Bolnišnica Al Kuds v mestu Gaza zaradi pomanjkanja goriva okrnila delovanje

STA, A.L.
08.11.2023 18:27

Bolnišnica Al Kuds v mestu Gaza je morala zaradi pomanjkanja goriva občutno zmanjšati svoje delovanje, je danes sporočil palestinski Rdeči polmesec, ki vodi bolnišnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelska ofenziva je terjala ogromen človeški davek v palestinski enklavi, kjer je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 10.000 ljudi, ranjenih pa skoraj 26.000.
EPA

Pojasnil je, da bodo v bolnišnici prenehali izvajati kirurške posege, rentgensko slikanje in slikanje z magnetno resonanco, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah Rdečega polmeseca bodo poleg tega v bolnišnici izklopili centralni generator električne energije in odslej uporabljali le manjšega. Poudarili so, da bo v tem primeru v vsaki od treh stavb bolnišnice, v kateri je nastanjenih okoli 14.000 razseljenih oseb, elektrike na voljo za dve uri na dan.

Zaustavili naj bi tudi obrat za proizvodnjo kisika. Do okrnitve oziroma ukinitve nekaterih dejavnosti v bolnišnici je prišlo kljub temu, da so pristojni sledili strogim omejitvam pri porabi elektrike, poroča britanski BBC.

Med izraelskim obleganjem območja Gaze je bilo po besedah tiskovnega predstavnika palestinskega ministrstva za zdravje v enklavi "napadenih ali poškodovanih" 120 zdravstvenih ustanov, od tega 18 bolnišnic in 40 zdravstvenih centrov, ki zdaj ne obratujejo več.

Mesto Gaza na severu istoimenske enklave je izraelska vojska konec tedna tako rekoč odrezala od preostalega dela območja. Pred tem je bilo mesto tarča silovitega obstreljevanja, s katerim se je Izrael odzval na napad Hamasa 7. oktobra, v okviru katerega je na izraelskem ozemlju umrlo okoli 1400 ljudi. Izraelske rakete so med obstreljevanjem nekajkrat padle tudi v okolico bolnišnice Al Kuds.

Izraelska ofenziva je sicer terjala ogromen človeški davek v palestinski enklavi, kjer je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 10.000 ljudi, ranjenih pa skoraj 26.000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta