Andrej Logar o Ukrajini: Pogoji, ki jih postavljajo eni in drugi, so izključujoči

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
26.03.2022 11:30

"Okvir je praktično že tak, da je to že konflikt širšega regionalnega spopada, da ne uporabim besede tretja svetovna vojna," pravi izkušeni diplomat, nekdanji državni sekretar in slovenski veleposlanik pri OZN.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Te vojne še ne bo kmalu konec," meni Andrej Logar, nekdanji državni sekretar na zunanjem ministrstvu in slovenski veleposlanik.
Robert Balen

Po mesecu dni ruske invazije v Ukrajini Andrej Logar meni, da se moramo glede na stanje odpovedati dvema iluzijama. Prva je ta, da bi to lahko bil kratkotrajni vojaški poseg z znanimi cilji Ruske federacije in Putina, druga pa je, da je možno ta konflikt zadržati v nekem omejenem okviru.

"Ta okvir je bil že presežen. S tem ko je akterjev, ki so posredno ali neposredno vključeni v vojno, toliko, je okvir praktično že tak, da je to že konflikt širšega regionalnega spopada, da ne uporabim besede tretja svetovna vojna. To je moj vtis. Dejstvo je, da se bo očitno ta vojna nadaljevala, upati pa je, da se ne bodo v spopad vključili še nekateri drugi, tu mislim predvsem na Kitajsko in na morda bolj izrazit poseg ZDA. V vsem skupaj ne vidim nič dobrega in ocenjujem, da bo zadeva eskalirala in se časovno še zavlekla," je dejal Logar.

Znaka za diplomacijo še ni

Možnosti za kakršnokoli premirje za zdaj še ne vidi. "Pogoji, ki jih postavljajo eni in drugi, so izključujoči in na sedanjih pozicijah ni pričakovati, da bi nastal sporazum, ki bi omogočil vsaj začasno prekinitev sovražnosti. Prehajamo pa v obdobje, ki je povezano tudi z gospodarskimi in finančnimi težavami, ki so spremljevalke vojne. Vojna postavlja izjemno visoko ceno in pomembno je, da ne glede na to ceno države, ki nasprotujejo politiki Ruske federacije, vztrajajo na svojih pozicijah in tako zagotovijo, da bi se minimizirale negativne posledice v Evropi in širše," meni.

"Te vojne še ne bo kmalu konec," meni Andrej Logar, nekdanji državni sekretar na zunanjem ministrstvu in slovenski veleposlanik.
Robert Balen

Glede na zapleteno situacijo – to je odločnost, s katero Ukrajina legitimno brani svojo pravico do neodvisnosti in teritorialne integritete na eni strani ter ruski ekspanzionizem na drugi strani - izkušeni diplomat ne vidi znamenj, da bi zadeva kmalu prešla na diplomatsko raven, ponovno pa opozarja tudi, da so Združeni narodi zaradi blokade Ruske federacije v Varnostnem svetu povsem na stranskem tiru. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je sicer z izjavami in obrambo ustanovne listine po Logarju pravilno reagiral, sistem morebitnega ukrepanja organizacije je namreč jasen, ampak je s tem tudi praktično onemogočil, da bi lahko OZN aktivneje posegla v zgodbo.

Premik geopolitičnih interesov

"Institucije, kot so OVSE, OZN ..., ne morejo pomembneje prispevati k umiritvi razmer in lahko samo čakajo na priložnost, da bi se na nekih točkah vzpostavilo premirje in da se lahko takrat aktivno vključijo za rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani. Kakršnakoli že bo rešitev, pa bo imela dolgoročne posledice na stabilnost v Evropi, premaknile se bodo tudi meje geopolitičnih interesov glede na to, kaj bodo države v tem morebitnem sporazumu dosegle," izpostavlja Logar.

Po njegovi oceni se pri gospodarskih zadevah Evropa dobro postavlja, čeprav opaža, da gredo Madžari "malo po svoje", v zahtevni situaciji pa ob odvisnosti od energentov vidi tudi Nemčijo, kjer je po njegovem kancler Olaf Scholz odigral evropsko in najboljšo možno vlogo v smislu obrambe Ukrajine in evropskih interesov, saj je dal jasno vedeti, na čigavi strani je.

"Američani pa dosegajo svoje cilje, pri čemer so že prej ves čas opozarjali na preveliko odvisnosti od ruskih energentov. Njihova prodaja utekočinjenega plina sicer presega odvisnost Evrope od ruskih energentov in to je nekaj, kar se bo Američanom izšlo. Torej pridobivajo, in če se bodo mnoge vlade odločile, da bodo povečale svoj prispevek za obrambne zadeve, je treba pogledati, kdo največ tu pridobi. Treba pa je tudi upoštevati, da so mnoge države sedaj v zapleteni situaciji, ker imajo volitve, na primer Francija, Madžarska in še katera, tako da se lahko še kje kaj spremeni," razmere opazuje Logar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta