistra, pripravilo še več aktivnosti. Že 21. aprila bodo organizirali ekskurzijo v Kobarid, 26. julija pripravljajo slovesnost ob 90. obletnici smrti Maistra, 25. avgusta bodo organizirali ekskurzijo na Lobnico in Tri žeblje na Pohorju v počastitev obletnice rojstva Alfonza Šarha. Novembra bodo na obeh bistriških osnovnih šolah ter v srednji šoli priredili literarni in likovni natečaj Maistrovo leto, 22. novembra sledi slovesnost ob državnem prazniku v bistriški vojašnici.

Vojašnica Vincenca Repnika kip generala Rudolfa Maistra
Natalija Sinkovič

V Graslovem stolpu pa je Maistrovo društvo odprlo še razstavo General Maister 1874–1934, ki bo na ogled do 10. aprila. V kulturnem programu so nastopili učenci Osnovne šole Pohorskega odreda. Razstava pa prikazuje, da Maister ni bil le vojak, ampak tudi poet, veliki um, umetnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta