Avstrija ne popušča: Z obveznim cepljenjem proti lockdownu, kaj to pomeni za slovenske delovne migrante?

Boris Jaušovec
21.01.2022 19:55

Vsi polnoletni prebivalci Avstrije se bodo morali cepiti od februarja naprej. Slovenski delovni migranti naj bi na delo v Avstrijo še naprej prihajali z negativnimi rezultati testov na covid-19.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Cepljeni bodo lahko sodelovali pri žrebanju za 500 evrov vreden kupon, ki ga bodo lahko porabili v trgovinah, turizmu, gostinstvu, kulturi, športu. 

EPA

Avstrijski parlament je sinoči z veliko večino podprl uvedbo obveznega cepljenja v državi od začetka februarja naprej. Za je glasovalo 137 poslancev, 33 jih je bilo proti. Obvezno cepljenje proti covidu-19 v Avstriji uvajajo prvenstveno zato, da bi se izognili prihodnjim zaprtjem javnega življenja, torej lockdownu, zavoljo pandemije. Zakon mora potrditi še zvezni svet, kar naj bi storil na zasedanju 3. februarja. Tako bo Avstrija postala prva evropska država, ki bo uvedla obveznost cepljenja zoper covid-19 za vse polnoletne.

Sicer so po burni razpravi obvezno cepljenje v parlamentu podprli poslanci vladajoče koalicije, to je Ljudske stranke in Zelenih. Proti so bili opozicijski populistični svobodnjaki in posamezni poslanci iz prav tako opozicijskih socialdemokratov in liberalnega Neosa, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Važno bo prebivališče, ne državljanstvo

Cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. To pomeni, da bodo se morali cepiti tudi tuji državljani, ki imajo prebivališče v Avstriji, denimo gostujoči delavci. Za dnevne delovne migrante, ki naj bi jih samo iz Slovenije bilo že blizu 20 tisoč, največ v zveznih deželah Štajerska in Koroška, pa naj bi še bil možen prehod mej brez cepljenja, vendar z obveznim testom na covid. Hitri testi naj bi veljali 24 ur, PCR-testom pa bodo veljavnost skrajšali z 72 na 48 ur, smo danes  izvedeli od enega od njih, ki pa ni želel biti imenovan. Dodal je, da večina njegovih slovenskih kolegov omenjene teste opravlja v Avstriji in so zanje zastonj.

O tem smo govorili tudi s predsednikom Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Benjaminom Wakounigom. Opozoril nas je na prehodno obdobje, v katerem se bodo zadeve še "izkristalizirale": "S PCR-testi je v Avstriji problem vse hujši, ker teh testov zaradi velikih količin ne morejo več sprocesuirati pravočasno. Vsekakor naj bi tudi v prihodnje veljalo, da lahko tuji turisti, denimo na smučanje ali po nakupih, v Avstrijo še pridejo z negativnim PCR-testom, enako potniki v tranzitu." Toda, je opozoril Wakounig: "Tuje negovalke in negovalci bolnih ali starejših, ki delajo v Avstriji skupaj 24 ur, bodo tudi morali biti obvezno cepljeni, prav tako tedenski delovni migranti."

Kdo se lahko izogne kazni

Do 15. marca je torej predvideno prehodno obdobje brez kazni. Monika Koglbauer, govorka avstrijskega ministrstva za socialo nas je danes napotila na spletno strani, kjer da je mogoče prebrati podrobnejše informacije o zakonu. V živo oziroma neposredno na naša vprašanja danes zavoljo preobilce dela, kot so se opravičili, niso mogli odgovarjati. Vendar priporočena spletna stran ni bila osvežena že od nedelje. Kar nam je vseeno padlo v oči, je, da je že na začetku zapisano, da obveznega cepljenja oblasti ne bodo izvajale "prisilno". Dalje piše, da bodo upoštevanje zakona preverjale "službe za javno varnost" - verjetno je mišljena policija - "po vsej državi, tudi med nadzorom prometa". Izvzeti iz obveznega cepljenja bodo prebolevniki, vendar le 180 dni po tistem, ko so imeli pozitiven izid testa. Obvezno cepljenje ne bo veljalo še za nosečnice in tiste, ki se bodo izkazali z zdravstvenim razlogom. Zakon bodo prenehali izvajati 31. januarja 2024.

Sicer je za necepljene predvidena globa do največ 3600 evrov po "uradnem postopku", po "kratkem postopku", kar pomeni, če se ne pritožite, pa do 600 evrov. Pri višini globe naj bi upoštevali dohodke in premoženjsko stanje kršitelja. Kršitelje bodo lahko v "koledarskem letu obravnavali največ štirikrat", smo še prebrali. Necepljeni se bo kazni še lahko izognil, če se bo v naslednjih 14 dnevih cepil.

Pričakovano je bila razprava v avstrijskem parlamentu precej burna. Proti obveznemu cepljenju so bili odločno svobodnjaki. Njihov predsednik Herbert Kickl je zatrdil, da necepljeni postajajo "drugorazredni državljani, Avstrijci pa oropani človekovih pravic." Napovedal, je, da bo njegova stranka zakon spodbijala po sodni poti. Med parlamentarno razpravo se je v središču Dunaja zbralo tudi več tisoč protestnikov proti zakonu. O njem je vlada, ki jo od 6. decembra po odstopu Alexandra Schallenberga vodi kancler Karl Nehammer, začela razmišljati že novembra lani. Tedaj je vlada celo predvidevala, da naj bi obvezno cepili vse, ki so stari nad 14 let. Sedaj je ta starost zvišana na 18 let.

Najnižja precepljenost v "zahodni Evropi"

Zanimivo je, da so se temu odrekli, čeprav ugotavljajo, da se covidna različica omikron najbolj širi prav med mladimi. V zadnjih 24 urah so v Avstriji zabeležili 29.356 novih primerov okužb, je danes poročala avstrijska javna televizija ORF. Največ okužb, okoli 3000, je bilo v starostni skupini med petim in 14. letom, naslednja je z več kot 2600 okužbami prav starostna skupina med 14. in 24. letom. ORF še poroča, da je v četrtek umrlo osem zbolelih za covidom-19, v bolnišnicah so zdravili 904 ljudi, še 198 na oddelkih za intenzivno nego. Incidenca je bila pri 1500 primerih na 100 tisoč prebivalcev. Skupaj naj bi do zdaj covid-19 v devetmilijonski Avstriji prebolelo 1,3 milijona prebivalcev. Največ hospitaliziranih zaradi covida-19 so v Avstriji sicer imeli lani konec novembra, skoraj 2800, na intenzivni negi pa je bilo več kot 660 bolnikov.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se je med razpravo v parlamentu osredinil predvsem v razbijanje dvomov o učinkovitosti cepljenja. Slišali smo, da ima Avstrija z 72 odstotki polne precepljenosti eno najnižjih stopenj precepljenosti v "zahodni Evropi". Predsednica opozicijskih socialdemokratov Pamela Rendi-Wagner je izpostavila pomen občutljive odločitve v parlamentu: "Obvezno cepljenje proti covidu-19, ki si ga nihče od nas ni želel, je naš zasilni izhod." Predsednica Neosa Beate Meinl-Reisinger je menila, da so bila zadnja leta izjemno naporna, zaradi česar je, kot je dejala, "pomembno, da te čase končno pustimo za seboj". Dejala je še, da nikoli več ne bi smelo priti do omejevanja svobode, kot se je to dogajalo med preteklimi lockdowni.

Bogata cepilna loterija

Medtem je kancler Nehammer na tiskovni konferenci napovedal tako imenovano cepilno loterijo. Tik pred glasovanjem o obveznem cepljenju so ta predlog poleg vladajoče Ljudske stranke in Zelenih podprli tudi opozicijski socialdemokrati, piše dunajski dnevnik Die Presse. Vsak, ki se bo prišel cepit oziroma se je že cepil, bo lahko sodeloval pri žrebanju za 500 evrov vreden kupon oziroma dobropis, ki ga bo lahko porabil v Avstriji, v trgovinah, turizmu, gostinstvu, kulturi, športu ... Kupon naj bi zadel vsak deseti cepljeni. Dodanega denarja iz državnega proračuna se lahko nadejajo tudi občine, ki bodo dosegle zapovedano kvoto cepljenj. Tako je vlada za 80-odstotno precepljenost v povprečni avstrijski občini s 3000 prebivalci rezervirala 30 tisoč evrov nagrade, pri 85-odstotni 60 tisoč evrov in za 90-odstotno precepljenost 120 tisoč evrov.

Parlament je sprejel tudi spremembe zakona o protikoronskih ukrepih, ki predvideva ostrejše kazni za tiste, ki ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom ne spoštujejo. Tako bodo, denimo, lahko za največ teden zaprli tista podjetja, ki bodo predhodno trikrat kaznovana zaradi istega neizpolnjevanja ukrepov, kot so prekoračitev omejitve oseb ali nepreverjanje dokazil. V posameznih primerih bodo lahko podjetje zaprli takoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta