Angelika Mlinar: V centru je katastrofa, mi je javil brat. Policist je, dežuren je bil

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
03.11.2020 13:29

Poiskali smo Slovence na Dunaju, tako so doživeli ponedeljkov večer, zadnji pred lockdownom v mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

 "Stanujem na Morzinplatz, to se je dogajalo pod mojo hišo. Strele sem slišala, pod našim balkonom je bilo več kot sto policijskih avtov. Danes je odpovedana šola, svetujejo, naj ne zapuščamo doma. Na cestah ni ljudi, vse prazno. Še vedno je stalno slišati policijske sirene, podzemna železnica se ne ustavlja v centru mesta," pripoveduje dr. Verica Trstenjak, strokovnjakinja za evropsko pravo s slovenskim in avstrijskim naslovom. "Žal je to doletelo tudi Avstrijo kot varno in odprto državo. To je napad na vse, ki želijo živeti v mirni in demokratični Evropi."

"Ne vemo, kam z našimi občutki"

Angelika Mlinar
Robert Balen

Dr. Angelika Mlinar, koroška Slovenka z dunajskim naslovom, do marca letos ministrica (za kohezijo) v prejšnji slovenski vladi, predtem pa med drugim že avstrijska evropska poslanka in poslanka v avstrijskem parlamentu, se na telefon javi v središču mesta, kjer ima njen partner pisarno. Sinoči je bila doma, v osmem dunajskem okrožju. Ura je 12 in oglasi se zvonik na Štefanovi cerkvi. Že se ve, da bo v Avstriji tridnevno žalovanje.

"Ne vemo, kam z našimi občutki," govori. Včeraj je bil zadnji dan pred covidkaranteno, v mestu je bilo veliko mladih, tudi partnerjev sin z dekletom. "Javil je domov, da sta v redu." Glas se ji trese, ko pove, da ima brata policista. Dežuren je bil blizu streljanja in je moral takoj na ulice. Sestri se je uspel javiti. Da je v centru katastrofa, je sporočil. Mlinarjeva poskuša ostati mirna, ne želi sprejemati prehitrih zaključkov, pravi. Ni prvič sredi izrednih razmer, ko je bila evropska poslanka, je doživela teroristični napad v Strasbourgu.

Mariborčanka na Dunaju: Bila sem na sprehodu

"Nad glavo helikopterji, na ulici modre luči, sirene. S težkim orožjem oboroženi policisti," povzema izredno stanje v ponedeljek zvečer sredi Dunaja Barbka Sršen. Bila je na sprehodu, na Mariahilferstrasse, ko se je znenada začelo. "Polno policije je bilo." 

Barbka Sršen
Osebni arhiv

Pobegnila je domov. Peš. "Ne bi vstopila v javni prevoz."  Da je bil Dunaj zelo varen, strpen, Mariborčanka, ki v glavnem mestu Avstrije živi in dela (zdaj v eni od zasebnih bank) že skoraj dve desetletji, ne more verjeti. "Napad v mestu, kjer se sprejema drugačnost, podpira pomoči potrebne. Napad v središču mesta, kjer pulzira družabno življenje, na predvečer lockdowna. Ko so ljudje želeli še zadnji, topel večer preživeti s prijatelji, ki jih zaradi korone ne bodo videli vsaj štiri tedne, potem pa so ostali ujeti v lokalih do treh, štirih zjutraj."    

Bermudski trikotnik v centru

Zadnji večer pred policijsko uro, ja, na messenger sredi noči piše še en slovenski Dunajčan Igor Weigl. Bil je na drugem koncu mesta, ko se je zgodilo. Bermudski trikotnik, kot se zaradi številnih lokalov imenuje napadeni predel mesta, je bil tik pred ostrejšimi anticovidskimi ukrepi poln, pritrjuje. "In tako nenavadno toplo je."  

"Teror ne bo zmagal"

"Manca, Izak in jaz smo na varnem," je prijateljem na facebooku zjutraj javil David Jagodic, operni pevec, na Dunaju, metropoli visoke klasične glasbe, vzpenjajoči se tenor. V začetku oktobra je v mariborskem SNG-ju imel koncert Heinejevih pesmi na 210. obletnico rojstva Roberta Schumanna. Z družino so bili doma sinoči in zgroženi pred televizorjem. Teror ne bo zmagal, je napisal, za radikalizem nikjer v Evropi ni prostora.

Manca, Izak and I are safe. We were at home, watching with horror what was happening in our beloved city. Many thanks to...

Objavil/a David Jagodic dne Ponedeljek, 02. november 2020

Tanja Porčnik: Šokirani smo, te ulice so naš dom

"Ker se je teroristični napad na Dunaju zgodil zvečer, smo zanj izvedeli ob gledanju televizije. Temu so sledile številne sirene in zvok helikopterja, ki je preletaval center mesta. Šokirani smo spremljali novice in obvestila oblasti v medijih ter prestrašeno pogledovali skozi okna na ulice in sosesko, saj namreč živimo v bližini napadov. Grozno je spoznanje, kaj se dogaja na ulicah, ki so naš dom," je v šoku Tanja Porčnik. Politologinja, Slovenka z mednarodno kariero, predsednica inštituta Visio, je na Dunaju z družino. Ne gremo ven, najprej natipka v telefon dan potem. "Zjutraj ni bilo nič manj zaskrbljujoče, saj policija še vedno ni prijela vseh storilcev. Policijske sirene zdaj slišimo na vsakih nekaj minut. Hvaležni smo, da so nam iz šole že zgodaj zjutraj sporočili, da danes otroci lahko ostanejo doma." 

EPA

"Prebivalci smo v krču"

"Srce Dunaja krvavi, prebivalci smo v krču," pripoveduje še ena dunajska Slovenka. Podjetnica Iris Lupša Herzel z družino stanuje 20 minut peš od vseh dogodkov, njen butik je 50 metrov od glavnega mestnega sprehajališča Graben, enega od šestih lokacij črnega ponedeljka. "Noč je bila nora, krožili so helikopterji, z vseh strani je bilo slišati sirene. Hčerka je bila v fitnesu v neposredni bližini prvega žalostnega prizorišča. Slišali so streljanje, zaklenili vrata. S hčerko sem bila v kontaktu, a vedno znova smo slišali, da so teroristi oboroženi s težkim orožjem in še vedno v 1. okrožju. Ure so se mi zdele neskončno dolge, dokler jim policija okoli 3. zjutraj vendarle ni dovolila, da so lahko šli domov. Sin je na spletu spremljal dogajanje, na družbenih omrežjih je krožil kup zelo strašljivih posnetkov. Nimam besed, s katerimi bi lahko opisala dogajanje ali svoje občutke. Kako je to možno?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta