AstraZeneca s cepivom proti covidu-19 v trimesečju ustvarila 275 milijonov dolarjev prihodkov

STA, A.L.
30.04.2021 09:46
Britanski farmacevtski velikan AstraZeneca je v prvem letošnjem četrtletju vknjižil 7,32 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki iz naslova prodaje cepiva proti covidu-19 so znašali 275 milijonov dolarjev, sporočilo družbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

AstraZeneca je tokrat prvič posebej razkrila številke, ki jih prinaša prodaja enega od vodilnih cepiv proti covidu-19 v svetu.

Svoje cepivo je britanski velikan razvil v sodelovanju z univerzo v Oxfordu. Domače cepivo je ključno v hitri cepilni kampanji na Otoku in velja za eno cenejših. Je pa zaupanje vanj v javnosti upadlo, potem ko so v podjetju dodatno razkrili, da lahko pri manjšem deležu cepljenih povzroča krvne strdke. Evropska komisija je tudi sprožila pravni postopek proti AstraZeneci zaradi kršenja dogovora o nakupu cepiva proti covidu-19.

Čisti dobiček podjetja se je sicer v prvem letošnjem četrtletju podvojil na 1,56 milijarde dolarjev. Prihodki so poskočili za že omenjenih 15 odstotkov, brez upoštevanja cepiva proti covidu-19 pa so bili višji za 11 odstotkov in so znašali 7,045 milijarde dolarjev.

Četrtletno poslovanje podjetja je okrepila dobra prodaja zdravil za paciente z rakom. So pa ob tem v AstraZeneci posvarili, da je pandemija covida-19 zmanjšala tako diagnosticiranje kot zdravljenje drugih bolezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta