Naša nekdanja olimpijka in poslanka se je morala po hudi bolezni spet naučiti hoditi

D.Ži
16.12.2021 09:55

Težka in zelo redka avtoimuna bolezen je Alenko Bikar postavila pred največji izziv v življenju, a se športnica bori zelo korajžno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Zmagovalka. Vedno je bila. Blestela je v športu, zdaj pa svoje najtežje bitke in največje zmage dosega v svojem zasebnem življenju. Na zelo krut način je spoznala, da če nimaš zdravja, nimaš ničesar. Alenka Bikar, nekdaj ena najuspešnejših slovenskih atletinj, ki je našo državo zastopala tudi na treh olimpijskih igrah, se je v zadnjem obdobju morala soočiti s hudo avtoimuno boleznijo Neuromyelitis optica NMO.

Tit Košir

Stvari najbrž nikoli več ne bodo takšne, kot so bile, a ne popušča in se bori. Za vsak korak in vsak kilogram. Potem ko je skoraj čez noč ostala hroma, se trenutno nahaja sredi rehabilitacije, ki bo trajala še dolgo. Zato je bilo toliko bolj ganljivo, ko je na minuli podelitvi Športnik leta stopila na oder in podelila nagrado za tretje mesto v športni kategoriji. Prejel jo je Luka Dončić, prevzel pa njegov oče. Ob tem je vidno čustvena Bikarjeva dejala, da je leto 2020 zanjo bilo grozno tudi osebno, a je zmogla z veliko borbenosti, optimizma, pomoči zdravnikov, družine in prijateljev. "Tako da danes tukaj stojim, hodim, teči pa še ne morem," je dejala 47-letna športnica in nekdanja poslanka, ki je v državni zbor prišla leta 2011 kot kandidatka na listi Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića

Robert Balen

Kar nekaj časa je preživela v bolnišnici in se borila proti izgubi telesne teže, prestala je tudi terapijo z avtotransfuzijo, pri kateri so s posebnim postopkom očistili kri sestavin, ki so ji povzročale težave. Prvi znaki bolezni so se pojavili v času koronavirusa. V desni nogi je čutila toplo-hladen občutek, a mu ni posvečala prav veliko pozornosti. Kmalu so se se pojavile še težave z levo nogo. Zdravnica jo je poslala k ortopedu, a ta ni odkrili nič posebnega.

Robert Balen

Po več pregledih je pretresljiva diagnoza postala jasna, njena noga pa je v tistem trenutku bila že močno prizadeta, nanjo ni mogla niti stopiti. Kar šest tednov je preživela na nevrološki kliniki. Ugotovili so, da ima vnetje hrbtenjače in redko avtoimuno bolezen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta