Še pomnite: Gosposka, kako si bila ozka

Vid Kmetič
01.05.2024 04:30

Veliko bolj zanimive in pomembne od suhoparnih podatkov so zgodbe, ki se pišejo za zidovi hiš in ta na Gosposki 11 ni izjema

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgradba nekdanjega Kvika iz leta 2005
Sašo Bizjak

Gosposka 11, neorenesančno fasadirana nadstropnica, katere portal ima na loku letnico 1796 in v temeniku črki I P. Okoli leta 1745 jo je imel krojač Franc Hörner, od 1756 vdova Marija. Tako preberemo v knjigi Maribor, njegova okolica prebivalci in zgodovina. Veliko bolj zanimive in pomembne od suhoparnih podatkov pa so zgodbe, ki se pišejo za zidovi. Od leta 1933 je bilo na tem naslovu uredništvo osrednjega mariborskega dnevnika Mariborski večernik Jutra, ki je Mariborčanom v slovenskem jeziku prinašal dnevne novice. Takrat so bili časopisi pravzaprav edini vir informacij in stik s svetom.

Očitno je v teh zidovih ostalo nekaj "pisateljskega duha" nekdanjih novinarjev in urednikov, saj je na Gosposki 11 svoja otroška leta preživljal Tomaž Zupančič, ki ga ljubitelji literature, predvsem tiste s kriminalno vsebino, poznajo pod psevdonimom Avgust Demšar. Bojda se je v svojih otroških letih šel Tomaž večkrat v bližnjo veleblagovnico Kvik na Gosposki 8 vozit s tekočimi stopnicami, takrat prvimi v mestu. In zanimivo, da je prav v teh prostorih sedaj sedež časopisne hiše Večer.

Veliko Mariborčanov se še spominja dveh trgovin na Gosposki ulici 11. Na desni strani je bila dolga leta cvetličarna Ciklama, na levi pa Jeklotehnina Melodija. Tam so prodajali glasbene instrumente, pa tudi gramofonske plošče in kasete. V njej je delal Feki, basist legendarnih Skakafcev, enega najpopularnejših mariborskih rockovskih bendov v osemdesetih letih dvajsetega stoletja. Melodija je bila tudi ene vrste zatočišče mariborskih glasbenikov, ki so večkrat v trgovini prijeli za instrumente, neredko pa so pred Melodijo kar na ulici priredili tudi kakšen koncert. Takrat se je tam kar trlo ljudi in so besede legendarnega mariborskega grafita še kako držale: "Gosposka, mater si ozka!"

Med letoma 2014 in 2019 je življenju na Gosposki ulici in tamkajšnjih dvoriščih pustilo vsaj majhen pečat tudi delovanje Društva Hiša! oziroma njihovega Rajzefibra, ki je domoval v prostorih nekdanje Ciklame - danes najdemo tam prodajalno Dobrina. Tudi pri "sosedih" ni več Fekija in Melodije, zdaj se od tam širi vonj po kozmetiki in drugih dišavah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta