Babiševa vlada za slovo uvaja obvezno cepljenje, med drugim starejših od 60

STA, Va
10.12.2021 14:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Babiš

Reuters

Češka vlada premierja Andreja Babiša se poslavlja z uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za vse starejše od 60 let. Odlok, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje, je bil v uradnem listu objavljen danes, cepljenje pa bo obvezno od 1. marca prihodnje leto.

Obenem Češka uvaja obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, za študente medicine, policiste, gasilce in vojake.

Ali bo odlok obveljal, pa je še vprašanje, saj so predstavniki prihajajoče vlade, ki jo sestavlja pet liberalnih in konservativnih strank, jasno proti. Prihodnji minister za zdravje Vlastimil Valek, ki bo imel možnost odlok preklicati, ga je označil kot "korak v temo". Predaja poslov naj bi bila še ta mesec. 

Na Češkem proti covidu-19 ni polno cepljenih še skoraj pol milijona ljudi, starih 60 let in več. Polno cepljenih je sicer 83 odstotkov starejših od 60 let. V domovih za starejše ter v zdravstveni oskrbi in negi pa le 65 odstotkov zaposlenih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta