Amnesty International: Ukrajinske sile kršijo vojno pravo in ogrožajo civiliste

M.R.
04.08.2022 14:27

Mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International (AI) ugotavlja, da ukrajinska vojska v času ruske invazije krši mednarodno humanitarno pravo, s čimer ogroža civiliste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uničena šola v Mikolajevu
Reuters

"Ukrajinske sile so z vzpostavitvijo vojaških oporišč in uporabo orožnih sistemov v naseljenih območjih ogrozile civilna življenja. Medtem ko so se branile pred rusko invazijo, ki se je začela letos februarja, so za vojaške namene uporabljati tudi šole in bolnišnice," so v AI zapisali v danes objavljenem poročilu.

Generalna sekretarja AI Agnes Callamard je zatrdila, da so dokumentirali vzorce delovanja v naseljenih območjih in da ukrajinske sile ogrožajo civiliste in kršijo vojno pravo. "Ne glede na to, da je ukrajinska vojska v obrambnem položaju, mora spoštovati mednarodno humanitarno pravo," je zatrdila.

Ob tem je poudarila, da bi morala ukrajinska vlada nemudoma zagotoviti umik svojih sil z naseljenih območij ali pa z območij, kjer deluje vojska, evakuirati civiliste. "Vojska nikoli ne bi smela uporabljati bolnišnic za sodelovanje v spopadih. Šole ali ostale civilne objekte pa bi morala uporabljati le kot zadnjo možnost, ko ni preostalih drugih alternativ," je opozorila.

Civilistov niso pozivali k evakuaciji

Vendar pa navedene kršitve ukrajinskih sil ne veljajo za vse lokacije, ki so jih napadle ruske sile. V mestu Harkov na primer ukrajinska vojska ni bila prisotna na civilnih območjih. Preiskovalci AI so ugotovili, da so se ukrajinske sile v 19 mestih in vaseh v regijah Harkova, Donbasa in Mikolajeva zadrževali v civilnih zgradbah. Nekatere incidente so potrdili tudi s pomočjo satelitskih posnetkov.

Večina stanovanjskih območij, ki so jih uporabili pripadniki ukrajinskih sil, je bila več kilometrov oddaljena od mesta spopadov. "Na voljo so bile druge izvedljive alternative, ki ne bi ogrožale civilnega prebivalstva, kot so vojaške baze, bližnji gozdovi ali ostala mesta, ki so bolj oddaljena od stanovanjskih območij," piše v poročilu. Pri tem dodajajo, da ukrajinski vojaki na teh območjih niso pozivali civilistov k evakuaciji. "To pomeni, da ni izvedla vseh možnih preventivnih ukrepov za zaščito civilistov," dodajajo.

"Mednarodno humanitarno pravo od vseh strani v spopadu zahteva, da se v največji možni meri izogibajo postavljanju vojaških ciljev v poseljenih območij ali v njihovi bližini," poudarjajo in še: "Uporaba bolnišnic v vojaške namene je očitna kršitev mednarodnega humanitarnega prava."

Uporabljajo tudi šole

AI je obiskala tudi 29 šol in v 22 odkrila dokaze o prisotnosti ukrajinske vojske. Bodisi so tam našli vojake, ali pa njihove uniforme, ostanke streliva, pekete vojaških obrokov in vojaška vozila. Šole so večinoma locirane v bližini naseljenih območij in ukrajinski vojaki so se iz najmanj treh šol, potem ko jih je bombardirala ruska vojska, umaknili v druge bližnje šole in tako ta naselja izpostavili tveganju za podobne napade, je ugotovila AI.

Na koncu pa so poudarili še, da morajo vse strani vedno razlikovati med vojaškimi cilji in civilnimi objekti ter sprejeti vse možne varnostne ukrepe, vključno z izbiro orožja, da zmanjšajo škodo za civiliste. Zato ugotovljene kršitve ukrajinske vojske nikakor ne opravičujejo neselektivnih ruskih napadov, poudarjajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta