Amnesty International v odzivu na bes iz Kijeva: Stojimo za svojimi ugotovitvami, zaščititi želimo civiliste

M.R.
08.08.2022 13:14

Mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International (AI) se je danes odzvala na besne odzive iz Ukrajine, ki so sledili objavi poročila o kratenju mednarodnega prava s strani Ukrajine v konfliktu z Rusijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

AI stoji za ugotovitvami, ki so jih zapisali v prejšnji teden objavljenem poročilu, hkrati pa obžalujejo "povzročeno bolečino". V poročilu so namreč zapisalo, da so v 19 krajih naleteli na primere, ko so se ukrajinske sile namestile v bližino civilnih domov, s čimer so civiliste v primeru ruskega napada potencialno postavile v nevarnost. Ob tem trdijo, da gre v takšnih primerih za kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Amnesty International: Ukrajinske sile kršijo vojno pravo in ogrožajo civiliste

Hkrati v danes objavljenem odzivu dodajajo, da to ne pomeni, da ukrajinskim silam pripisujejo krivdo za kršitve, ki so jih zagrešile ruske sile in da ukrajinska vojska ne sprejema ustreznih ukrepov drugod v državi.

"Biti moramo zelo jasni: nič od tega, kar smo dokumentirali, da počne ukrajinska vojska, na noben način ne upravičuje ruskih kršitev. Zgolj Rusija je odgovorna za kršitve, ki jih je zagrešila proti ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu. Delo Amnesty v zadnjih šestih mesecih ter vrsta naših kratkih in daljših poročil glede ruskih kršitev in vojnih hudodelstev pokaže obseg in težo njihovega vpliva na civiliste," poudarjajo.

Pri tem še pojasnjujejo, da so že 29. junija pisali ukrajinski vladi in ji predstavili podrobnosti ugotovitev. V pismu so vključili tudi GPS koordinate lokacij, med njimi tudi šol in bolnišnic, kjer so zabeležili sporno ravnanje ukrajinskih sil. Pri tem pa poudarjajo, da teh lokacij niso objavili javno, daj bi lahko objava predstavljala varnostno tveganje za ukrajinske sile in tudi civiliste.

"Relevantne oblasti pozivamo, naj v celoti spoštujejo svoje mednarodne humanitarne obveze," so še zapisali v odzivu in zaključili, da bo za AI vedno prioriteta zagotoviti, da so med konflikti zaščitena življenja in človekove pravice civilnega prebivalstva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta