Premiera: Ob 1955. obletnici prve pisne omembe Ptuja in spremembi občinskega praznika posnel dokumentarni filmček

Hojka Berlič Hojka Berlič
30.04.2024 05:00

V hotelu Mitra so predvajali dokumentarni video Mihaela Toša Ptuj in sveti Jurij, posvečenega prazniku ptujske občine, ki so ga letos po spremembi datuma prvič obeležili 23. aprila, na dan, ko goduje zaščitnik mesta in zavetnik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premiera dokumentarnega filmčka Ptuj in sveti Jurij v hotelu Mitra
Hojka Berlič

V videu dr. Branko Vnuk, dr. Dejan Zadravec, pater Andrej Feguš iz župnije Ptuj - sveti Jurij, Franc Mlakar, Peter Vesenjak in Mihael Toš z različnih vidikov spregovorijo o pomembnosti tematike za Ptuj v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Kot je dejal Vesenjak, vodja hotela Mitra, želijo spodbujati vse tisto, kar zaznamuje in poveličuje zgodovino, vrednote in duh Ptuja.

"Ob 1955. obletnici prve pisne omembe Ptuja in sočasno prvem praznovanju občinskega praznika na dan svetega Jurija, pri čemer gre za simbolično zlitje z grbom, ki ga imamo, je treba prebivalcem povedati, kaj pomeni naše mesto, kaj pomenijo njegovi simboli in kaj ti simboli predstavljajo v zgodovini mesta," pa je o razlogih za nastanek dokumentarnega filmčka dejal Mihael Toš.

Kot je povedal Toš, si je mogoče kratek film ogledati na spletu. Letos bodo namreč z začetkom Festivala mitraizma odprli poseben portal, ki so ga poimenovali iPtuj: "Se pravi v sodobnem duhu - interaktivni Ptuj. Tam bodo zbrani vsi dokumentarni filmčki, ki smo jih posneli do sedaj. Nastajali pa bodo tudi novi." Tako so že začeli s pripravo decembrskega videa za to jubilejno leto, ki bo naslovljen kar Ptuj. "Gledalcem bo pokazal, kaj naše mesto je, kaj pomeni in katere zaklade skriva."

Festival mitraizma so prvič predstavili leta 2019, ob 1950. obletnici prve pisne omembe mesta. "Z letošnjim zaprtjem Salona umetnosti pa je V. mitrej v hotelu Mitra znova ostal pravzaprav edino arheološko gradivo, ki je razstavljeno. Festival mitraizma pa pomeni predstavitev mitraizma in mitrejev ter ostalega arheološkega gradiva, ki je trenutno še v depojih, tudi z željo, da se nam ne bi slučajno znova izmuznila obnova grajske žitnice v namen ureditve arheološkega razstavišča," je še poudaril Toš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta