V Lenartu o Maistru in njegovi poti

Marjan Toš
21.06.2024 05:30

Stanovalci Doma sv. Lenarta so z zanimanjem prisluhnili predavanju o generalu Maistru in njegovem življenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanovalci so z zanimanjem prisluhnili Alešu Arihu.
Marjan Toš

V Domu sv. Lenarta pri Lenartu v Slovenskih goricah je mariborsko Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra pripravilo strokovno predavanje z naslovom Maistrova pot. Stanovalcem, ki so se skupaj s še nekaterimi gosti v lepem številu udeležili dogodka, sta Rudolfa Maistra in njegov čas predstavila predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor Aleš Arih in praporščak, sicer pa znani ptujski arheolog Ivan Tušek.

Arih je na kratko predstavil Maistrovo življenje in izpostavil nekatere mejnike na njegovi življenjski poti, predvsem vojaško-literarni. Posebej je opozoril na njegovo velikansko vlogo v prevratnem času po koncu prve svetovne vojne leta 1918 v bojih za severno slovensko mejo in slovenski Maribor. Maister se je izkazal kot odličen strateg in vojskovodja, ki je znal motivirati svoje borce - prostovoljce in je zelo dobro sodeloval tudi s člani Narodnega sveta za Štajersko, ki ga je vodil dr. Karel Verstovšek. V njem je bil tajnik slovenskogoriški rojak iz Nadbišca prof. Franjo Voglar. Maister je aktivno posegel tudi v boje za slovensko Koroško, a ga je Narodna vlada v Ljubljani pri tem ustavila in po znanem plebiscitu leta 1920 smo Koroško za vedno izgubili. To je bila Maistrova velika bolečina vse do smrti leta 1934 v Uncu. Maister pa ni bil samo vojak, general in vojaški poveljnik, temveč tudi pesnik. Med najbolj poznanimi deli so njegovi Završki fantje. Bil je tudi slikar in mecen mnogim kulturnim ustvarjalcem. Nekaj najlepših pesmi je po upokojitvi leta 1923 napisal na Zavrhu v Slovenskih goricah.

Generalova pot je bil polna dogodkov, od rojstva v Kamniku do šolanja v vojaški šoli na Dunaju in zadnjega službovanja do konca prve svetovne vojne v črni vojski v meljski kasarni v Mariboru. V mestu ob Dravi je v prevratu odigral izjemno vlogo in bil ob pravem času na pravem mestu. S tem se je za vselej zapisal v slovensko narodno zgodovino in postal velika zgodovinska osebnost, vredna javnega in zgodovinskega spomina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta