Bahmut postaja ukrajinski Vukovar

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
06.03.2023 19:00

Medtem ko zahodni analitiki govorijo o strateškem umiku ukrajinskih sil, te trdijo, da krepijo obrambo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinski vojaki so po nenehnih bojih povsem izčrpani.
Reuters

Bahmut, mesto v ukrajinskem Donbasu z okoli 70 tisoč predvojnimi prebivalci, dobiva kultni status, kot ga je imel med vojno na Hrvaškem leta 1991 legendarni Vukovar. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ga imenuje trdnjava Bahmut, ruske sile pa ga, četudi bi ga verjetno lahko mirno obšle, oblegajo že več kot pol leta. Na mesto, ki je že zdavnaj postalo kup ruševin, vsakodnevno pade nešteto topniških in raketnih izstrelkov, število mrtvih med napadalci in branilci, pa tudi med civilisti, pa ostaja neznanka. Vsekakor je ogromno.

Ameriški Institut za preučevanje vojne (ISW) pa tudi nekateri ukrajinski politiki so v minulih dneh napovedovali možnost, da bi ukrajinska vojska izvedla delni strateški umik iz obleganega mesta. Pri tem ni jasno, kakšna bi bila usoda civilistov, ki jih je med ruševinami ostalo nekaj manj kot pet tisoč, saj Ukrajina nadzoruje samo eno cesto, ki vodi iz mesta, pa še ta je pod nenehnim topniškim ognjem. Kakorkoli že, Zelenski je včeraj po posvetovanjih s poveljniki sporočil, da bodo okrepili obrambo s svežimi silami in novimi pošiljkami orožja. Nemški tednik Spiegel, katerega novinarji so se prebili v mesto in iz njega, je pred dnevi poročal, da braniteljem primanjkuje obojega ter da se borijo s starimi sovjetskim orožjem, ki pa ge je vedno manj.

V uničenem mestu so ostali predvsem starejši civilisti.
Reuters

Toda s težavami se očitno soočajo tudi na ruski strani. Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je včeraj podobno kot dan prej opozoril, da je Moskva preusmerila ruske rezerviste, namenjene v Bahmut, in da pošiljke streliva, ki so jih obljubili njegovim plačancem, zamujajo že več dni. Ob tem se je vprašal, ali je razlog za to izdaja ali pa zgolj počasna birokracija, ki jo krivi za večino težav. Prigožin je večkrat dejal, da njegove sile ne bodo mogle obdržati zavzetega ozemlja brez potrebnih okrepitev in streliva. Ob tem je opozoril, da bi se v primeru umika njegovih sil iz Bahmuta celotna fronta hitro sesula. V neki drugi izjavi se je tudi pritožil, da se njegovi možje bojijo, da jih bodo ruske oblasti nastavile za grešne kozle, če Rusija izgubi vojno v Ukrajini. "Če se bomo umaknili, bomo za vedno zapisani v zgodovino kot ljudje, ki so prispevali največ k izgubi vojne," je dodal. Od začetka invazije je 61-letni Prigožin večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile v preteklosti obtožil, da skušajo ukrasti zmage Wagnerju. Znano je, da je v nenehnih sporih z ruskimi vojaškimi poveljniki in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, ki jih že povsem neprikrito obtožuje nesposobnosti. Šojgu se je v minulih dneh sicer mudil na vzhodni ukrajinski fronti, obiskal tudi maja lani zavzeto mesto Mariupol, a v bližino Bahmuta menda ni prišel.

Jevgenij Prigožin, vodja plačanske vojske Wagner, je v nenehnem sporu z ruskim armadnim vrhom.
Reuters

Strokovnjaki so sicer različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta. Zavzetje mesta bi Moskvi omogočilo nadaljnje napredovanje do večjih mest v regiji, kot sta Kramatorsk in Slovjansk. Tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin je včeraj dejal, da bitka za Bahmut verjetno ne bo spremenila poteka vojne. "Mislim, da ima mesto bolj simbolno kot strateško in operativno vrednost. Padec Bahmuta pa ne bo nujno pomenil, da so Rusi spremenili potek vojne," je še dodal. Britansko obrambno ministrstvo, ki javnost redno seznanja s svojimi pogledi na vojno v Ukrajini, pa že nekaj dni sporoča, da je situacija v Bahmutu izjemno težka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta