Bidnov svetovalec: Navalnega je treba izpustiti, storilce grozljivega napada pa privesti pred roko pravice

STA, VČ
18.01.2021 09:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksej Navalni, ko je bil sprejet v bolnišnico po zastrupitvi z novičokom.
Instagram

Iz sveta se še naprej vrstijo pozivi k izpustitvi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki so ga prijeli v nedeljo ob vrnitvi v domovino. 

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je aretacijo Navalnega ob prihodu na moskovsko letališče v nedeljo zvečer označil za poskus utišanja opozicijskega voditelja in drugih kritičnih glasov v Rusiji. Vlado v Moskvi je pozval, naj da možnost vsem političnim strankam in kandidatom, ki bi radi sodelovali v volilnem procesu, ter se zavzel za brezpogojno izpustitev Navalnega.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je danes poudaril, da se je Navalni zavestno odločil vrniti v Rusijo, ker tam vidi svoj osebni in politični dom. "Dejstvo, da so ga ruske oblasti prijele ob prihodu v domovino, je popolnoma nerazumljivo," je dodal vodja nemške diplomacije.

Francosko zunanje ministrstvo pa je v nedeljo zvečer sporočilo, da aretacijo Navalnega spremlja z veliko zaskrbljenostjo.

Da bi morali Navalnega takoj izpustiti, "storilce grozljivega napada na njegovo življenje pa privesti pred roko pravice", je na twitterju pred tem zapisal svetovalec novoizvoljenega ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan.

"Pridržanje Alekseja Navalnega ob prihodu v Moskvo je nesprejemljivo. Ruske oblasti pozivam, naj ga nemudoma izpustijo," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Pred tem je k izpustitvi vodje ruske opozicije pozval visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

Navalni se je v nedeljo vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji zaradi zastrupitve z novičokom. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo, ko je šel skozi kontrolo potnih listov, so ga prijeli. Ruska zvezna služba za zapore je sporočila, da so ga prijeli zaradi "več kršitev" pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča. Grozijo mu okoli tri leta in pol zapora. Njegovi soprogi Juliji, tiskovni predstavnici in odvetniku so dovolili vstop v državo.

V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta